Μάγεψε η «Πανσελήνος της Φράουλας» – Viral φωτογραφία από τον ουρανό της Πάφου

Μαγευτικές εικόνες χάρισε η «Πανσελήνος της Φράουλας» το βράδυ της Τρίτης (15/6).
Μια φωτογραφία από τον ουρανό της Πάφου, κερδίζει τις εντυπώσεις και έχει γίνει viral.
Δείτε τη φωτογραφία της Υπερπανσελήνου (credits: Valentin Dima.):
Ήταν η πρώτη Υπερπανσέληνος του 2022. Η μαγεία πρόκειται να δώσει ξανά την εμφάνιση της, στις 13 Ιουλίου, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να απολάυσουμε την τελευταία για του χρόνου «Πανσέληνο της Φράουλας» στις 12 Αυγούστου, η οποία θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.
Από που προήλθε η συγκεκριμένη ονομασία της Πανσελήνου;
Οι γηγενείς φυλές της Αμερικής ονόμαζαν τη συγκεκριμένη «πανσέληνο της Φράουλας», επειδή συνέπιπτε με την κορύφωση της εποχής για την ωρίμανση και τη συλλογή της φράουλας.
Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων. Η υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.
Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος. Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.