Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 LIVE ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ | 09:45 ΕΛΑ,ΧΑΜΟΓΕΛΑ LIVE

Με την στάση εργασίας ευελπιστείται να διαταραχθούν τα λιμνάζοντα νερά, λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ

Με την μικρή σαραντάλεπτη στην ουσία στάση εργασίας-διαμαρτυρίας, η ΠΟΕΔ και τα μέλη της αξιώνουν και απαιτούν μεγάλη αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης και προγραμματισμού του Υπουργείου Παιδείας και μεγάλη αλλαγή και στην νοοτροπία, είπε ο Πρόεδρος της Φίλιος Φυλακτού προσθέτοντας ότι αυτή η διαμαρτυρία ελπίζουμε ότι θα διαταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να γίνουν επιτέλους, οι επιβαλλόμενες αλλαγές.

Τόνισε ότι «την όποια ταλαιπωρία που θα προκληθεί στους γονείς, την προκαλεί το Υπουργείο Παιδείας με την στάση και τις αποφάσεις του».

Στο μεταξύ αύριο σε γενική συνέλευση τα μέλη της ΠΟΕΔ καλούνται να επικυρώσουν την στάση εργασίας που προγραμματίζεται για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη της ΠΟΕΔ καλούνται αύριο, είπε ο κ. Φυλακτού, να αποφασίσουν κατά πόσο, όσα απαράδεκτα βιώνουμε με την έναρξη της κάθε νέας σχολικής χρονιάς, θα συνεχίσουν να ταλανίζουν τα δημόσια σχολεία και τα επόμενα χρόνια.

«Καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσο, με την σιωπή μας, θα δώσουμε συγχωροχάρτι στο Υπουργείο Παιδείας, που παρά το καθήκον και την υποχρέωση του δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα και σωστά την στελέχωση των σχολείων. Με αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, στους εκπαιδευτικούς, στην μαθησιακή διαδικασία, στα παιδιά αλλά και στους γονείς», σημείωσε.
 
Όπως εξήγησε στην αυριανή ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στα κέντρα ανά επαρχία που έχουν ανακοινωθεί από τις 8 π.μ.-3 μ.μ. το ΔΣ της ΠΟΕΔ, ζητά ταυτόχρονα εξουσιοδότηση από τα μέλη, στην προσπάθεια του να επιλύσει οριστικά το αμέσως επόμενο διάστημα, το θέμα με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα σχολεία και τα κλιματιστικά, αν χρειαστεί και αν κριθεί σκόπιμο, να λάβει δυναμικά μέτρα μη αποκλειομένων και των απεργιακών.
 
Δεν χρειάζεται, σημείωσε, να συμβεί κάτι κακό για να εγκύψει η Πολιτεία με την δέουσα σοβαρότητα και σε αυτό το θέμα που αγγίζει την ασφάλεια και υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών.
 
Πρόσθεσε ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει υποχρέωση να σηκώνει το ανάστημα και το κεφάλι στα κακώς έχοντα, ιδιαίτερα όταν αυτά σχετίζονται με την εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο.
 
Επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, είπε πως αυτό άργησε αδικαιολόγητα να στελεχώσει σωστά τα σχολεία, δεν εφάρμοσε την νομοθεσία κι εδώ και ενάμισι μήνα παρανομεί.

«Κατάργησε χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων που το ίδιο εκπονεί, το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού. Αφήνει εκατοντάδες παιδιά χωρίς εξειδικευμένη και ατομική βοήθεια ενώ και διαφοροποίησε την στήριξη και στα αλλόγλωσσα παιδιά», ανέφερε.
 
Το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε, δεν τήρησε και δεν τηρεί τις δέουσες και νενομισμένες διαδικασίες για να θωρακίσει και να περιφρουρήσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων αλλά και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, στις περιπτώσεις παρεμβάσεων στα σχολεία από εξωγενείς παράγοντες (γονείς και άλλους φορείς).
 
Το ΔΣ της ΠΟΕΔ, είπε ο κ. Φυλακτού, αποφάσισε να εκφράσει δυναμικά και αποφασιστικά την διαμαρτυρία του και να απαιτήσει αυτή, να είναι η τελευταία χρονιά που τα σχολεία αρχίζουν με προβλήματα, τα οποία δεν δικαιολογούνται και για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά την ταλαιπωρία και τις αρνητικές συνέπειες επωμίζονται όλοι οι άλλοι εκτός από το ίδιο.
 
Σημείωσε ότι η ΠΟΕΔ έχει δώσει οδηγίες στα ειδικά σχολεία, στα οποία η στάση εργασίας επηρεάζει, ενδεχομένως τα παιδιά με τρόπο που να δημιουργεί ζητήματα που θα δυσκολέψουν την μεταφορά των παιδιών κλπ. να εξαιρεθούν, κατά την κρίση τους, από την στάση αυτή.
 
Ερωτηθείς για την θέση των οργανωμένων γονέων, ο κ. Φυλακτού είπε πως «η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων με την στάση που τηρεί κατανοεί πλήρως τους λόγους για τους οποίους προχωρούμε σε αυτή την στάση εργασίας και διαμαρτυρίας αλλά έχει κάθε δικαίωμα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τον τρόπο που το ΔΣ επέλεξε να εκδηλώσει αυτή την διαμαρτυρία».
 
Ως προς τους λόγους συμπορευόμαστε, σημείωσε, προσθέτοντας ότι εμείς θέλαμε με ένα δυναμικό τρόπο να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι η τελευταία χρονιά κι αν του χρόνου είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αυτόματα θα υπάρχει αντίδραση.
 
Για τις παρεμβάσεις από εξωγενείς παράγοντες, είπε πως η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί διότι δεν τηρούνται οι σωστές διαδικασίες διερεύνησης των καταγγελιών.
 
«Εκεί που οι όποιες καταγγελίες και από οποιουσδήποτε είτε είναι γονείς είτε άλλοι φορείς δεν τεκμηριώνονται και δεν ισχύουν τότε και πάλι το Υπουργείο Παιδείας με αποφασιστικότητα να κλείνει τις πόρτες και τα αυτιά σε αυτές τις κατηγορίες. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου εξαιτίας της μη τήρησης των διαδικασιών καταντήσαμε κάποιοι να μπαίνουν στο σχολείο και να απαιτούν με το έτσι θέλω να ζητούν και να παρεμβαίνουν στην σωστή λειτουργία της σχολικής μονάδας. Εμείς σε καμία περίπτωση θέλουμε να φιμώσουμε τον οποιονδήποτε αλλά όποιος θέλει να πει κάτι μέσα από τις σωστές διαδικασίες που το Υπουργείο οφείλει να τηρεί», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως ο κλιματισμός δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά πρώτης ανάγκης. «Υπάρχει πλήρης παραβίαση του κώδικα θερμικής καταπόνησης που αναρτά το Υπουργείο Εργασίας κι εμείς βάζουμε ως χρονοδιάγραμμα, λίγους μήνες για να προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα και να ληφθούν με σοβαρότητα αποφάσεις. Αναμένουμε ότι οριστικά πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα», σημείωσε.

Για το θέμα των ακατάλληλων δασκάλων, ο κ. Φυλακτού είπε πως «εμείς ποτέ δεν είπαμε να μην υπάρχει έξοδος σε περίπτωση που αποδεδειγμένα κάποιος δεν μπορεί να αποδώσει. Αποτελεί το άλλοθι του Υπουργείου αυτή την στιγμή το σχέδιο αξιολόγησης. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να προχωρήσει το ζήτημα σωστά με τρόπο που το συγκεκριμένο σχέδιο να έχει προσθετική αξία».

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

22:58 Κόσμος

Κορωνοϊός: Διαδραστικός χάρτης αποτυπώνει τον αντίκτυπο του lockdown στην Ευρώπη

22:37 Lifestyle

Ο Κάνιε Γουέστ δωρίζει 2 εκατ. δολαρία και καλύπτει τα δίδακτρα της κόρης του Φλόιντ

22:25 Κύπρος

Η Βουλή ψήφισε τους νόμους για τους αισθητικούς και το leasing

22:11 Κόσμος

Και τρίτη εξαφάνιση ανηλίκου, πέραν αυτής της Μάντλιν και Ίνγκα - Εξετάζουν οι γερμανικές αρχές

22:05 Lifestyle

Πρίγκιπας Ουίλιαμ – Κέιτ Μίντλετον: Ξεκινούν δικαστικό πόλεμο για τα fake news

00:20 Αθλητικά

Το αντίο του Μακρή στο ΑΠΟΕΛ!

21:54 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

21:46 Κόσμος

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο - «Ο ρατσισμός είναι πανδημία»

21:32 Κόσμος

Ο Τραμπ προτείνει στους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά για να «κυριαρχήσουν στους δρόμους»

21:23 Κύπρος

Μαραθώνια σύσκεψη ΟΚΥπΥ – Νοσηλευτών για καταγραφή των αναγκών στελέχωσης των νοσοκομείων

21:13 Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου Αναστασιάδη με Εμίρη Κατάρ - Συζήτησαν διμερή και άλλα θέματα επικαιρότητας

23:40 Αθλητικά

«Πλήγωσε» την Γκλάντμπαχ και βλέπει Ευρώπη

20:57 Κύπρος

Αναβρασμός στα νηπιαγωγεία τρείς μέρες πριν το άνοιγμα – Αδυναμία εφαρμογής του πρωτοκόλλου

20:39 Υγεία

Επικαιροποίησε τις οδηγίες του για τη χρήση μάσκας ο ΠΟΥ

20:35 Πολιτική

Απόρριψη πρότασης του ΕΛΑΜ για λουκέτο στα οδοφράγματα μέχρι τη λύση

20:25 Οικονομία

Τα κριτήρια για τα νέα πακέτα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων – Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης

20:02 Αστυνομικά

Τέλος αγωνίας - Εντοπίστηκαν τα δύο ανήλικα κορίτσια που χάθηκαν στην Πάφο

23:30 Αθλητικά

Έτσι απέσπασαν το «ναι» του Βέρνερ!

19:44 Agora

Η Τράπεζα Κύπρου επεκτείνει το φάσμα των ψηφιακών της επιλογών εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της με την εφαρμογή ψηφιακών πληρωμών Settle

19:31 Κύπρος

Μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα – Έστειλε πτητικά μέσα πυρόσβεσης για βοήθεια η Κυβέρνηση

Όλη η ενημέρωση σε ένα App