Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 16:45 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ LIVE

Νίκησε τον καρκίνο και 27 χρόνια μετά κάθεται στον ίδιο καναπέ - Η συγκλονιστική ιστορία του Νεόφυτου από τη Λεμεσό

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθοριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου και ενόψει της φετινής ημερομηνίας που πλησιάζει, ο Νεόφυτος Νεοφύτου μίλησε στο omegalive για τη δική του προσωπική εμπειρία και τα όσα βίωσε στην ηλικία των 11 ετών όταν διαγνώστηκε με καρκίνο.

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Ο Νεόφυτος από τη Λεμεσό, ο οποίος σήμερα είναι 38 ετών, πριν από 27 χρόνια και όταν ήταν στην ηλικία μεταξύ των 11 και 14 ετών, διαγνώστηκε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (είδος καρκίνου).

Πίσω στο 1993…

Ο Νεόφυτος, στην ηλικία των 11 ετών, ήταν ένα παιδί αρκετά δραστήριο που ασχολείτο με τον αθλητισμό, όταν ξαφνικά ξεκίνησαν και τα πρώτα αρνητικά σημάδια στην υγεία του. Με αφόρητους πόνους στο αριστερό του πόδι και ελαφριά αναπηρία σε αυτό, ο γολγοθάς του είχε ξεκινήσει…

«Δεν είχα δώσει σημασία ούτε εγώ ούτε οι γονείς μου, όλοι πιστεύαμε  πως προέρχεται τον αθλητισμό και ότι ήταν κάτι που θα περάσει. Λίγες μέρες αργότερα το αριστερό μου πόδι έγινε καλά και άρχισε το δεξί μου πόδι να κουτσαίνει και να πονά. Εκεί αρχίσαμε να πηγαίνουμε από τον ένα γιατρό στον άλλο μέχρι που είχα διαγνωστεί λίγες μέρες αργότερα με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και μεταφέρθηκα  αμέσως στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία», αναφέρει ο ίδιος.

Όπως μας εξήγησε ο Νεόφυτος, η οικογένειά του και οι γιατροί, λόγω το νεαρό της ηλικίας του, του έκρυψαν την αλήθεια για να μην τρομοκρατηθεί. Η αλήθεια για τον ίδιο, ήρθε στο προσκήνιο δύο χρόνια μετά, ωστόσο οι άσχημες εμπειρίες για τον μικρό, τότε, Νεόφυτο είχαν αρχίσει και μάλιστα ήταν αρκετά έντονες…

«Το Μάιο του 1993 όταν μπήκα στο νοσοκομείο μου είχαν πει πως κάτι συμβαίνει στο αίμα μου και πως πρέπει να μείνω λίγες μέρες να με εξετάσουν καλύτερα, όμως δεν είχα καθόλου επίγνωση του τι θα ακολουθούσε. Μάλιστα θεωρούσα πως κάνω διακοπές και σε λίγες μέρες θα είμαι σπίτι. Μετά από λίγες μέρες όμως άρχισαν τα φάρμακα, οι πόνοι, οι παρενέργειες από τις χημειοθεραπείες, το κλάμα από τα πολλά τρυπήματα από τις βελόνες. Μέχρι τότε και σε ηλικία 13 χρονών δεν είχα ακούσει ποτέ μου την λέξη λευχαιμία ή καρκίνος», συμπληρώνει.

Ο Νεόφυτος μας μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την συμπεριφορά του, η οποία είχε αλλάξει ριζικά απ’ όταν του έμαθε ότι έπασχε από λευχαιμία και σύμφωνα με τον ίδιο τα δάκρυα από τα κλάματα ήταν αρκετά. . «Δεν ήθελα να βλέπω κανένα ούτε καν τους γονείς μου», συμπλήρωσε, ενώ δεν δίστασε να μας αποκαλύψει πως ένιωθε αδύναμος, φοβισμένος και πως δεν μπορούσε να τα καταφέρει.

Όλοι μία γροθιά για τον μικρό Νεόφυτο!

Μιλώντας, φανερά συγκινημένος, ο Νεόφυτος μας αφηγήθηκε την απέραντη ψυχολογική στήριξη που δέχθηκε όχι μόνο από τους ψυχολόγους του Μακάρειου Νοσοκομείου, αλλά και των γιατρών, των νοσοκόμων και των δικών του αγαπημένων προσώπων.

«Όλοι τους με έκαναν να νιώσω ότι η λευχαιμία δεν είναι τίποτα παρά μόνο μια αρρώστια και πως ναι, μπορούμε να την νικήσουμε και να βγούμε νικητές. Με την βοήθεια όλων όλα άλλαξαν, οι αρνητικές σκέψεις έγιναν θετικές, η άρνηση έγινε θέληση, τα δάκρυα έγινα χαμόγελο. Πλέον μια μάχη, ένας πόλεμος ξεκινούσε ανάμεσα σε μένα και την λευχαιμία. Ένα πείσμα ότι θα νικήσω και θα βγω νικητής».

Μάλιστα, η αρνητική αντιμετώπιση δεν έλειψε από την καθημερινή παιδική ζωή του Νεόφυτου, αφού όπως μας περιέγραψε αρκετοί ήταν οι συμμαθητές του στο σχολείο που τον κορόιδευαν λόγω του ότι δεν είχε μαλλιά.    

«Στο σημείο αυτό θέλω να περάσω ένα μήνυμα. Στην αρχή με ενοχλούσε μετά όμως που έμαθα τι είχα δεν έδινα σημασία γιατί ακόμα και εδώ η δύναμη μου έλεγε "εδώ παλεύω με την λευχαιμία τα μαλλιά μου θα σκεφτώ". Μάλιστα 27 χρόνια μετά ξύρισα το κεφάλι μου ως συμπαράσταση προς ένα μικρό φίλο που έκλαιγε γιατί έχασε τα μαλλιά του από τον καρκίνο», ενώ όπως συμπλήρωσε, στη συνέχεια αρκετοί φίλοι, συμμαθητές και άγνωστα πρόσωπα στάθηκαν στο πλευρό του.

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον Νεόφυτο ποια ήταν η πιο χαρούμενη ημέρα που θυμάται ότι είχε σε εκείνο το διάστημα των χημειοθεραπειών και των επισκέψεών του στο νοσοκομείο. Τότε ο ίδιος μας απάντησε ότι:  «Όπως θυμάμαι την παιδική μου ηλικία μπορώ να πω ότι έζησα αρκετές χαρούμενες μέρες ακόμα και μέσα στο παιδοογκολογικό. Δεν ήταν πάντα μαύρες οι μέρες. Σίγουρα όμως η πιο χαρούμενη μου μέρα ήταν στα 14 μου χρόνια όταν ο Θεός μου έστειλε το μεγαλύτερο δώρο και την μεγαλύτερη χαρά, την γέννηση της αδερφής μου. Η αδερφή μου η οποία γεννήθηκε για να δώσει ζωή σε μένα κάτι που δεν χρειάστηκε τελικά αφού τα πήγαινα καλά».

Δύναμη του πρώτα ο Θεός που τον γνώρισε μέσα από εκείνον το θάλαμο

Ερωτώντας τον Νεόφυτο από πού θυμάται να πήγαζε η όλη δύναμη που χρειαζόταν να έχει για να καταφέρει να «παλέψει» την ασθένειά του και να βγει νικητής, τότε ο ίδιος παραδέχθηκε ότι την μεγαλύτερη δύναμη την έπαιρνε από τον Θεό. Αν και σε παιδική ηλικία, μέσα από τον θάλαμο, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε, γνώρισε, πίστεψε και αγάπησε τον Θεό έχοντας πίστη σε αυτόν.

«Πλέον από τα 14 μου χρόνια μέχρι και σήμερα κάθε βράδυ προσεύχομαι σε Αυτόν. Καθημερινά περνάμε επίσης δύναμη το ένα παιδί από το άλλο… «Ρε Νεόφυτε σ ευχαριστώ που είσαι μαζί μας και μας δίνεις δύναμη και μας κάνεις να πιστεύουμε ότι θα γίνουμε καλά», λόγια του 8 χρόνου, τότε, Γιώργου που δεν θα ξεχάσω ποτέ»., αναφέρει.

«Είχα βάλει πείσμα ότι θα νικήσω και αυτόν τον αγώνα, σαν αθλητής που ήμουνα. Άρχισα να χαμογελάω, να πιστεύω, να σκέφτομαι θετικά, να κοροϊδεύω στους φίλους μου την λευχαιμία, να κάνω αστεία με το κεφάλι μου που δεν είχε μαλλιά, έβλεπα το νοσοκομείο σαν ξενοδοχείο και ότι απλά κάνω διακοπές! Έτσι, σιγά σιγά κατάφερα και νίκησα όχι μια αλλά δύο φορές την λευχαιμία».

27χρόνια μετά ο Νεόφυτος στέλνει τα δικά του μηνύματα πίστης και αισιοδοξίας αλλά και της ανάγκης που πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας με χαμόγελο και δύναμη…

«27 χρόνια μετά ακόμα θυμάμαι, όχι γιατί δεν θέλω να ξεχάσω αλλά γιατί μου θυμίζουν τι είχα τι πέρασα και τι νίκησα. Μου θυμίζουν να λέω ευχαριστώ που είμαι καλά. Μου θυμίζουν να χαμογελάω και να ζω την κάθε στιγμή της ζωής μου. «Είμαι καλά», δύο μικρές λέξεις που όμως κρύβουν μεγάλη δύναμη μέσα τους. Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Καρκίνος δεν σημαίνει το τέλος της ζωής αλλά πείσμα για ζωή. Πίστη, θετική σκέψη, χαμόγελα και με την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Όλα αυτά μας δίνουν δύναμη. Μικροί μου φίλοι και γονείς, ο καρκίνος μια αρρώστια είναι και μπορεί να νικηθεί και θα περάσει. Μικροί μου φίλοι και γονείς όλα θα πάνε καλά. «Είμαι καλά»!

Ο Νεόφυτος σήμερα, σε ηλικία 38 ετών, συνεχίζει να στηρίζει μέσα από τις δικές του εμπειρίες, τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφής καρκίνου, χαρίζει αγάπη και δύναμη περιγράφοντας τα όσα ο ίδιος έζησε.  

*Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται ο Νεόφυτος στην ηλικία των 11 ετών, όταν είχε χάσει τα μαλλιά του, και ο Νεόφυτος του «σήμερα», στον ίδιο εκείνο καναπέ, να κόβει τα μαλλιά του για να δείχνει τη συμπαράστασή του.

Μία φωτογραφία που αποδεικνύει ότι όλα μπορούν να νικηθούν με πίστη και αγάπη.

LIVE
LIVE

16:14 Αστυνομικά

Υπόθεση Ροζίτα: Από κατηγορούμενη… μάρτυρας κατηγορίας η νύφη της

16:07 Οικονομία

Moody’s: Το μορατόριουμ προστατεύει τις τράπεζες το 2020 - Επιδείνωση το 2021

16:04 Κύπρος

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων αξιωματικών

15:48 Κύπρος

Τον Αύγουστο επαναρχίζει η μεταφορά νερού από την Τουρκία και η ροή νερού στο φράγμα στα κατεχόμενα

15:45 Υγεία

Ιός με γενετικές ομοιότητες με τον κορωνοϊό είχε πιθανόν εμφανιστεί στην Κίνα το 2012

16:35 Αθλητικά

Ώρα να ανακοινώσει τον Βέλεθ

15:44 Υγεία

Δύσκολη η πρόβλεψη για το πότε το εμβόλιο για SARS-CoV-2 θα είναι διαθέσιμο

15:41 Υγεία

Τμήμα του DNA μας που προέρχεται από τους Νεάντερταλ αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19

15:40 Lifestyle

Τζον: «Για μένα η ευτυχία είναι επιλογή!»

15:40 Scitec

Giga μάχη στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

15:38 Scitec

Καλλυντικό σπρέι χεριών κατά του κορωνοϊού με τη χρήση νανοτεχνολογίας

16:20 Αθλητικά

Ήρθε Κύπρο και έκλεισε το deal (ΦΩΤΟ)

15:33 Κύπρος

Εννέα πτήσεις με 1600 επιβάτες στα κατεχόμενα - Πέντε συνολικά τα κρούσματα εντός πέντε ημερών

15:31 Πολιτική

Γιολίτη σε συνάντηση με Αβέρωφ: Πρέπει να τρέξουμε τάχιστα να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα

15:28 Παραπολιτικά

Ο Μανώλης με τα λόγια

15:23 Οικονομία

Μεγάλη αύξηση στην αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούνιο

15:22 Παραπολιτικά

Περί ανεξαρτησίας

16:10 Αθλητικά

Τον τίτλο αήττητοι με Ντράμοφ

15:20 Παραπολιτικά

Ας επιλέξουμε σύμμαχο 

15:14 Αστυνομικά

Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του 50χρονου που αγνοείται εδώ και 2 εβδομάδες στην Πάφο

Όλη η ενημέρωση σε ένα App