Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 LIVE ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ | 17:00 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ . . . LIVE

Να παραμείνει ως έχει η νομοθεσία για εκποιήσεις, λέει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας

Η νομοθεσία για τις εκποιήσεις δεν θα έπρεπε να τροποποιηθεί, καθώς οι αλλαγές αυτές πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μελέτη για τις επιδράσεις προτού τροποποιούνται οι νομοθεσίες αυτές.

Ο κ. Κληρίδης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίασης της πρώτης έκθεσης ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, την οποία νωρίτερα παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την τροποποίηση της νομοθεσίας, ο κ. Κληρίδης είπε πως στην έκθεση οι νομοθεσίες που αφορούν τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα  περιλαμβάνονται στα δυνατά σημεία για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για να προσθέσει πως αν αρχίσουν οι νομοθεσίες να διαφοροποιούνται πιθανότατα να «μετακομίσουν» στις αδυναμίες.
 
Ενόψει και της συζήτησης λόγω και της αναπομπής του νόμου που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η Βουλή, ο κ. Κληρίδης είπε πως «θα πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά, που είναι η εισήγησή μας και η θέση μας, ώστε να μην επηρεάζει και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στο συγκεκριμένο τομέα».
 
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνει η νομοθεσία ως είχε πριν από την απόφαση της Βουλής και να μελετηθεί σε βάθος και ποιοι τομείς επηρεάζονται απ’ αυτή την απόφαση ή τις εισηγήσεις της Βουλής για αλλαγή της νομοθεσίας που υπήρχε πριν από την τελευταία αλλαγή που επήλθε στη νομοθεσία από τη Βουλή», είπε.
 
Έξι συστάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
 
Στην έκθεση, μεγέθους 179 σελίδων, το Συμβούλιο καταγράφει έξι συστάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας:
 
Την προώθηση της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων
Την ενίσχυση των συμπράξεων και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Την βελτίωση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών και των ψηφιακών δεξιοτήτων
Τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης και διάθεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
 
Την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την εκπαίδευση και κατάρτιση για ενίσχυση των δεξιοτήτων, που ανταποκρίνονται τόσο στις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές απαιτήσεις.
 
Τέλος, γίνεται εισήγηση για ενίσχυση της εξωτερικής συνδεσιμότητας, μέσα από τη διαμόρφωση μίας ενιαίας στρατηγικής για τις μεταφορές στην Κύπρο και τη συνδεσιμότητα και τη διευκόλυνση της διασύνδεσης με βασικούς διεθνείς επιχειρηματικούς εταίρους.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κληρίδης αναγνώρισε μεν πως καταγράφονται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης ύστερα από την οικονομική κρίση, υγιή δημόσια οικονομικά και ότι έχουν εφαρμοστεί μέτρα συμβάλουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη βελτίωση του επιχειρηματικότητας, στην διαφοροποίηση της οικονομίας, για να υπογραμμίσει πως «απαιτείται συνεχής ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους».
 
«Γενικά είναι ένα καλό επίπεδο θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου και συνθηκών αγοράς, αλλά υπάρχουν προκλήσεις σε επιμέρους τομείς που παρουσιάζουν αδυναμίες, οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», είπε.
 
Τα δυνατά σημεία που καταγράφονται στην έκθεση αφορούν στην στρατηγική γεωγραφική θέση, στην ιδιότητα μέλους ΕΕ, στον ισχυρό τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακών υπηρεσιών και τουρισμού, στο γενικά καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και στο καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και ισχυρή τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Οι αδυναμίες αφορούν στην μικρή αγορά, στον μικρό βιομηχανικό τομέα, στην απουσία μεγάλων ή πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μειωμένη επιχειρηματική δυναμική, στην έλλειψη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότηση και στην υστέρηση στην καινοτομία και υιοθέτηση τεχνολογιών.
 
Πάντως, ο κ. Κληρίδης είπε πως εξετάζεται το κατά πόσον η έκθεση αυτή θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο ή ανά διετία ή κατά πόσον τμήματά της θα επικαιροποιούνται ετησίως. Διαβεβαίωσε πως «η μελέτη δεν θα μείνει σε ένα ράφι ή να επιδίδεται στον Υπουργό (Οικονομικών)».
 
«Είναι κάτι που και η κυβέρνηση θα το έχει σε μια συνεχή βάση στις προτεραιότητές της, αλλά και σαν Συμβούλιο θα προωθούμε την επικαιροποίησή της κατά τακτά χρονικά διαστήματα», πρόσθεσε.
 
Εξάλλου, σχετικά την εισήγηση του Συμβουλίου για την δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων κεφαλαίων, που το Συμβούλιο παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα με στόχο την ενίσχυση της εναλλακτικής χρηματοδότησης, ο κ. Κληρίδης είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί το θέμα «και αναμένω ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί αυτό το ταμείο με ικανοποιητικό αριθμό κεφαλαίων», που θα προέλθουν τόσο από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από συνεισφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Είπε ακόμη πως  τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση μακροκροχρόνιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, ένα έργο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, με τον διαγωνισμό να κατακυρώνεται τον Οκτώβριο και την μελέτη να ξεκινά τον Νοέμβριο.

Να παρακολουθείται στενά το Επενδυτικό Σχέδιο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε πως το επενδυτικό πρόγραμμα έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη μετά την κρίση, μαζί και με άλλους τομείς, για να σημειώσει πως το θέμα χρήζει πολλής μελέτης, «διότι αγγίζει πολλούς αυτό το θέμα, αγγίζει την κυβέρνηση, την αδειοδότηση τους επιχειρηματίες (ανάπτυξης γης)».
 
«Είναι κάτι το οποίο πρέπει να παρακολουθείται στενά για να μην φτάσουμε σε κάποιο σημείο το οποίο να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες», είπε.
 
Σημείωσε όμως ότι αυτό που υποβαθμίζεται είναι ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης χρησιμοποίησαν είτε ίδια κεφάλαια είτε προκαταβολές από τους αγοραστές για ανάπτυξη των έργων αυτών, και σημείωσε πως οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες δεν προέρχονταν κατά κανόνα από το τραπεζικό σύστημα.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

15:22 Αστυνομικά

Εκτός ελέγχου πυρκαγιές στη Λάρα και Πελαθούσα – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ίκαρος»

14:57 Αστυνομικά

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Λάρα – Επιχειρούν εναέρια μέσα

14:42 Αστυνομικά

Βαριά καμπάνα για 27χρονο που κυνηγούσε σε απαγορευμένη περιοχή στην Πάφο

14:16 Αστυνομικά

Υπό τετραήμερη κράτηση 33χρονος για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών

14:08 Αστυνομικά

Μακραίνει η μαύρη λίστα του θανάτου στους δρόμους – 25 νεκροί για το 2019

14:45 Αθλητικά

«Happy» ο Λέντλι και περιμένει

13:34 Κόσμος

Τέσσερις νεκροί από επίθεση ασθενούς σε ψυχιατρική κλινική στο Βουκουρέστι

13:10 Κόσμος

Τρομακτικά τα σενάρια ενός άτακτου Brexit – Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις

12:55 Αστυνομικά

Έργο εμπρηστών η φωτιά σε όχημα στην Πάφο

12:50 Αστυνομικά

Υπό πενθήμερη κράτηση ο 60χρονος που τραυμάτισε με μαχαίρι το γείτονα του

11:44 Πολιτική

Ολοι οφείλουμε να σταθούμε ενωμένοι με την ηγεσία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διαμηνύει ο Εκπρόσωπος

14:30 Αθλητικά

Δύο φιλικά, 31 διαφορετικές πεντάδες!

10:33 Αστυνομικά

Φωτιά σε όχημα εν κινήσει κινητοποίησε την πυροσβεστική

10:08 Αστυνομικά

Η Αστυνομία συνεχίζει να αναζητεί δύο γυναίκες για υπόθεση κλοπής από κατάστημα στη Λάρνακα

09:35 Κόσμος

Αμεση σύγκληση του Κοινοβουλίου για Brexit ζητούν από τον Τζόνσον περισσότεροι από εκατό βουλευτές

09:12 Αστυνομικά

Αναστάτωση στο Καζίνο της Αγίας Νάπας μετά από τηλεφώνημα για βόμβα – Αποδείχθηκε φάρσα

09:05 Κόσμος

Αιματοβαμμένος γάμος στην Καμπούλ – Δεκάδες νεκροί από επίθεση καμικάζι

14:00 Αθλητικά

«Ο Γκαρσία πάει Ελλάδα για τον Ολυμπιακό»

09:00 Κύπρος

Καιρός: Στους 35βαθμούς η θερμοκρασία με ενδεχόμενο βροχών

08:54 Κύπρος

Πρεμιέρα για την κυνηγετική περίοδο – Χιλιάδες κυνηγοί εξορμούν για φάσσες και τρυγόνια

Όλη η ενημέρωση σε ένα App