Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 LIVE DANSING JUNIOR 2 | 05:00 UNA ΦΑΤΣΑ LIVE

Να παραμείνει ως έχει η νομοθεσία για εκποιήσεις, λέει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας

Η νομοθεσία για τις εκποιήσεις δεν θα έπρεπε να τροποποιηθεί, καθώς οι αλλαγές αυτές πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μελέτη για τις επιδράσεις προτού τροποποιούνται οι νομοθεσίες αυτές.

Ο κ. Κληρίδης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίασης της πρώτης έκθεσης ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, την οποία νωρίτερα παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την τροποποίηση της νομοθεσίας, ο κ. Κληρίδης είπε πως στην έκθεση οι νομοθεσίες που αφορούν τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα  περιλαμβάνονται στα δυνατά σημεία για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για να προσθέσει πως αν αρχίσουν οι νομοθεσίες να διαφοροποιούνται πιθανότατα να «μετακομίσουν» στις αδυναμίες.
 
Ενόψει και της συζήτησης λόγω και της αναπομπής του νόμου που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η Βουλή, ο κ. Κληρίδης είπε πως «θα πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά, που είναι η εισήγησή μας και η θέση μας, ώστε να μην επηρεάζει και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στο συγκεκριμένο τομέα».
 
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνει η νομοθεσία ως είχε πριν από την απόφαση της Βουλής και να μελετηθεί σε βάθος και ποιοι τομείς επηρεάζονται απ’ αυτή την απόφαση ή τις εισηγήσεις της Βουλής για αλλαγή της νομοθεσίας που υπήρχε πριν από την τελευταία αλλαγή που επήλθε στη νομοθεσία από τη Βουλή», είπε.
 
Έξι συστάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
 
Στην έκθεση, μεγέθους 179 σελίδων, το Συμβούλιο καταγράφει έξι συστάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας:
 
Την προώθηση της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων
Την ενίσχυση των συμπράξεων και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Την βελτίωση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών και των ψηφιακών δεξιοτήτων
Τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης και διάθεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
 
Την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την εκπαίδευση και κατάρτιση για ενίσχυση των δεξιοτήτων, που ανταποκρίνονται τόσο στις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές απαιτήσεις.
 
Τέλος, γίνεται εισήγηση για ενίσχυση της εξωτερικής συνδεσιμότητας, μέσα από τη διαμόρφωση μίας ενιαίας στρατηγικής για τις μεταφορές στην Κύπρο και τη συνδεσιμότητα και τη διευκόλυνση της διασύνδεσης με βασικούς διεθνείς επιχειρηματικούς εταίρους.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κληρίδης αναγνώρισε μεν πως καταγράφονται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης ύστερα από την οικονομική κρίση, υγιή δημόσια οικονομικά και ότι έχουν εφαρμοστεί μέτρα συμβάλουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη βελτίωση του επιχειρηματικότητας, στην διαφοροποίηση της οικονομίας, για να υπογραμμίσει πως «απαιτείται συνεχής ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους».
 
«Γενικά είναι ένα καλό επίπεδο θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου και συνθηκών αγοράς, αλλά υπάρχουν προκλήσεις σε επιμέρους τομείς που παρουσιάζουν αδυναμίες, οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», είπε.
 
Τα δυνατά σημεία που καταγράφονται στην έκθεση αφορούν στην στρατηγική γεωγραφική θέση, στην ιδιότητα μέλους ΕΕ, στον ισχυρό τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακών υπηρεσιών και τουρισμού, στο γενικά καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και στο καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και ισχυρή τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Οι αδυναμίες αφορούν στην μικρή αγορά, στον μικρό βιομηχανικό τομέα, στην απουσία μεγάλων ή πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μειωμένη επιχειρηματική δυναμική, στην έλλειψη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότηση και στην υστέρηση στην καινοτομία και υιοθέτηση τεχνολογιών.
 
Πάντως, ο κ. Κληρίδης είπε πως εξετάζεται το κατά πόσον η έκθεση αυτή θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο ή ανά διετία ή κατά πόσον τμήματά της θα επικαιροποιούνται ετησίως. Διαβεβαίωσε πως «η μελέτη δεν θα μείνει σε ένα ράφι ή να επιδίδεται στον Υπουργό (Οικονομικών)».
 
«Είναι κάτι που και η κυβέρνηση θα το έχει σε μια συνεχή βάση στις προτεραιότητές της, αλλά και σαν Συμβούλιο θα προωθούμε την επικαιροποίησή της κατά τακτά χρονικά διαστήματα», πρόσθεσε.
 
Εξάλλου, σχετικά την εισήγηση του Συμβουλίου για την δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων κεφαλαίων, που το Συμβούλιο παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα με στόχο την ενίσχυση της εναλλακτικής χρηματοδότησης, ο κ. Κληρίδης είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί το θέμα «και αναμένω ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί αυτό το ταμείο με ικανοποιητικό αριθμό κεφαλαίων», που θα προέλθουν τόσο από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από συνεισφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Είπε ακόμη πως  τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση μακροκροχρόνιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, ένα έργο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, με τον διαγωνισμό να κατακυρώνεται τον Οκτώβριο και την μελέτη να ξεκινά τον Νοέμβριο.

Να παρακολουθείται στενά το Επενδυτικό Σχέδιο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε πως το επενδυτικό πρόγραμμα έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη μετά την κρίση, μαζί και με άλλους τομείς, για να σημειώσει πως το θέμα χρήζει πολλής μελέτης, «διότι αγγίζει πολλούς αυτό το θέμα, αγγίζει την κυβέρνηση, την αδειοδότηση τους επιχειρηματίες (ανάπτυξης γης)».
 
«Είναι κάτι το οποίο πρέπει να παρακολουθείται στενά για να μην φτάσουμε σε κάποιο σημείο το οποίο να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες», είπε.
 
Σημείωσε όμως ότι αυτό που υποβαθμίζεται είναι ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης χρησιμοποίησαν είτε ίδια κεφάλαια είτε προκαταβολές από τους αγοραστές για ανάπτυξη των έργων αυτών, και σημείωσε πως οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες δεν προέρχονταν κατά κανόνα από το τραπεζικό σύστημα.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

21:50 Υγεία

Άνοια: Δέκα σημάδια ότι χάνετε τo μυαλό σας

21:38 Κύπρος

Εντυπωσιακές εικόνες από την πόντιση εμπορικού σκάφους στην Ορόκλινη BINTEO

21:15 Κύπρος

Αναπάντητα ερωτήματα για το σκάνδαλο με τις ΑΠΕ – Τι λέει ο πρώην Υπ. Εμπορίου

20:58 Ελλάδα

Ανακοίνωση ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

19:56 Αστυνομικά

Μεθυσμένος και υπό την επήρεια ουσιών έκλεψε όχημα και έκανε βόλτες 28χρονος στην Πάφο

23:55 Αθλητικά

Η Λάτσιο έσπασε το αήττητο της Γιουβέντους!

19:30 Κόσμος

ΗΠΑ και Ιράν προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων, μια σπάνια ενέργεια συνεργασίας

18:13 Κόσμος

Νέα πρόκληση Ερντογάν : Θα υπερασπιστούμε τα διεθνή μας δικαιώματα μέχρι τέλους

17:44 Αστυνομικά

Άλλες οκτώ μέρες στο κελί οι 3 για υπόθεση πλαστών εγγράφων

17:23 Ελλάδα

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Κρήτη: Και νέος σεισμός μετά τους τέσσερις απανωτούς της Παρασκευής

17:03 Lifestyle

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους γνωστούς ηθοποιούς που συμμετείχαν στα «Φιλαράκια»

23:25 Αθλητικά

Ανεπανάληπτο γκολ από τον Σουάρεζ!

16:55 Οικονομία

Σχέδιο δράσης για βιώσιμη χρηματοδότηση από τις τράπεζες

16:10 Αστυνομικά

Υπό τριήμερη κράτηση ο 15χρονος που συνελήφθη φορτωμένος με ουσίες – Τον τσάκωσαν να περιφέρεται ύποπτα

15:47 Κύπρος

Λάρνακα- Κάνουν έρανο για να σώσουν ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρίες (Φωτογραφίες)

15:22 Κύπρος

Πάφος: Τραγική φιγούρα η μάνα - Όλοι μαζί στο σημείο που πέθανε η μικρή Νελίνα -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

15:05 Κύπρος

Νέα διαμαρτυρία από τους κατοίκους της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι

23:10 Αθλητικά

Με Γιαννιώτα και Νσούε στο ντέρμπι!

15:03 Κόσμος

Ερντογάν: Η συμφωνία με Λιβύη στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη

14:45 Πολιτική

Χρίστος Ζαννέττου: Εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αγίας Νάπας

Όλη η ενημέρωση σε ένα App