Ξεπερνούν τις 50 οι προσβάσιμες παραλίες για τα άτομα που χρειάζονται ειδική βοήθεια για να μπουν στη θάλασσα

Οι προσβάσιμες παραλίες για άτομα ΑμεΑ, για έγκυες γυναίκες, για ηλικιωμένους ή ακόμη και για ανθρώπους οι οποίοι έχουν τραυματιστεί και προσωρινά έχουν κάποια δυσκολία στην βάδιση και χρειάζονται ειδική βοήθεια, για να εισέλθουν με ευκολία στη θάλασσα ξεπερνούν φέτος τις 50.
Συγκεκριμένα, η Κύπρος μέχρι στιγμής έχει καταγράψει συνολικά 52 παραλίες για άτομα με κινητικές
δυσκολίες, εκ των οποίων οι 36 παραλίες είναι με πλήρη προσβασιμότητα και οι 16 είναι με μερική προσβασιμότητα.
O Πρόεδρος Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, μίλησε στο OMEGAlive, για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν μερικές προσβάσιμες παραλίες.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη, Πρόεδρος Παραπληγικών Κύπρου, υπήρχαν άνθρωποι που με την έλευση των ειδικών συστημάτων στις παραλίες, μετά από πολλά χρόνια, απόλαυσαν ξανά το νερό της θάλασσας.
Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς για δυσκολίες που μπορεί να ήρθαν αντιμέτωποι στις εν λόγω παραλίες, ο κ. Λαμπριανίδης, είπε, «σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε την κατάσταση ότι είναι τέλεια. Διαφορετικές παραλίες έχουν διαφορετικά επίπεδα προσβασιμότητας και διαφορετικό επίπεδο εξοπλισμού και σίγουρα σε κάποιες παραλίες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα παρά σε άλλες, και πρόσθεσε ότι «σε μερικές παραλίες, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι υγιεινής ή αποδυτήρια ή ακόμη και ο κατάλληλος χώρος στάθμευσης».
Υπάρχουν διάφορα προβλήματα πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παραπληγικών Κύπρου και ιδιαίτερα με το ύψος του νερού σε κάποιες παραλίες που διαθέτει το σύστημα Seatrac, ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης ενώ όπως τόνισε, «επειδή το σύστημα είναι ακίνητο για να αντέχει τα κύματα, αλλά το ύψος του νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλάζει, μπορεί κάποιες ώρες τις ημέρας, το κάθισμα είναι έξω από το νερό. Δεν είναι στο ιδανικό ύψος για κάποιον, τελοσπάντων».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τον κατάλογο στην ιστοσελίδα www.visitcyprus.com το οποίο εκδίδει κάθε χρόνο το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα
Οι 36 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα, διαθέτουν ξύλινες ράμπες ή και πλαστικούς διαδρόμους καθώς και χώρους υγιεινής αλλά και στάθμευσης για τα άτομα με οποιαδήποτε κινητική δυσκολία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, επτά από τις πιο πάνω παραλίες διαθέτουν το σύστημα seatrac, το οποίο όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παραπληγικών Κύπρου, κ. Δημήτρης Λαμπριανίδης, «είναι ένα αυτόνομο σύστημα το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και προσφέρει τη δυνατότητα στο άτομο με αναπηρία να καθίσει σε ένα κάθισμα που βρίσκεται στην αμμουδιά και να τον μεταφέρει αυτόματα μέσα στο νερό».
Για την πρόσβαση στο εν λόγω σύστημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στην ιστοσελίδα seatrac.gr για να λάβουν το ειδικό τηλεχειριστήριο, ενώ όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «το κόστος του τηλεχειριστηρίου είναι δωρεάν ενώ ο ενδιαφερόμενος θα καλύψει μόνο το ταχυδρομικό κόστος. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει με την οργάνωση παραπληγικών για να βοηθήσουμε».
Σύστημα Seatrac – Επτά παραλίες
Οι παραλίες που διαθέτουν το εν λόγω σύστημα είναι στην Δημοτική Παραλία της Πόλης Χρυσοχούς (Πάφος), Βαθειά Γωνιά (Αγία Νάπα), Βρυσί Γ΄ / Γιάννα Μαρί, Αγία Τριάδα, Βυζακιά / Cavo Maris, Λούμα/ Golden Coast (Παραλίμνι) και στην Ακτή Ολυμπίων Α΄ (Λεμεσός).
Ο κατάλογος με τις Προσβάσιμες Παραλίες
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (12 παραλίες)
Αγία Νάπα : Λάντα (Floating Wheelchair), Πανταχού (Floating Wheelchair), Βαθειά Γωνιά (Seatrac),
Σωτήρα – Αγία Νάπα: Αγία Θέκλα (Floating Wheelchair), Παραλίμνι: Πρωταράς /Fig Tree Bay (Floating Wheelchair), Λούμα / Golden Coast (Seatrac, Floating Wheelchair), Βρυσί A΄ (Floating Wheelchair), Βρυσί
B΄ (Floating Wheelchair), Βρυσί Γ΄ / Γιάννα Μαρί (Seatrac και Floating Wheelchair), Αγία Τριάδα (Seatrac. Floating Wheelchair), Βυζακιά / Cavo Maris (Seatrac, Floating Wheelchair) και στον Κάππαρη (Floating Wheelchair).
ΛΑΡΝΑΚΑ (8 παραλίες)
Λάρνακα: Φοινικούδες (Floating Wheelchair), Μακένζυ (Floating Wheelchair), Καστέλλα (Floating Wheelchair), Βορόκληνη: Γιαννάδες (Floating Wheelchair), Αλαμινός: Κοινοτική Παραλία (Floating Wheelchair), Ορμήδεια: Κοινοτική παραλία (Floating Wheelchair), Πύλα: Κοινοτική παραλία (Floating Wheelchair) και στα Περβόλια: Φάρος (Floating Wheelchair).
ΛΕΜΕΣΟΣ (6 παραλίες)
Λεμεσός: Ακτή Ολυμπίων Α΄ (Seatrac και Floating Wheelchair), Ακτή Ολυμπίων Β΄ (Floating Wheelchair), Παρεκκλησιά: Κοινοτική Παραλία (Floating Wheelchair), Γερμασόγεια: Δασούδι (Floating Wheelchair), Άγιος Τύχωνας: Βούππα (Floating Wheelchair) και Καστέλλα (Floating Wheelchair).
ΠΑΦΟΣ (10 παραλίες)
Πάφος: Βρυσούδια Α /Σόδαπ (Floating Wheelchair), Δημοτικά Μπάνια (διαθέσιμο Αναβατόριο / Chair lift και Floating Wheelchair), Φάρος (Floating Wheelchair), Αλυκές (Floating Wheelchair), Γεροσκήπου: Δημοτική Παραλία (Floating Wheelchair), Πέγεια: Κόλπος Κοραλλίων (Floating Wheelchair), Πόλης Χρυσοχούς: Δημοτική Παραλία (Seatrac), Νέο Χωριό: Λατσί Α΄ (Floating Wheelchair ), Λατσί Β΄ (Floating Wheelchair) και στον Ξυσταρόκαμπο (Floating Wheelchair).
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Οι πιο κάτω 16 παραλίες είναι μερικώς προσβάσιμες.
Συγκεκριμένα διαθέτουν ράμπες ή διαδρόμους που επιτρέπουν στο χρήστη τροχοκαθίσματος να κινηθεί μέχρι ενός σημείου στην παραλία και όχι μέχρι τη θάλασσα.
Επιπλέον, διαθέτουν χώρους υγιεινής και στάθμευσης ενώ πέντε παραλίες εξ΄ αυτών, διαθέτουν ειδικό αμφίβιο τροχοκάθισμα (Floating Wheelchair).
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (Τέσσερεις παραλίες)
Αγία Νάπα: Νησί, Μακρόνησος (Floating Wheelchair) και στο Παραλίμνι: Περνέρα, Βρυσούδια.
ΛΑΡΝΑΚΑ (Μια παραλία)
Πύλα: Δασάκι
ΛΕΜΕΣΟΣ (Εννέα παραλίες)
Πεντάκωμο: Ακτή Κυβερνήτη, Πύργος: Αόρατοι, Παναγιές, Άγιος Τύχωνας: Αρμονία (Floating Wheelchair), Αγία Βαρβάρα (Floating Wheelchair), ΄Αγιος Αθανάσιος: Μαϊάμι, Πισσούρι: Κοινοτική Παραλία Πισσουρίου (Floating Wheelchair), Μούντι (Floating Wheelchair) και στην Επισκοπή: Κούριον
ΠΑΦΟΣ: (Δύο παραλίες)
Πάφος: Παχύαμμος και στην Πέγεια: Καφίζης.