Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ | 09:00 ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ LIVE

Πέραν των 100 λεωφορείων έξω από το Συνεδριακό - Εκδήλωση διαμαρτυρίας από εταιρείες λεωφορείων

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις 08.30 σήμερα το πρωί έξω από το προσωρινό κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, οι εταιρείες λεωφορείων ΟΣΕΑ, ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ, ΟΣΥΠΑ, ΕΜΕΛ και ΖΗΝΩΝ.
 
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πέραν των 100 λεωφορείων και σκοπός σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι «η καταγγελία της σκανδαλώδους διαδικασίας προσφορών για τις δημόσιες συγκοινωνίες».
 
Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση των εταιρειών ΟΣΕΑ και Intercity «καταγγέλλουν μεθοδευμένες ενέργειες σε διάφορα επίπεδα, για εξουδετέρωσή τους και ανάθεση των δημοσίων συγκοινωνιών σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Ο ΟΣΕΑ και η Intercity, διεκδίκησαν μέσω του διαγωνισμού του Υπουργείου Μεταφορών, τις συμβάσεις για τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές για την Επαρχία Αμμοχώστου και τα διαστικά δρομολόγια αντίστοιχα, υπηρεσίες που με μεγάλη επιτυχία προσφέρουν την τελευταία δεκαετία».
 
Προστίθεται ότι «σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και του Συμβουλίου Προσφορών του Τμήματος Δημοσίων Έργων, οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τους δύο φορείς ήταν έγκυρες, χωρίς καμία παρατήρηση» ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι προκρίνεται η Κοινοπραξία MLKP για τη σύμβαση στην επαρχία Αμμοχώστου και για τις διαστικές συγκοινωνίες».
 
Ακολούθησαν νομικές προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο, όπως προέβλεπε και η διαδικασία, αλλά οι δύο διαφορετικοί δικαστές που εξέτασαν τις δύο προσφυγές χαρακτήριζαν «για διαφορετικούς λόγους, άκυρη την συμμετοχή της Κοινοπραξίας MLKP και ανέτρεψαν τις αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και του Συμβουλίου Προσφορών για ανάθεση των συμβάσεων στην Κοινοπραξία» ενώ «η μόνη αναμενόμενη εξέλιξη ήταν να αποφασιστεί η ανάθεση των δύο συμβάσεων στους επόμενους αναδόχους που αξιολογήθηκαν ότι πληρούσαν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και έδωσαν τις πιο συμφέρουσες έγκυρες προσφορές».
 
Αντί αυτού, σημειώνει η ανακοίνωση «εν μέσω και πολλών πληροφοριών αλλά και στοιχείων, ότι υπήρχε μεθόδευση για παρακοή των Δικαστικών Αποφάσεων, η Επιτροπή Αξιολόγησης, με καθυστέρηση δύο  μηνών μετά τις Δικαστικές Αποφάσεις, αντί ανάθεσης, αποφάσισε την επαναξιολόγηση και των δύο προσφοροδοτών, δηλαδή και της Κοινοπραξίας που χαρακτήρισαν άκυρη δύο Δικαστικές Αποφάσεις αλλά και τους εναπομείναντες διεκδικητές με ήδη αξιολογημένες ως έγκυρες προσφορές και με εντός των ορίων των προβλέψεων οικονομικές προτάσεις».
 
Αυτή η απόφαση σύμφωνα με τις δύο εταιρείες «επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις, αφού είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια για να βάλουν την άκυρη Κοινοπραξία από το παράθυρο».
 
Στην ανακοίνωση τους οι εταιρείες ΟΣΕΑ και Intercity αναφέρουν επίσης ότι «ο Γενικός Ελεγκτής συνεχίζει να συμμετέχει ως παρατηρητής στη διαδικασία, ενώ έχει ήδη εκφράσει, δημόσια και χωρίς περιστροφές, την εύνοια του προς την Κοινοπραξία, με αναρτήσεις του στο Twitter», και σημειώνουν πως «έντονη συμμετοχή στις διαδικασίες έχει και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία είμαστε αντίδικοι σε εφέσεις κατά των δικαστικών αποφάσεων που μας δικαιώνουν».
 
Εξάλλου σε δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Ομάδας Εταιρειών Δημόσιων Συγκοινωνιών αναφέρεται ότι σήμερα έξω από τη Βουλή θα βρίσκονται «οι επαγγελματίες οδηγοί οι οποίοι με οικονομικές θυσίες στήριξαν το εγχείρημα της ευρωπαϊκής Κύπρου να δημιουργήσει δημόσιες συγκοινωνίες εκ του μηδενός. Η προκήρυξη των προσφορών για την νέα δεκαετία στις δημόσιες συγκοινωνίες του τόπου, ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα συγκεκριμένων κύκλων».
 
Προστίθεται ότι η ομάδα αξιολόγησης του Υπουργείου Μεταφορών κατακύρωσε «τις προσφορές σε Κοινοπραξία η οποία ακυρώθηκε τρεις φορές στα κυπριακά δικαστήρια, της οποίας ο κύριος εταίρος φιγουράρει στα Panama papers για φοροαποφυγή».
 
Σημειώνεται ακόμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής "πανηγυρίζει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όταν συγκεκριμένη Κοινοπραξία κέρδισε τους τέσσερις από τους έξι διαγωνισμούς και επιχαίρει που το σαθρό υφιστάμενο σύστημα υπέστη ήττα», αναφέρεται.
 
Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ακόμα ότι οι εταιρείες νοιώθουν «έντονα την συστηματική απαξίωση της εργασίας και της προσφοράς μας όλα αυτά τα χρόνια» και τονίζουν πως όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν «ετσιθελικές αποφάσεις», ότι θα ζητήσουν από τους βουλευτές «να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο σε διάτρητες διαδικασίες και προσφορές», απαιτούν «να γίνει ουσιαστικός και εις βάθος έρευνα για τις προσφορές των δημοσίων συγκοινωνιών και να αποδοθούν ευθύνες ποινικές ή διοικητικές» και να ζητήσουν «από την εκτελεστική εξουσία να βάλει φραγμό σε άτομα και θεσμούς που έχουν ξεφύγει από τους όρους εντολής τους».

LIVE
LIVE

07:22 Αστυνομικά

Όχημα παρέσυρε πεζό στη Λεμεσό

07:11 Κόσμος

Τραγωδία στην Μουμπάι-Νεκροί και αγνοούμενοι μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας

07:01 Πολιτική

Ο ΠτΔ ομιλητής στην ειδική σύνοδο της ΓΣ για την 75η επέτειο της ίδρυσης του ΟΗΕ

06:57 Ελλάδα

Νέα μέτρα από σήμερα στην Αττική για περιορισμό της Covid-19

06:50 Πολιτική

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

23:55 Αθλητικά

Συνεχίζει να… απαντά σε όσους τον ξέγραψαν!

06:42 Αστυνομικά

Χαλάει ο καιρός το απόγευμα - Στους 34 η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό

22:07 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 3.000.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

21:47 Πολιτική

Αποφάσεις για την Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

21:36 Lifestyle

Τζένιφερ Λόπεζ: Φωτογραφήθηκε με την σωσία της και κανείς δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει

21:30 Πολιτική

Δεν θα δώσει στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή το ΥΠΕΣ

23:55 Αθλητικά

Ο Πίρλο έκανε πιο ωραία την «Κυρία»

21:21 Αστυνομικά

Τύχη βουνό για την 81χρονη που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων στην Πάφο – Βγήκε μόνη από το διαλυμένο όχημα

21:03 Κύπρος

Κολιού μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών: Πιο αυστηρά μετρά αν…

20:17 Κύπρος

Πάνε στα δικαστήρια μετά το όχι της Βουλής οι γονείς των στρατεύσιμων

20:07 Κόσμος

Βρετανία: 3.899 κρούσματα σε ένα 24ωρο

19:30 Αστυνομικά

Κυριακάτικη τραγωδία: Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής που έπεσε σε χαράδρα στη Λεμεσό

23:40 Αθλητικά

Η περηφάνια και ο γενναίος Μπεργκ!

19:13 Αστυνομικά

Εντοπίστηκαν οι ανήλικες που απουσίαζαν από την οικία τους στη Λεμεσό εδώ και είκοσι μέρες

19:06 Ελλάδα

Ιανός: Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App