Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 LIVE ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ #NOT | 12:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ LIVE

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Πάφου θα δώσει το Pafos Innovation Institute

Νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική οικονομία της Πάφου και του τόπου ευρύτερα αναμένεται να δώσει το Pafos Innovation Institute ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, το οποίο, παρέχει  υψηλή εκπαίδευση,  επιμόρφωση και ακαδημαϊκή κατάρτιση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Eξέφρασε την ικανοποίηση του που το  Ίδρυμα, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που ανέπτυξε η Κύπρος με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Συνεργασία στη βάση της οποίας,όπως είπε,  «το κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των μεταξύ μας σχέσεων, εξελίχθηκε σε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της υγείας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης».

Επεσήμανε δε, πως  οι όποιες διακυβερνητικές συμφωνίες και σχέσεις δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αν δεν υπάρχει και η συμβολή των διαφόρων τομέων, των τοπικών κοινωνιών, των ιδιωτών και στην προκειμένη περίπτωση μιας επιτυχημένης σε ηγετικό επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε ανέφερε,  είναι στην πράξη αυτό που οραματιστήκαμε όταν κτίζαμε τις τριμερείς συνεργασίες με τις γείτονες χώρες. Παίρνει σάρκα και οστά το όραμα όχι μόνο να δούμε τις Κυβερνήσεις να συνεργάζονται αλλά ιδιαίτερα τους λαούς μας να εργάζονται μαζί και να συνδημιουργούν, συμπλήρωσε.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως υπερβαίνοντας την παραδοσιακή αντίληψη που θέλει τις Τοπικές Αρχές να περιορίζονται σε θέματα αυτοδιοίκησης, εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν πλήρως, τόσο τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ όσο και η επιτυχής αδελφοποίηση του Δήμου με την πόλη Herzliya.

 

Αναμφίβολα, η ανάληψη της πρωτοβουλίας της δημιουργίας των υπερσύγχρονων υποδομών του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου IDC Herzliya, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Δήμους και όχι μόνο, συμπλήρωσε.

 Η παρουσία του Προέδρου και Ιδρυτή του Πανεπιστημίου IDC Herzliya, Uriel Reichman, τον οποίο καλωσόρισε στην Κύπρο, του δίνει την ευκαιρία να αναφερθεί, όπως είπε, “ στη διεθνή φήμη, τις ποικίλες διακρίσεις και το υψηλό ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου, του οποίου είχα την ύψιστη τιμή να με αναγορεύσει ως επίτιμο διδάκτορά του τον περασμένο Ιανουάριο. Θερμά σας ευχαριστώ για την ιδιαίτερη αυτή τιμή”.

 

Η εν λόγω σημαντική πρωτοβουλία όσο και άλλες ανάλογες, φέρνοντας την Κύπρο σε επαφή με δυναμικά οικοσυστήματα του εξωτερικού, όπως αυτό του Ισραήλ, ενισχύουν συνέχισε,  τη σημαίνουσα προσπάθεια που καταβάλλουμε για ανάδειξη της πατρίδας μας σε περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή είπε, « υιοθετήσαμε μία στοχευμένη πολιτική η οποία θέτει στο επίκεντρο της την εξωστρεφή προσέγγιση, ως επίσης τη διασύνδεση της εκπαίδευσης, της εμπειρογνωμοσύνης και της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική καινοτομία».

 

Πρόσθεσε δε, πως απώτερος σκοπός της πολιτικής αυτής είναι, αφενός η δημιουργία προοπτικών για σπουδές και απασχόληση που θα επιτρέπουν τη συγκράτηση και αξιοποίηση του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού το οποίο διαθέτει η πατρίδα μας, αλλά και η προσέλκυση νέων επιστημόνων και φοιτητών από όλη την περιοχή, και, αφετέρου η εφαρμογή των θετικών αποτελεσμάτων του υψηλού ερευνητικού έργου με την κοινωνική, οικονομική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

 

Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την  ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, ύστερα από τη σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάσαν και υλοποιούν, πλήρως εναρμονισμένων με το πλαίσιο, της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για ένα Ψηφιακό μέλλον,και  της  Πράσινης Συμφωνίας.

 

Κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων αυτών αποτέλεσε είπε, «  η σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ως επίσης ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, για τον βέλτιστο συντονισμό των υφιστάμενων κυβερνητικών δραστηριοτήτων που άπτονται της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Πολιτικής».

 

Προς την ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και οι αποφάσεις μας  συνέχισε,   Ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, τη  διεύρυνση του ρόλου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ως εκτελεστικού βραχίονα του νέου συστήματος χρηματοδότησης στους τομείς έρευνας και καινοτομίας. Ακόμη τη στήριξη για τη δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων αριστείας, με ποσό 60 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην εποικοδομητική συνεργασία των κέντρων αριστείας με την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης στη δημόσια υγεία.

Επιπλέον συνέχισε, προκηρύχθηκαν  από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας προγράμματα επιχειρηματικής καινοτομίας για την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από κυπριακές νεοφυείς εταιρείες, αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε δε,πως σε εξέλιξη βρίσκονται την ίδια ώρα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αξίας πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι υπό σχεδιασμό επιπρόσθετα έργα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Στα προαναφερθέντα, επίσης πρόσθεσε, την  αναθεώρηση του θεσμού του «startup visa», τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις, τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου, με αποδέκτη πάλι τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, με συνεισφορά της Κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια με ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη την  υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες, το λεγόμενο Blockchain. Είναι είπε,  κάτι που έχει ήδη πάρει την πορεία του και θα συνεισφέρει σημαντικά στις όλες προσπάθειες. Επίσης την  υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

Σε όλα αυτά  είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, « μπορώ να εντάξω το Pafos Innovation Institute σε αυτούς τους οραματισμούς και θα είναι το πρώτο από τα ιδρύματα που σε συνεργασία με μια χώρα που διακρίνεται στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας θα δώσει άλλη διάσταση σε αυτό που εσείς οραματιστήκατε και που χάρη στους δεσμούς και τους οραματισμούς του καθηγητή έχετε κάνει σήμερα πραγματικότητα».

 

Τα όσα ενδεικτικά και μόνο προανέφερα  σημείωσε, αποτελούν, όπως είπε  απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας που διαθέτουμε για την αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους, αλλά και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

 

Υπογράμμισε δε, ότι το εν λόγω έργο, σε συνάρτηση με το σύνολο των υπολοίπων που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε έχουν δρομολογηθεί για την πόλη και επαρχία Πάφου προσθέτει στην αναζωογόνηση και εμφανώς παρατηρούμενη ανάπτυξη που σημείωσε η Πάφος τα τελευταία χρόνια.

 

Ανάπτυξη, την οποία διαπιστώνουμε ανέφερε, « με ιδιαίτερη πραγματικά ικανοποίηση, αφού υπήρξε αποτέλεσμα των επωφελών συνεργασιών που αναπτύξαμε ως Κυβέρνηση μαζί με τις τοπικές Αρχές,  μέσω της ώθησης που δόθηκε όσον αφορά την υλοποίηση σημαντικών έργων».

 

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην προώθηση των σχεδιασμών των τοπικών Αρχών στοχεύσαμε  συνέχισε, στην αειφόρο ανάπτυξη, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτων τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

Επεσήμανε πως στους Δήμους της επαρχίας Πάφου, από το 2015 και εντεύθεν υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της προώθησης σειράς έργων για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ συνολικού κόστους πέραν των 283 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Χάριν ενημέρωσης ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, στην πόλη της Πάφου έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται υπό κατασκευή έργα συνολικού κόστους πέραν των 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δρομολογήθηκε η υλοποίηση νέων έργων συνολικού κόστους πέραν των 13 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Είπε, ακόμη πως τα πιο  πάνω δεν θα ήσαν κατορθωτά χωρίς τη δημιουργική συμβολή του  Δημάρχου και των  Δημοτικών Συμβούλων της Πάφου, της Γεροσκήπου και Πόλης Χρυσοχούς και των υπολοίπων για τα άλλα έργα που εκτελέστηκαν, εκτελούνται και θα εκτελεστούν.

 

Όραμα  του είπε, είναι να δει, και χαίρεται που το βλέπει, η Κύπρος να παίρνει την άλλη διάσταση, δηλαδή να παρουσιάζεται πλέον με σύγχρονες πόλεις, με έξυπνες πόλεις χάρη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τοπικά ηγετικά στελέχη και όχι μόνο. 

 

Εξέφρασε την  ικανοποίηση και ευχαρίστηση του διότι είναι σε θέση σήμερα, αναγνωρίζοντας αυτό που επιτελείται στην Πάφο, να ανακοινώσει πως εντός των επόμενων των ημερών, σε προσεχή συνεδρία εντός Νοεμβρίου, το  Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την παραχώρηση ενός αιτήματος που υπήρχε από παλιά, των χαρουπόμυλων, έτσι ώστε να τύχουν της ανάλογης αξιοποίησης.

 

Αναφερόμενος στο όραμα της Πάφου για  μια πανεπιστημιακή σχολή,ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία υπάρχει από αυτούς αλλά, όπως είπε,  υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εννοώντας  τα κρατικά, σημειώνοντας πως χωρίς τη διαβούλευση με τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να εξαγγείλει οτιδήποτε.

 

Ακολούθως ευχαρίστησε τον  Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, τη δημιουργία του Ινστιτούτου, όσο και για τις άοκνες και αποδοτικές προσπάθειες που καταβάλλουν προς τη συνεχή αναβάθμιση του Δήμου.

Θερμότατες ευχαριστίες απηύθυνε στον ιδρυτή του Herzliya University για την αποφασιστικότητα που επέδειξε, το όραμα που διέθεσε συνεργαζόμενος και έτσι μέσα από τη δράση να δούμε σήμερα να πραγματοποιείται σε λιγότερο από 12 μήνες ένα έργο υψίστης σημασίας για τον τόπο.

Δεν είναι θέμα της Πάφου, είναι θέμα της Κύπρου και σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι η Πάφος να γίνει το κέντρο αναφοράς της Μέσης Ανατολής και να προσελκύσει φοιτητές από όλες τις χώρες της περιοχής, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

11:15 Κύπρος

Χαριλάου: Ανησυχητική η μεγάλη αύξηση νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ

11:05 Ελλάδα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Κάηκαν 80 σπίτια - Μάχη από αέρος και γης για να οριοθετηθεί

10:49 Αστυνομικά

Οπαδοί του Μόρφου έξω από το Δικαστήριο όπου οδηγήθηκε για τα μέτρα - Φωτογραφίες

10:20 Αστυνομικά

Σύλληψη 25χρονου για άσεμνη επίθεση εναντίον 19χρονης

10:15 Κόσμος

Κολομβία: Κατασχέθηκαν 116 τόνοι κοκαΐνης σε επιχειρήσεις διάρκειας 1,5 μήνα

09:44 Υγεία

Εμβολιασμός Covid-19 ή φυσική νόσηση-  Πότε κινδυνεύουν περισσότερο οι έφηβοι

09:28 Πολιτική

Πρόεδρος για πυρκαγιές σε Ελλάδα – «Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον Ελληνικό λαό»

09:20 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διάρρηξη και κλοπή κτιρίου στη Λευκωσία – Φωτογραφία

09:11 Ελλάδα

Μητσοτάκης: Δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής – Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν

09:05 Ελλάδα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Απεγνωσμένη έκκληση να σωθούν τα ζώα από τις φλόγες

08:46 Αστυνομικά

Μπούκαραν στο δωμάτιο του και τον ξυλοφόρτωσαν – Καταζητεί τέσσερα πρόσωπα η Αστυνομία

08:39 Αστυνομικά

Έκλεψε τηλεοράσεις από αποθήκη στη Λάρνακα – Χειροπέδες σε 28χρονο

08:16 Αστυνομικά

Του πέρασαν χειροπέδες 15 χρόνια μετά για υπόθεση βιασμού ανήλικης

07:57 Κύπρος

Κυπριακή αποστολή στην Ελλάδα – Παίρνουν τις τελευταίες οδηγίες τα μέλη (φωτογραφίες)

07:47 Κόσμος

ΗΠΑ: Λευκός καπνός για εκατομμύρια ενοικιαστές – Παρατάθηκε για δύο μήνες η απαγόρευση εξώσεων

07:44 Κύπρος

Αυτά είναι τα σημεία για rapid test σήμερα Τετάρτη - ΠΙΝΑΚΑΣ

07:36 Κύπρος

Καμίνι και σήμερα η Κύπρος – Στους 44 σκαρφαλώνει ο υδράργυρος

07:28 Κύπρος

Στο πύρινο μέτωπο στην Ελλάδα πυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Άμυνας από την Κύπρο

07:13 Αστυνομικά

Έβαλε μπουρλότο σε όχημα 72χρονης στη Λεμεσό – Στα χέρια της Αστυνομίας 21χρονος

07:08 Πολιτική

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση επαναφέρει τον Σεπτέμβριο το θέμα μεταρρύθμισης της ΤΑ

11:30 Αθλητικά

ΕΚΡΥΨΕ

09:44 Υγεία

Εμβολιασμός Covid-19 ή φυσική νόσηση-  Πότε κινδυνεύουν περισσότερο οι έφηβοι

09:28 Πολιτική

Πρόεδρος για πυρκαγιές σε Ελλάδα – «Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον Ελληνικό λαό»

09:20 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διάρρηξη και κλοπή κτιρίου στη Λευκωσία – Φωτογραφία

09:11 Ελλάδα

Μητσοτάκης: Δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής – Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν

09:05 Ελλάδα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Απεγνωσμένη έκκληση να σωθούν τα ζώα από τις φλόγες

11:05 Αθλητικά

Τα μαγικά του “Όκρι”

08:46 Αστυνομικά

Μπούκαραν στο δωμάτιο του και τον ξυλοφόρτωσαν – Καταζητεί τέσσερα πρόσωπα η Αστυνομία

08:39 Αστυνομικά

Έκλεψε τηλεοράσεις από αποθήκη στη Λάρνακα – Χειροπέδες σε 28χρονο

08:16 Αστυνομικά

Του πέρασαν χειροπέδες 15 χρόνια μετά για υπόθεση βιασμού ανήλικης

07:57 Κύπρος

Κυπριακή αποστολή στην Ελλάδα – Παίρνουν τις τελευταίες οδηγίες τα μέλη (φωτογραφίες)

07:47 Κόσμος

ΗΠΑ: Λευκός καπνός για εκατομμύρια ενοικιαστές – Παρατάθηκε για δύο μήνες η απαγόρευση εξώσεων

10:50 Αθλητικά

Κβιλιτάια για Ραπίντ-ΑΝΟ

07:44 Κύπρος

Αυτά είναι τα σημεία για rapid test σήμερα Τετάρτη - ΠΙΝΑΚΑΣ

07:36 Κύπρος

Καμίνι και σήμερα η Κύπρος – Στους 44 σκαρφαλώνει ο υδράργυρος

Όλη η ενημέρωση σε ένα App