Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 16:45 ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ LIVE

Στα 1,945 ανήλθε ο αριθμός παραπόνων από ασθενείς στην Πάφο

Χίλια εννιακόσια σαράντα πέντε (1.945)  παράπονα υπέβαλαν ασθενείς στη Επιτροπή Παραπόνων ασθενών στην Επαρχία Πάφου από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι και το 2018 , σύμφωνα με τον Σαββάκη Γεωργίου Πρόεδρο της Επιτροπής Παραπόνων Ασθενών στην Επαρχία Πάφου. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου ανέφερε, πως αυτά αποτελούν  παράπονα για απώλεια φακέλων, ραντεβού και τηλέφωνα , Πρώτες Βοήθειες (ΤΕΠ), απουσία ιατρών, συμπεριφορά προσωπικού, φάρμακα,καθαριότητα και διάφορες εξυπηρετήσεις, προσθέτοντας πως η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών απορρέει από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις από την διακήρυξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων Ασθενών.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με  το Νόμο περί Κατοχύρωσης και Προστασίας των Δικαιωμάτων ασθενών που θεσπίστηκε το 2004 προνοείται η σύσταση αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου για σκοπούς άσκησης, παρακολούθησης και σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών.

Με βάση τον πιο πάνω Νόμο, συνέχισε,  ο Υπουργός Υγείας έχει διορίσει πενταμελή Επαρχιακή Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους Σαββάκη Γεωργίου, Πρόεδρο και τους Κωστάκη Μιχαήλ, Ανδρέα Χαραλάμπους, Δέσποινα Ανδρέα Χατζησάββα, και Χρύσω Γεωργίου Μουσουλίδου Μέλη.

Η επιτροπή, όπως είπε, εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και εξετάζει παράπονα ασθενών του Νοσοκομείου, αλλά και Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, δηλαδή Κλινικών, Ιατρείων, Εργαστηρίων και Φαρμακείων Ιδιωτικού τομέα. 

Ερωτηθείς για τους ασθενείς του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Γεωργίου είπε πως οι ασθενείς του Ιδιωτικού τομέα μπορούν να υποβάλλουν τα παράπονα τους απευθείας στην Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων και για το σκοπό αυτό μπορούν να επικοινωνούν κατά τις εργάσιμες ώρες, με την βοηθό Γραμματειακό Λειτουργό της Επιτροπής στο τηλέφωνο: 26-803170. Οι αποφάσεις της Επιτροπής κοινοποιούνται γραπτώς στον ασθενή και τον επηρεαζόμενο παροχέα υγείας, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά για τους ασθενείς του κρατικού νοσηλευτηρίου, ανέφερε πως οι ασθενείς του Κρατικού Νοσοκομείου μπορούν να υποβάλλουν τυχόν παράπονα τους στη Λειτουργό Δικαιωμάτων Ασθενών η οποία έχει ορισθεί για το σκοπό αυτό και εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Η Λειτουργός αυτή παρέχει συμβουλές και βοήθεια σε ασθενείς για σκοπούς διαφύλαξης των δικαιωμάτων τους και λαμβάνει και χειρίζεται, σημείωσε, παράπονα ασθενών που χρήζουν κατά την κρίση της άμεσου χειρισμού, διαφορετικά τα παραπέμπει στη Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων. Στην Επιτροπή παραπέμπει επίσης παράπονα ασθενών που δεν έχουν ικανοποιηθεί από δική της απόφαση.

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα της Υγείας, ο κ. Γεωργίου ανέφερε, πως αυτά έχουν να κάνουν με την ίση μεταχείριση (φύλο, θρησκεία, εθνότητα, ηλικία, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, κοινωνική και οικονομική κατάσταση), τα επείγοντα περιστατικά σε σχέση με την άμεση παροχή φροντίδας, το δικαίωμα επιλογής ιατρικού ιδρύματος ή ιατρού, την αξιοπρεπής μεταχείριση, την οικογενειακή στήριξη, το δικαίωμα ολοκληρωμένης ιατρικής πληροφόρησης και άλλα.

Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει ο κάθε ασθενής αν δεν υπάρχει επίλυση παραπόνων από την Λειτουργό Παραπόνων, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως η διαδικασία που ακολουθείται με την γραπτή επιβολή του παραπόνου από τον/ην παραπονούμενο/η αφού εξεταστεί από την Λειτουργό Παραπόνων και δεν επιλυθεί, τότε παραπέμπεται στην Επιτροπή και αυτή με την σειρά της θα έρθει σε επαφή με τους εμπλεκόμενους για εξέταση και επίλυση του προβλήματος. Φυσικά ως επί το πλείστον τα περισσότερα παράπονα επιλύονται άμεσα με την παρέμβαση και διαμεσολάβηση της Λειτουργού, όπως είπε . 

Επεσήμανε τέλος, πως όλα τα παράπονα κάθε μήνα αποστέλλονται στο Υπουργείο Υγείας και όπου χρειαστεί κάνει την δική του παρέμβαση, με υποδείξεις, συστάσεις ή ότι ήθελε αποφασίσει.

LIVE
LIVE

16:08 Οικονομία

Προς επαναφορά το σχέδιο ληξιπρόθεσμων οφειλών

15:55 Αστυνομικά

Γύριζαν με τον αδελφό του υπόπτου τα τρία ανήλικα παιδιά της γυναίκας που δολοφονήθηκε στην Πάφο

15:50 Scitec

Συνεχίζονται οι εγγραφές για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair 2020”

15:48 Οικονομία

Το Ν/σ για στρατηγικές επενδύσεις παρουσίασε στην Επ. Εσωτερικών ο ΥΠΕΣ

15:26 Υγεία

Έρευνα: Η πρόωρη εμμηνόπαυση, κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις

16:10 Αθλητικά

Προχωρεί με έμπειρο τερματοφύλακα!

15:24 Υγεία

Η ενηλικίωση συνδέεται με την αύξηση βάρους

15:24 Οικονομία

Δυσκολεύονται με τους λογαριασμούς οι Κύπριοι -  Σε ποια θέση βρίσκονται στην Ευρώπη

15:21 Lifestyle

Τραγουδιστής ζήτησε συγνώμη από το κοινό και πέθανε πάνω στην σκηνή

15:18 Οικονομία

Διοικητής ΚΤΚ: Πώληση δανείων €4 δισ. ευρώ από Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

15:13 Lifestyle

Συνεργασία με την Μέγκαν και τον Χάρι θα ήθελε το Netflix

16:00 Αθλητικά

ΑΕΚ για Κούγια: «Το 3-0, προκάλεσε πόνο»

15:10 Scitec

Η Ελλάδα ηγείται ευρωπαϊκού προγράμματος για προγνώσεις διαστημικού καιρού μέχρι και τεσσάρων ημερών

15:07 Ελλάδα

Σύλληψη έξι ατόμων για μπαλωθιές στην Κρήτη

15:05 Lifestyle

Το ερωτικό απωθημένο του Στέφανου Μιχαήλ – Η πιο ακραία συμπεριφορά θαυμάστριας του

15:04 Ελλάδα

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα που διέπραττε ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές 

14:47 Κύπρος

Τι λέει ο καθηγητής των μαθητών του Λυκείου στο Παραλίμνι που έφτιαξαν τάβλι για τυφλούς

15:50 Αθλητικά

ΠΟΥ ΠΑΕΙ;

14:38 Παραπολιτικά

Συνεργασίες

14:37 Παραπολιτικά

Τρύπες στο νερό

Όλη η ενημέρωση σε ένα App