Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 13:30 ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ LIVE

Στην Μενόγεια κι όχι σε κρατητήρια οι ξένοι προς απέλαση, διαβεβαιώνει η Λευκωσία

Η Λευκωσία διαβεβαιώνει την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες των αστυνομικών αρχών, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ξένοι υπήκοοι προς απέλαση κρατούνται στον ειδικά σχεδιασμένο Χώρο Κράτησης Μεταναστών στη Μενόγεια και όχι σε κρατητήρια αστυνομικών σταθμών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τα κρατητήρια στους αστυνομικούς σταθμούς είναι από τη φύση τους σχεδιασμένα για βραχυχρόνια κράτηση και είναι ακατάλληλα για την κράτηση ατόμων που αναμένουν την απέλασή τους.
 
Οι αναφορές περιέχονται στο σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Λευκωσία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης – το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη – αναφορικά με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τις συνθήκες κράτησης ξένων υπηκόων εν αναμονή της απέλασής τους, σε διάφορους αστυνομικούς σταθμούς στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία σημειώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και καλεί το Σώμα να τερματίσει την εξέταση της εκτέλεσης των εν λόγω αποφάσεων.
 
Συγκεκριμένα, στην πρώτη υπόθεση το ΕΔΑΔ καταδίκασε το 2018 ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία για τις συνθήκες κράτησης της Thi Nguyen Khanh από το Βιετνάμ, όσο αυτή ανέμενε την απέλασή της, με το Δικαστήριο να κάνει λόγο για εξευτελιστική μεταχείριση. Η Λευκωσία κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση €6.500 και €4.070 για έξοδα. Το ποσό είναι στη διάθεση της αιτήτριας, ωστόσο δεν έχει διατεθεί ακόμη καθώς, όπως αναφέρεται, η Khanh δεν έχει πλέον επαφή με τον δικηγόρο της και δεν μπορεί να εντοπιστεί, παρά τις ενέργειες των αρχών. Η κ. Khanh παρέμεινε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού για 5 μήνες.
 
Στη δεύτερη υπόθεση, το ΕΔΑΔ επιδίκασε το 2019 αποζημίωση €30.000 για παράνομη κράτηση και εξευτελιστική μεταχείριση του Mustafa Haghilo από το Ιράν, καθώς και €4.124 ευρώ για έξοδα. Το ποσό καταβλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία σε λογαριασμό του δικηγόρου του αιτητή τον Ιούλιο του 2019. Ο κ. Haghilo έμεινε υπό κράτηση για πάνω από 15 μήνες σε κρατητήρια τριών αστυνομικών σταθμών, σε Αμμόχωστο, Πάφο και Αρραδίπου.
 
Όσον αφορά τα γενικά μέτρα, η Λευκωσία ενημερώνει την Επιτροπή Υπουργών για την απόφαση να κρατούνται από το 2013 οι ξένοι υπήκοοι προς απέλαση στον Χώρο Κράτησης στη Μενόγεια, ο οποίος σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες.
 
Το Σώμα ενημερώνεται επίσης και για πρόσφατη εγκύκλιο του Αρχηγού της Αστυνομίας, ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2020, με την οποία δόθηκαν οδηγίες στους Αστυνομικούς Διευθυντές, σε όλες τις Επαρχίες, να διασφαλίζεται ότι όλοι οι προς απέλαση ξένοι υπήκοοι μεταφέρονται στη Μενόγεια μόλις συλληφθούν.
 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στη Μενόγεια ή η σύλληψη γίνεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή αργιών, οι συλληφθέντες μεταφέρονται σε αστυνομικούς σταθμούς που διαθέτουν εξωτερικό χώρο άσκησης και ξεχωριστούς χώρους κράτησης για προφυλακισθέντες. Ακολούθως μεταφέρονται στη Μενόγεια με την πρώτη ευκαιρία.
 
Η Λευκωσία αναφέρει εξάλλου ότι η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) σημειώνει στην τελευταία έκθεσή της τη λειτουργία του Χώρου Κράτησης στη Μενόγεια ως μια θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι πολύ λίγοι ξένοι κρατούμενοι στερούνται της ελευθερίας τους σε χώρους έκτος της Μενόγειας. Στοιχεία της Αστυνομίας που περιλαμβάνονται στο σημείωμα, αναφέρουν ότι συνολικά 52 ξένοι υπήκοοι κρατήθηκαν σε διάφορους αστυνομικούς σταθμούς στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2019, οι 25 εκ των οποίων για διάστημα μέχρι 48 ώρες.
 
«Οι αρχές του τόπου θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ξένοι υπήκοοι προς απέλαση θα κρατούνται στο Κέντρο της Μενόγειας (και όχι σε αστυνομικούς σταθμούς)» καταλήγει η Λευκωσία και ζητά το κλείσιμο της εξέτασης των δύο υποθέσεων.

Πηγή ΚΥΠΕ

 

LIVE
LIVE

12:14 Πολιτική

Η Βουλή ενέκρινε τροποποίηση του νόμου για περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

12:03 Κύπρος

Σαράντα έξι χρόνια μετά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη ούτε καν των μισών αγνοούμενων

11:58 Αστυνομικά

Υπόθεση Al Jazeera: Η Αστυνομία απαντά γιατί τους πήρε τόσο χρόνο να προχωρήσουν σε κατασχέσεις

11:58 Κύπρος

Μάσκα και κυνήγι – Έδωσε τελικές διευκρινίσεις το Υπ. Υγείας

11:54 Κόσμος

Μάζεψαν τα χαλιά και ακύρωσαν την μουσουλμανική προσευχή στην Μονή της Χώρας

12:15 Αθλητικά

ΜΗΝΥΜΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ: «Μάγκες προχωράμε»

11:50 Lifestyle

Θετικός στον κορωνοϊό ο Τρύφωνας Σαμαράς

11:11 Πολιτική

Νέα άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα 2020» στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινά σήμερα η Τουρκία

11:10 Αστυνομικά

Ψάχνουν απαντήσεις από το ανεμόπτερο του άτυχου Μάριου – Φως και από τη νεκροτομή

11:06 Κύπρος

Οι περισσότεροι μαθητές στην Πόλη Χρυσοχούς εξετάστηκαν για COVID-19

10:52 Αστυνομικά

Επτά χρόνια στον νεαρό από το Νεπάλ που σκότωσε με 11 μαχαιριές τον συγκάτοικό του

11:40 Αθλητικά

Η ώρα του Πάμπλο Γκαρσία

10:31 Scitec

Έρευνες για ανίχνευση του κορωνοϊού στον αέρα από το Ινστιτούτο Κύπρου

10:17 Κύπρος

Απλήρωτοι φόροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που έρχονται από ΕΕ-Τι ξεκαθαρίζει το Τμ.Φορολογίας

10:10 Αστυνομικά

Λιώμα στο μεθύσι 36χρονη έπιασε τιμόνι στη Λάρνακα και κατέληξε σε πάσσαλο

09:54 Κόσμος

Επίθεση Νίκαια: Νεαρός Τυνήσιος ο δράστης-Στα χέρια της αστυνομίας και δεύτερος

09:37 Αστυνομικά

Έβαλαν φωτιά και έκαναν στάχτη καφενείο στη Λάρνακα

11:40 Αθλητικά

Σφυρίζει ο Χριστοδούλου στο ντέρμπι

09:32 Κόσμος

Πέθανε ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ

09:26 Κύπρος

Εκκένωσαν τμήμα του Παθολογικού στο ΓΝ Αμμοχώστου για να χωρέσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό

Όλη η ενημέρωση σε ένα App