Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 LIVE SHOPPING STAR | 19:00 ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ LIVE

Στ. Κυριακίδου: Όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο για κορωνοϊό

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό όταν αυτό είναι διαθέσιμο, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι εμπειρογνώμονες και οι αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι την εξεύρεση του εμβολίου και των κατάλληλων θεραπευτικών σχημάτων για αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις της έπειτα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και κληθείσα να πει αν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του εμβολίου, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ούτε και στην Κύπρο, και αυτό είναι ένα θέμα που θα δουν οι αρχές της κάθε χώρας διότι τα θέματα που αφορούν την πολιτική εμβολιασμού είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Η κ. Κυριακίδου είπε πως ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού και είχαν μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που αφορούν την πανδημία.

Σημείωσε πως ενημέρωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μέτρα που λαμβάνονται μαζί με τα κράτη μέλη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στη δημόσια υγεία όσον αφορά τα θέματα πρόσβασης σε θεραπευτικά σχήματα, τα θέματα που αφορούν την εξεύρεση εμβολίου αλλά και τις συστάσεις που εδώ και πέντε μήνες δίνονται στα κράτη μέλη, και που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
 
Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη ο καθένας και η κάθε μια να αναλάβει την προσωπική και κοινωνική ευθύνη και να ακολουθούν τα μέτρα τα οποία οι εμπειρογνώμονες και οι αρμόδιες υπηρεσίες συστήνουν  μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και θεραπευτικά σχήματα που να μπορούν να μειώνουν τη θνησιμότητα.
 
Πραγματικά είναι κρίμα οι θυσίες όλων των πολιτών κατά τους τελευταίους πέντε μήνες να πάνε χαμένες, ανέφερε, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.  
 
Είπε πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να έχουν μια πολύ στενή συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη.
 
Ερωτηθείσα αν θα έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρόσβαση στο εμβόλιο όταν αυτό βρεθεί απάντησε: «Βεβαίως. Ακριβώς για αυτό τον λόγο προχωρήσαμε πριν ένα μήνα στην ανακοίνωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια όπου διαπραγματευόμαστε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα κράτη μέλη ώστε όταν βρεθεί εμβόλιο να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το εμβόλιο θα διατεθεί σε όλα τα κράτη μέλη ταυτόχρονα και ισότιμα».
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε  από την πλευρά του πως η κ. Κυριακίδου τον ενημέρωσε αναφορικά με τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Είπε πως αντάλλαξαν απόψεις γενικότερα για τα θέματα που αφορούν στον τομέα της δημόσιας υγείας και τόνισε την ανάγκη στήριξης του δημόσιου τομέα υγείας. Είπε πως αυτό είναι κάτι εξαιρετικά απαραίτητο έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.
 
Είπε πως τους ανησυχεί και αυτούς όπως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γεγονός ότι παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, και στην Κύπρο.

Επεσήμανε πως εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να καθορίσουν το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι οι ειδικοί επιστήμονες.
 
Είπε πως ως πολιτικά πρόσωπα αυτό που λένε στον κόσμο είναι πως πρέπει να πειθαρχήσει σε αυτά που λένε οι επιστήμονες και «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν ιδέες τρελές όπως είναι ότι τάχα κάποιοι προσπαθούν να μας φορτώσουν με τον κορωνοϊό για να μας παρακολουθούν ή ότι τάχα ευθύνεται η νέα τεχνολογία 5G  κ.ο.κ».
 
Σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ακούσει τους επιστήμονες για το πώς κατά την άποψή τους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία και «εμείς ως λαός έχουμε επίσης την υποχρέωση να πειθαρχήσουμε στις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται».
 
Ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, οι μετακινήσεις από τη μια επαρχία στην άλλη γίνονται σε καθημερινή βάση για αυτό τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες και όχι σε μόνο μια στην οποία φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων αυτή τη στιγμή.
 
Είπε πως το ΑΚΕΛ θα επιμείνει έτσι ώστε να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας υγείας για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα.
 
Ανέφερε πως θα επιχειρήσουν εντατικοποίηση των συζητήσεων που έχουν με τον ΟΚΥπΥ για να διαβιβάσουν ολοκληρωμένα τις δικές τους απόψεις για το πώς ο δημόσιος τομέας υγείας χρειάζεται να ενισχυθεί.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη πως επειδή η πρόβλεψη είναι ότι επαρκής αριθμός εμβολίων θα υπάρξει μόνο προς το τέλος του 2022 η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα για να εξασφαλίσει πως όταν και εφόσον θα υπάρχουν τα εμβόλια θα μας παραχωρηθεί ο απαραίτητος αριθμός.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

20:43 Ελλάδα

Η στιγμή που το τσουνάμι χτυπά τη Σάμο

20:32 Πολιτική

Συγκλονισμένος ο Nίκος Αναστασιάδης από τους σεισμούς σε Σάμο και Σμύρνη - Έτοιμος για βοήθεια

20:02 Κύπρος

Από ιδιωτική πρωτοβουλία η πλειοψηφία των 166 κρουσμάτων της Παρασκευής – Όλες οι πληροφορίες

19:51 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέα αύξηση κρουσμάτων την Παρασκευή στην Κύπρο - Η ανακοίνωση του Υπουργείου

19:48 Κύπρος

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

21:20 Αθλητικά

Ο ΜακΚόλουμ άνοιξε λογαριασμό στο ντεμπούτο του!

19:44 Κόσμος

Δοκιμάζεται η Ευρώπη από τον κορωνοϊό με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

19:09 Ελλάδα

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες στη Σμύρνη – Συνεχής ενημέρωση

18:44 Αστυνομικά

Ράτσας και πανάκριβοι οι σκύλοι που έκλεψε ο 33χρονος στην επαρχία Αμμοχώστου

18:35 Υγεία

Aνεστάλη η κλινική δοκιμή της θεραπείας της Regeneron για τον κορωνοϊό

18:31 Κόσμος

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά της Covid-19 προωθήθηκε προς έγκριση στη Βραζιλία

21:20 Αθλητικά

Ο ΜακΚόλουμ άνοιξε λογαριασμό στο ντεμπούτο του!

18:22 Οικονομία

Ανέπεμψε το νόμο για παράταση στην απαγόρευση των εξώσεων o Πρόεδρος της Δημοκρατίας

18:16 Ελλάδα

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1690 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

17:26 Ελλάδα

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τα 6,7 Ρίχτερ

17:16 Αστυνομικά

Πέρασαν για ανάκριση Συλλούρης, Τζιοβάνης και Πιττάτζιης – Εξελίξεις στην υπόθεση Al Jazzera

17:16 Ελλάδα

Τραγωδία στη Σάμο – Νεκρά τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο

21:15 Αθλητικά

Χωρίς ΤΡΕΙΣ με Ερμή

17:10 Αστυνομικά

Πίσω στη χώρα τους 105 άτομα που έμεναν παράνομα στην Κύπρο

17:07 Ελλάδα

ΤΩΡΑ: Δύο παιδιά κάτω από συντρίμμια στη Σάμο – Σε εξέλιξη επιχείρηση

Όλη η ενημέρωση σε ένα App