Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 LIVE ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ | 04:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ LIVE

Θωράκιση πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες

Ομόφωνα ψήφισε σε νόμο η Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου «περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις που Συνάπτονται από Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις Νόμος του 2019», με 51 ψήφους υπέρ των παριστάμενων Βουλευτών.
 
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νέας νομοθεσίας για προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά τη σύναψη επιχειρηματικών συμβάσεων, από τη χρήση καταχρηστικών ρητρών σε αυτές κατ’ αντίστοιχο τρόπο που προστατεύονται οι καταναλωτές στις καταναλωτικές συμβάσεις δυνάμει του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου.
 
Η  πρόταση νόμου, κατατέθηκε στη Βουλή από την Επιτροπή Εμπορίου και τους Γιώργο Περδίκη, βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, και Κωστή Ευσταθίου, βουλευτή ΕΔΕΚ εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας.
 
Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις, δεδομένου ότι οι πλείστες κυπριακές επιχειρήσεις είναι στην ουσία οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν διαφέρουν κατά πολύ από τη διαπραγματευτική δύναμη που έχουν οι καταναλωτές κατά τη σύναψη συμβάσεων.
 
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων τον ορισμό του όρου «πολύ μικρή επιχείρηση», τον καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του νόμου και τις εξαιρέσεις από αυτόν, τον καθορισμό κριτηρίων που καθιστούν μια ρήτρα ως καταχρηστική και τις εξουσίες του δικαστηρίου σε υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών.
 
Την ίδια ώρα με 36 ψήφους εναντίον, 15 υπέρ και 2 αποχές απορρίφθηκε προφορική τροπολογία του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, η οποία ξεκαθάριζε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δεν έχει καμιά αναδρομική ισχύ και αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση  θεμάτων αντισυνταγματικότητας της νομοθεσίας. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούστηκαν στην ολομέλεια από βουλευτές ήταν ότι η τροπολογία αυτή είναι αχρείαστη αφού δεν επηρεάζονται με την ψήφιση της νομοθεσία οι όροι των υφιστάμενων συμβάσεων και ότι ο  Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έδωσε ήδη την κάλυψη ότι αυτή η πρόταση νόμου στέκει νομικά.  
 
Στο νόμο, ως πολύ μικρή επιχείρηση, ορίζεται επιχείρηση με κύκλο εργασιών μέχρι €1 εκατομ., ενεργητικό €0,7 εκατομ. και μέχρι τρεις εργαζομένους.
 
Επίσης, ρήτρα σε δανειακή σύμβαση ή σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης η οποία είναι επαρκώς και πλήρως εξασφαλισμένη με υποθήκη ακινήτου και προβλέπει επιπρόσθετα κυμαινόμενη εξασφάλιση επί ακίνητης ιδιοκτησίας ή ενεργητικού επιχείρησης δε θα θεωρείται καταχρηστική σε περίπτωση που είναι αποτέλεσμα απαίτησης του δανειολήπτη.
 
Η ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου είναι τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

21:36 Πολιτική

H Λουτ συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Μουσταφά Ακιντζί

21:16 Πολιτική

Χωρίς υποστήριξη έμεινε ο Πορθητής – Αποχώρησαν οι ξένες εταιρείες

20:30 Πολιτική

Κ. Εκπρόσωπος: Η Λουτ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Πρόεδρο για συνάντηση με Ακιντζί

19:48 Ελλάδα

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ραφήνα

19:23 Πολιτική

Κοινή πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για το Μεταναστευτικό

02:30 Αθλητικά

Από τον Μάικλ στον Κλάιντ με αγάπη!

19:07 Κύπρος

Ιερό της Ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε στη Γεροσκήπου

18:08 Πολιτική

Ο Ερντογάν «εμφανίστηκε» και συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον

17:50 Lifestyle

Το παράπονο για την Κύπρο του Χαράλαμπου από το Masterchef – «Δεν ευνοεί κανέναν πέραν από τους εξασφαλισμένους της λεφτάδες»

17:26 Κύπρος

Επιμένει ο καύσωνας – Αναμένεται και άλλη άνοδος της θερμοκρασίας

17:12 Πολιτική

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Αναστασιάδη στον Ακιντζί

00:45 Αθλητικά

Πάει για διπλό «χτύπημα» η Άρσεναλ

17:06 Ελλάδα

Φωτιά στη Ραφήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά το Μάτι - Συναγερμός στην Πυροσβεστική (Βίντεο)

16:53 Agora

Η ΕΚΟ έμπρακτα, δίπλα στα παιδιά και το Ίδρυμα Ελπίδα

16:48 Κύπρος

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αγορά

16:30 Πολιτική

Κάνουν επίδειξη με στρατιωτικά drones στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι (βίντεο)

15:59 Πολιτική

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις τουρκικές δηλώσεις

00:40 Αθλητικά

«Αν δεχτούμε γκολ στην Ελλάδα»

15:42 Αστυνομικά

Διπλό Φονικό: Ποινή στο Λ. Σολωμού επιβάλλει αύριο το δικαστήριο

15:21 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διαρρήξεις κτιρίων και κλοπές

Όλη η ενημέρωση σε ένα App