Σάββατο 30 Μαΐου 2020 LIVE CORIOLANUS | 02:30 ΓΥΜΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ LIVE

Τέσσερις στους δέκα Παφίτες δεν πήγαν για τεστ – Η κατάσταση στην Αραδίππου

Τέσσερις στου δέκα Παφίτες δεν μετέβησαν στο κέντρο δειγματοληψίας για τον κορωνοϊο, όπως δείχνει το σημερινό ποσοστό προέλευσης των κατοίκων της επαρχίας.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό που μετέβηκε στο κέντρο ανέρχεται στο 62%, σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκη, Ακαδημαϊκό Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κ. Κωστρίκης στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών για τα στοιχεία του κορωνοϊού στην Κύπρο μίλησε για τις δειγματοληψίες στις περιοχές Πάφου και Αραδίππου αναφέροντας ότι « η δειγματοληψία από τις περιοχές Πάφου και Αραδίππου άρχισε από το εργαστήριο NIPD Genetics και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, στην Πάφο έχουν προγραμματιστεί 1,000 δειγματοληψίες. Σήμερα έγιναν 186 και μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι 1,000 δειγματοληψίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποτελέσματα να αναφέρουμε. Η προσέλευση του κοινού ήταν στο 62% από τα προγραμματισμένα ραντεβού. Στην Αραδίππου, υπάρχουν προγραμματισμένες 525 δειγματοληψίες, την Τετάρτη έγιναν 38, εκ των οποίων βρέθηκαν τρία θετικά. Την Παρασκευή έγιναν 153 και σήμερα 334 δειγματοληψίες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται τις προσεχείς ημέρες».

Όσον αφορά τις δειγματοληψίες στην επαρχία Πάφου εκατόν ογδόντα έξι πολίτες υποβλήθηκαν σήμερα σε δειγματοληψία για τη διενέργεια  ανιχνευτικών ελέγχων (tests) RNA προς εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Από την άλλη, ο Δήμαρχος της = Πάφου κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν να μην φοβούνται να δώσουν δείγμα, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί μια πολύ απλή διαδικασία.

Επεσήμανε επίσης πως οι δημότες ανησύχησαν για συνωστισμό κατά τη διαδικασία της εξέτασης, κάτι που δεν συνέβη, αφού, όπως εξήγησε, η παραμονή αυτών που κλήθηκαν σήμερα στην πρώην “Oικία Επάρχου” διήρκεσε τέσσερα με πέντε λεπτά και η δειγματοληψία διαρκεί δέκα δευτερόλεπτα και γίνεται από τη μύτη.

Στην επαρχία Αραδίππου  «δείγματα έδωσαν επίσης άτομα που ανέφεραν πως είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καθώς και κάποια πρόσωπα που εξέφρασαν επιθυμία να υποβληθούν στην συγκεκριμένη εξέταση. Με γρήγορη ταχύτητα το Εργαστήριο θα αποστέλλει το αποτέλεσμα της εξέτασης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», ανέφερε ο Δήμαρχος της Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης

Είπε ακόμα ότι «έχουν αρχίσει ήδη να στέλνονται απαντήσεις σε άτομα που έδωσαν δείγμα για κορωνοϊό κατά τη χθεσινή εξέταση. Απευθύνουμε έκκληση στους δημότες να παραμείνουν περισσότερο στα σπίτια τους τις επόμενες 15 μέρες και να βγαίνουν έξω όσο το δυνατόν λιγότερο, προκειμένου να υπάρξει πραγματική εικόνα της κατάστασης», είπε.

 Σημείωσε επίσης ότι «από τη στιγμή που εντοπιστούν τα άτομα με κορωνοϊό, θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ταυτόχρονα ο Δήμος θεωρεί τρομερό λάθος, επιβεβαιωμένα με κορωνοϊό άτομα, να μένουν κλεισμένα στο σπίτι τους και την ίδια ώρα να έχουν επαφές με άλλα πρόσωπα της οικογένειας» είπε και εξήγησε πως «τα πρόσωπα αυτά πρέπει να μένουν μόνα τους σε ένα δωμάτιο με το δικό τους μπάνιο, χωρίς καθόλου επαφή με άλλα άτομα της οικογένειας, αφού μέσω αυτών που βγαίνουν έξω, γίνεται διασπορά του ιού».

 Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος εξέφρασε την προσωπική άποψη πως «για να εκλείψει η διασπορά του κορωνοϊού πρέπει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να μένουν μόνα τους σε άλλο χώρο, για 14 μέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο και αφού αποθεραπευτούν, να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

 Σε ερώτηση κατά πόσον κάποια από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νοσηλεύτηκαν σε δημόσια Νοσηλευτήρια, απάντησε θετικά και σημείωσε πως «ορισμένα από αυτά έχουν νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς και κάποια έχουν αποθεραπευτεί».

Στον Δήμαρχο Αραδίππου τέθηκε το ερώτημα κατά πόσον ο Δήμος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα έρθει αρωγός για να τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία ή άλλους χώρους απομόνωσης, σε περίπτωση που επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, δεν διαθέτουν στο σπίτι τους δεύτερο μπάνιο ή άλλο δωμάτιο για να απομονωθούν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Αφού ανέφερε ότι «εκεί εστιάζεται το πρόβλημα» ο κ. Ευαγγελίδης εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως «αυτά τα άτομα έπρεπε να απομονώνονται μόνα τους για 14 μέρες και αφού γίνει το δεύτερο τεστ ότι δεν έχουν πλέον κορωνοϊό, να επιστρέφουν στις οικογένειες τους. Γνωρίζουμε ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο λόγω κορωνοϊού, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Φορείς αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες, ωστόσο αυτός είναι ο μόνος τρόπος για αποθεραπεία των προσώπων αυτών και για αποφυγή της διασποράς του ιού».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «γίνονται προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με ξενοδόχους ώστε εάν είναι εφικτό τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις μέχρι την αποθεραπεία τους. Γνωρίζουμε ότι αρκετά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, ωστόσο ελπίζουμε ότι σε συνεργασία με το κράτος και το Υπουργείο Υγείας, θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να βοηθηθεί ο κόσμος που έχει ανάγκη και για οριστική επίλυση του προβλήματος».

LIVE
LIVE

22:51 Υγεία

Εννέα τροφές γεμάτες μελατονίνη που νικούν την αϋπνία

22:32 Κόσμος

Προκλητικό σόου Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φιέστα εντός της Αγίας Σοφίας

22:15 Κόσμος

Ισραήλ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα μετά το άνοιγμα των σχολείων

21:56 Αστυνομικά

Οι καμπάνες που θα επιβάλλονται στους οδηγούς μετά την αύξηση των προστίμων

21:20 Κύπρος

Αυτές είναι οι υπηρεσίες που παίρνουν αναστολή από το ΓΕΣΥ

23:40 Αθλητικά

Η επιστολή Αλαφούζου στον Δώνη, στάληκε με τον οδηγό του!

21:13 Κόσμος

Τζορτζ Φλόιντ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που τον σκότωσε

20:47 Κύπρος

Πρόεδρος στο OMEGA: Υπάρχουν κενά και αδυναμίες αλλά θα τα καταφέρουμε και με το ΓΕΣΥ

20:27 Πολιτική

Καταπέλτης στο OMEGA για Γεν. Ελεγκτή ο Αναστασιάδης –«Δε θα γίνει Κυβερνήτης»

20:14 Πολιτική

Νίκος Αναστασιάδης: Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση πού λάβαμε για τον κορωνοϊό

20:04 Ελλάδα

5 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

23:35 Αθλητικά

Διπλό με Χάβερτς και 3η θέση!

19:40 Κόσμος

Πάνω από 38 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο

19:03 Κύπρος

Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στα Κατεχόμενα

18:35 Οικονομία

Σε πόσες οικογένειες καταβλήθηκε το επίδομα τέκνου

18:31 Lifestyle

Αλλαγές στο πρόγραμμα του OMEGA

18:14 Κύπρος

Στα 942 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID 19 στις ελεύθερες περιοχές

23:30 Αθλητικά

Ο Αλαφούζος «διώχνει» τον Δώνη!

18:03 Αστυνομικά

Το DNA θα δείξει την ταυτότητα του πτώματος στη Λεμεσό – Tι εξετάζουν οι αρχές

17:28 Κύπρος

EKTAKTO: Ένα σήμερα το κρούσμα από πού προέκυψε

Όλη η ενημέρωση σε ένα App