Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ | 09:00 ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ LIVE

Τι αλλάζει για τον επαναπατρισμό Κυπρίων - Ποιοι και πώς θα επιστρέψουν στην Κύπρο

Τον σταδιακό επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών πέραν των ήδη υφιστάμενων κατηγοριών εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο επαναπατρισμός των Κύπριων Πολιτών αφορά:

(i)              Όσους  διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

20 χιλιάδες εξετάσεις σε εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα  στην Κύπρο

(ii)           Μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Αναστασιάδης: «Κινδυνεύει η ζωή μας»  - Το LockDown μέχρι τις 30 Απριλίου στην Κύπρο και τα νέα μέτρα

(iii)          Πολίτες που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:

●        Παροχή φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν,

Διατηρείται η αισιοδοξία αλλά…Τα δεδομένα μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για κρούσματα και ασθενείς

●   Είναι λήπτες ή δότες  οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και

●        Ασυνόδευτοι ανήλικοι. 

Έκτακτο φοιτητικό επίδομα – Η διαδικασία για την καταβολή του

Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Είμαστε έτοιμοι να αρχίσει αμέσως ο επαναπατρισμός στη βάση των αποφάσεων, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για ανταπόκριση στα αιτήματα επαναπατρισμού των πολιτών που ανήκουν στις νέες κατηγορίες που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν πτήσεις το επόμενο διάστημα.

«Υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός για επαναπατρισμό του συνόλου των συμπατριωτών μας που επιθυμούν», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης σε εισαγωγική του παρέμβαση.

Επισήμανε ότι «οι ανακοινώσεις, όπως πράξαμε και μέχρι σήμερα, θα γίνονται στη βάση των δεδομένων και της επικρατούσας κατάστασης πραγμάτων και φυσικά τις συστάσεις των ειδικών».

«Ευχή και προσδοκία μας είναι να υπάρχουν τέτοιες θετικές εξελίξεις που να μην χρειαστεί η εφαρμογή του σχεδιασμού που υπάρχει», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις 4 νέες κατηγορίες ατόμων που θα δύνανται να επαναπατριστούν στην Κύπρο διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στα αιτήματα αυτής της νέας κατηγορίας».

Ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχουν μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα στοιχεία στην πλατφόρμα που λειτουργεί το Υπουργείο Εξωτερικών 16.668 συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό οι οποίοι βρίσκονται σε πέραν των 120 χωρών.

Απαντώντας από την πλευρά του σε ερώτηση με βάση τις υφιστάμενες δομές και δυνατότητες πόσους φοιτητές μπορεί να υποδεχθεί η Κύπρος ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν υπολογίζουμε τον αριθμό που μπορούμε να υποδεχθούμε, όπως η διαθεσιμότητα σε καταλύματα και ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής τους».

Ο έλεγχος, διευκρίνισε, δεν είναι μόνο ως προς το αν θα φύγει κάποιος από την καραντίνα ή όχι.

Επανέλαβε ότι μέχρι πρόσφατα το κράτος είχε θέσει 1.400 άτομα σε καραντίνα, σημειώνοντας ότι «αυτό ήταν ένα τεράστιο έργο διότι πολλοί εξ αυτών είχαν καθημερινές ανάγκες, φαρμακευτική αγωγή και ούτω καθεξής».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, είναι η δυνατότητα διενέργειας τεστ για τον κορωνοϊό, υπενθυμίζοντας ότι όλοι όσοι θα έρχονται θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού. Οι δυνατότητες είναι περίπου 1.000 ανά δεκαπενθήμερο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι «αυτό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα με στόχο να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πολλούς περισσότερους».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις δύο κατηγορίες που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες των φοιτητών για τους οποίους αναμένεται να αρχίσει η ενημέρωση απ’ ευθείας από το Ιατροσυμβούλιο σήμερα για τα αποτελέσματα, όπως επίσης και την κατηγορία που αφορά όλους αυτούς που διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και βρίσκονται ήδη στο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα που θα τους επιτρέψει να αρχίσουν το πανεπιστήμιο ή στο πρώτο έτος σπουδών, «μπορούμε να πούμε ότι η προετοιμασία είναι έτοιμη και ευελπιστούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε αφίξεις από αυτές τις δύο κατηγορίες».

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση του ιατροσυμβουλίου και γιατί δεν ξεκίνησε ο επαναπατρισμός προκειμένου να μην υπάρξει κενό ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι ο επαναπατρισμός ξεκίνησε εδώ και μέρες.

Ανέφερε ότι «θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση αύριο το πρωί ότι θα υπάρξει πτήση από την Γερμανία και από τη Θεσσαλονίκη που θα φέρει συμπατριώτες μας οι εμπίπτουν στις κατηγορίες τις οποίες ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι πτήση θα υπάρξει και κατά το Σαββατοκύριακο από την Βρετανία που θα μεταφέρει συμπατριώτες μας που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες μας και θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, από τη Νέα Ζηλανδία, από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τη Δανία και τη Σαουδική Αραβία

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσει αμέσως ο επαναπατρισμός», επανέλαβε. Υπάρχει, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ξεκάθαρος σχεδιασμός που υλοποιείται στη βάση των αποφάσεων που λαμβάνονται».

LIVE
LIVE

07:36 Αστυνομικά

Στις φλόγες τα ξημερώματα αυτοκίνητο στον Στρόβολο

07:22 Αστυνομικά

Όχημα παρέσυρε πεζό στη Λεμεσό

07:11 Κόσμος

Τραγωδία στην Μουμπάι-Νεκροί και αγνοούμενοι μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας

07:01 Πολιτική

Ο ΠτΔ ομιλητής στην ειδική σύνοδο της ΓΣ για την 75η επέτειο της ίδρυσης του ΟΗΕ

06:57 Ελλάδα

Νέα μέτρα από σήμερα στην Αττική για περιορισμό της Covid-19

23:55 Αθλητικά

Συνεχίζει να… απαντά σε όσους τον ξέγραψαν!

06:50 Πολιτική

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

06:42 Κύπρος

Χαλάει ο καιρός το απόγευμα - Στους 34 η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό

22:07 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 3.000.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

21:47 Πολιτική

Αποφάσεις για την Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

21:36 Lifestyle

Τζένιφερ Λόπεζ: Φωτογραφήθηκε με την σωσία της και κανείς δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει

23:55 Αθλητικά

Ο Πίρλο έκανε πιο ωραία την «Κυρία»

21:30 Πολιτική

Δεν θα δώσει στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή το ΥΠΕΣ

21:21 Αστυνομικά

Τύχη βουνό για την 81χρονη που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων στην Πάφο – Βγήκε μόνη από το διαλυμένο όχημα

21:03 Κύπρος

Κολιού μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών: Πιο αυστηρά μετρά αν…

20:17 Κύπρος

Πάνε στα δικαστήρια μετά το όχι της Βουλής οι γονείς των στρατεύσιμων

20:07 Κόσμος

Βρετανία: 3.899 κρούσματα σε ένα 24ωρο

23:40 Αθλητικά

Η περηφάνια και ο γενναίος Μπεργκ!

19:30 Αστυνομικά

Κυριακάτικη τραγωδία: Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής που έπεσε σε χαράδρα στη Λεμεσό

19:13 Αστυνομικά

Εντοπίστηκαν οι ανήλικες που απουσίαζαν από την οικία τους στη Λεμεσό εδώ και είκοσι μέρες

Όλη η ενημέρωση σε ένα App