Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 LIVE OMEGA NEWS | 21:05 ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ LIVE

8 χρόνια από το μαύρο ξημέρωμα του Μαρί - 8 χρόνια χωρίς τους 13 ήρωες...

Του Στέλιου Χαραλάπους

11 Ιουλίου 2011. Ένα ξημέρωμα διαφορετικό από τα άλλα, μια μέρα που όσα χρόνια και αν περάσουν κανείς δεν θα την ξεχάσει, οι μνήμες άσβεστές, τα γιατί αμέτρητα, οι εικόνες της καταστροφής παραμένουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό. 13 οικογένειες έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, η Κύπρος βυθίζεται στο πένθος.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Βίντεο με τα τελευταία λεπτά του ήρωα Παναγιώτη Θεοφίλου στο Μαρί δημοσίευσε ο πατέρας του

Τι προηγήθηκε της καταστροφής

19 Ιανουαρίου 2009 Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ ανέκοψε το πλοίο m/v1 Monchegorsk στην Ερυθρά Θάλασσα το οποίο μετέφερε 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα και κατόπιν έρευνας, κρίθηκε πως παραβίαζε τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την κατάσχεση του πλοίου. 29 Ιανουαρίου 2009: το πλοίο αγκυροβόλησε στο Λιμάνι της Λεμεσού και κατόπιν επιθεώρησης αποφασίστηκε όπως τα 98 εμπορευματοκιβώτια τοποθετηθούν σε χώρο της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί. 4 Ιουλίου 2011: Ένα από τα εμπορευματοκιβώτια παραμορφώθηκε επικίνδυνα και ο ΥΠΑΜ έδωσε οδηγίες στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αμύνης όπως συγκροτηθεί Ομάδα Εμπειρογνωμόνων η οποία θα επιθεωρούσε το εμπορευματοκιβώτιο.

8 Ιουλίου 2011: Πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη πριν την καταστροφή στην οποία αποφασίσθηκε η κατάβρεξη των κιβωτίων και η απομάκρυνση του παραμορφωμένου.

Μαύρο ξημέρωμα

Ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, ξεσπά πυρκαγιά στο χώρο όπου φυλάσσονταν τα εμπορευματοκιβώτια. Στη ναυτική βάση σήμανε συναγερμός, αμέσως φαντάροι και στρατιωτικοί σπεύδουν να σβήσουν την φωτιά, στο σημείο σπεύδουν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας.

Ώρα 5.50. Μια εκκωφαντική έκρηξη παγώνει το χρόνο. 13 άνθρωποι περνούν στο πάνθεο των ηρώων, 62 πρόσωπα τραυματίζονται, οι ζημιές τόσο στη Ναυτική Βάση όσο  και στον Ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό είναι ανυπολόγιστες.

Το σημείο της καταστροφής επισκέφτηκαν ο  τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Δημήτρης Χριστόφιας, ο  τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. 

Η βοήθεια από το εξωτερικό

Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt. Στο λιμάνι ήταν παρών ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, καθώς και Ισραηλινοί τεχνικοί, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην εγκατάσταση των γεννήτριων.

Αυτές οι γεννήτριες είχαν παραχωρηθεί σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις περικοπές ηλεκτροδότησης λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» Επίσης, στη Κύπρο είχαν φθάσει γεννήτριες από την Ελλάδα. Για αυτό τον σκοπό, τεχνικοί της ΑΗΚ και της ΔΕΗ βρίσκονταν σε επικοινωνία.Σε συνάντηση των Προέδρων της Γαλλίας και της Κύπρου, ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ΑΗΚ μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στέλνοντας Γάλλους ειδικούς»

Το πόρισμα

14 Ιουλίου 2011. Ο Δικηγόρος  Πολύβιος Γ. Πολυβίου, διορίζεται ούτως ώστε να διεξάγει έρευνα και να ετοιμάσει το πόρισμα για το τι οδήγησε στην τραγωδία. Στις 3 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Πολυβίου παρέδωσε το πόρισμά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στο Γενικό Εισαγγελέα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πολιτεία επέδειξε ολιγωρία, αμέλεια, ανεπάρκεια στον χειρισμό του θέματος. Αφίχθηκε στην Κύπρο ένα εκ φύσεως επικίνδυνο φορτίο. Καλώς ή κακώς αφίχθηκε στην Κύπρο. 98 τεράστια εμπορευματοκιβώτια που γνωρίζαμε ότι είχαν πυρίτιδα ή ήταν εκρηκτικά. Έπρεπε να γίνει επιστημονική μελέτη του περιεχομένου τους. Αυτό είναι στοιχειώδες. Δεν έγινε. Έγινε σε πολύ μικρό βαθμό κι όχι πλήρως. Με την άφιξή του στην Κύπρο, το φορτίο έπρεπε να τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο. Αυτό δεν έγινε. Το πήραν στο Μαρί, γιατί πίστευαν ότι μπορούσε να αποτραπεί ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Ακόμα και με αυτό το σκεπτικό, το Μαρί είναι απόλυτα λανθασμένη επιλογή. Γιατί είναι δίπλα από το στρατόπεδο και δίπλα από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΑΗΚ. Έστω και εάν δεν υπήρχαν ανθρώπινα θύματα σε μια ενδεχόμενη έκρηξη, θα υπήρχε καταστροφή του σταθμού, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα. 

Πιστεύω ότι υπάρχουν γενικά ποινικά αδικήματα. Δεν θα εισελθω σε αυτό το θέμα για να μην επηρεάσω την υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωποκτονίας, κατέληξε ο κ. Πολυβίου.

Τα 13 θύματα

Πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης

Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου

Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους

ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους

Ναύτες Χριστάκης και Μίλτος  Χριστοφόρου

Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους

Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος

Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος

Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής

Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου

Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής

Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

LIVE
LIVE

20:30 Πολιτική

Κ. Εκπρόσωπος: Η Λουτ ευχήθηκε «καλή επιτυχία», στον Πρόεδρο για συνάντηση με Ακιντζί

19:48 Ελλάδα

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ραφήνα

19:23 Πολιτική

Κοινή πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για το Μεταναστευτικό

19:07 Κύπρος

Ιερό της Ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε στη Γεροσκήπου

18:08 Πολιτική

Ο Ερντογάν «εμφανίστηκε» και συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον

20:30 Αθλητικά

ΜΑΚΡΙΑ…

17:50 Lifestyle

Το παράπονο για την Κύπρο του Χαράλαμπου από το Masterchef – «Δεν ευνοεί κανέναν πέραν από τους εξασφαλισμένους της λεφτάδες»

17:26 Κύπρος

Επιμένει ο καύσωνας – Αναμένεται και άλλη άνοδος της θερμοκρασίας

17:12 Πολιτική

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Αναστασιάδη στον Ακιντζί

17:06 Ελλάδα

Φωτιά στη Ραφήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά το Μάτι - Συναγερμός στην Πυροσβεστική (Βίντεο)

16:53 Agora

Η ΕΚΟ έμπρακτα, δίπλα στα παιδιά και το Ίδρυμα Ελπίδα

20:20 Αθλητικά

ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ: Η άφιξη του ΑΠΟΕΛ

16:48 Κύπρος

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αγορά

16:30 Πολιτική

Κάνουν επίδειξη με στρατιωτικά drones στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι (βίντεο)

15:59 Πολιτική

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις τουρκικές δηλώσεις

15:42 Αστυνομικά

Διπλό Φονικό: Ποινή στο Λ. Σολωμού επιβάλλει αύριο το δικαστήριο

15:21 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διαρρήξεις κτιρίων και κλοπές

20:05 Αθλητικά

«Νιώθω καλά, μπορώ να δώσω περισσότερα»

15:16 Κύπρος

Κανένα πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού, που σχετίζεται με το Γιαβούζ, διαβεβαίωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

14:57 Κύπρος

Πρόταση για συμμετοχή ειδικών γιατρών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App