Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 LIVE ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ | 09:00 ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ LIVE

8 χρόνια από το μαύρο ξημέρωμα του Μαρί - 8 χρόνια χωρίς τους 13 ήρωες...

Του Στέλιου Χαραλάπους

11 Ιουλίου 2011. Ένα ξημέρωμα διαφορετικό από τα άλλα, μια μέρα που όσα χρόνια και αν περάσουν κανείς δεν θα την ξεχάσει, οι μνήμες άσβεστές, τα γιατί αμέτρητα, οι εικόνες της καταστροφής παραμένουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό. 13 οικογένειες έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, η Κύπρος βυθίζεται στο πένθος.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Βίντεο με τα τελευταία λεπτά του ήρωα Παναγιώτη Θεοφίλου στο Μαρί δημοσίευσε ο πατέρας του

Τι προηγήθηκε της καταστροφής

19 Ιανουαρίου 2009 Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ ανέκοψε το πλοίο m/v1 Monchegorsk στην Ερυθρά Θάλασσα το οποίο μετέφερε 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα και κατόπιν έρευνας, κρίθηκε πως παραβίαζε τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την κατάσχεση του πλοίου. 29 Ιανουαρίου 2009: το πλοίο αγκυροβόλησε στο Λιμάνι της Λεμεσού και κατόπιν επιθεώρησης αποφασίστηκε όπως τα 98 εμπορευματοκιβώτια τοποθετηθούν σε χώρο της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί. 4 Ιουλίου 2011: Ένα από τα εμπορευματοκιβώτια παραμορφώθηκε επικίνδυνα και ο ΥΠΑΜ έδωσε οδηγίες στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αμύνης όπως συγκροτηθεί Ομάδα Εμπειρογνωμόνων η οποία θα επιθεωρούσε το εμπορευματοκιβώτιο.

8 Ιουλίου 2011: Πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη πριν την καταστροφή στην οποία αποφασίσθηκε η κατάβρεξη των κιβωτίων και η απομάκρυνση του παραμορφωμένου.

Μαύρο ξημέρωμα

Ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, ξεσπά πυρκαγιά στο χώρο όπου φυλάσσονταν τα εμπορευματοκιβώτια. Στη ναυτική βάση σήμανε συναγερμός, αμέσως φαντάροι και στρατιωτικοί σπεύδουν να σβήσουν την φωτιά, στο σημείο σπεύδουν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας.

Ώρα 5.50. Μια εκκωφαντική έκρηξη παγώνει το χρόνο. 13 άνθρωποι περνούν στο πάνθεο των ηρώων, 62 πρόσωπα τραυματίζονται, οι ζημιές τόσο στη Ναυτική Βάση όσο  και στον Ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό είναι ανυπολόγιστες.

Το σημείο της καταστροφής επισκέφτηκαν ο  τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Δημήτρης Χριστόφιας, ο  τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. 

Η βοήθεια από το εξωτερικό

Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt. Στο λιμάνι ήταν παρών ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, καθώς και Ισραηλινοί τεχνικοί, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην εγκατάσταση των γεννήτριων.

Αυτές οι γεννήτριες είχαν παραχωρηθεί σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις περικοπές ηλεκτροδότησης λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» Επίσης, στη Κύπρο είχαν φθάσει γεννήτριες από την Ελλάδα. Για αυτό τον σκοπό, τεχνικοί της ΑΗΚ και της ΔΕΗ βρίσκονταν σε επικοινωνία.Σε συνάντηση των Προέδρων της Γαλλίας και της Κύπρου, ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ΑΗΚ μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στέλνοντας Γάλλους ειδικούς»

Το πόρισμα

14 Ιουλίου 2011. Ο Δικηγόρος  Πολύβιος Γ. Πολυβίου, διορίζεται ούτως ώστε να διεξάγει έρευνα και να ετοιμάσει το πόρισμα για το τι οδήγησε στην τραγωδία. Στις 3 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Πολυβίου παρέδωσε το πόρισμά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στο Γενικό Εισαγγελέα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πολιτεία επέδειξε ολιγωρία, αμέλεια, ανεπάρκεια στον χειρισμό του θέματος. Αφίχθηκε στην Κύπρο ένα εκ φύσεως επικίνδυνο φορτίο. Καλώς ή κακώς αφίχθηκε στην Κύπρο. 98 τεράστια εμπορευματοκιβώτια που γνωρίζαμε ότι είχαν πυρίτιδα ή ήταν εκρηκτικά. Έπρεπε να γίνει επιστημονική μελέτη του περιεχομένου τους. Αυτό είναι στοιχειώδες. Δεν έγινε. Έγινε σε πολύ μικρό βαθμό κι όχι πλήρως. Με την άφιξή του στην Κύπρο, το φορτίο έπρεπε να τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο. Αυτό δεν έγινε. Το πήραν στο Μαρί, γιατί πίστευαν ότι μπορούσε να αποτραπεί ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Ακόμα και με αυτό το σκεπτικό, το Μαρί είναι απόλυτα λανθασμένη επιλογή. Γιατί είναι δίπλα από το στρατόπεδο και δίπλα από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΑΗΚ. Έστω και εάν δεν υπήρχαν ανθρώπινα θύματα σε μια ενδεχόμενη έκρηξη, θα υπήρχε καταστροφή του σταθμού, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα. 

Πιστεύω ότι υπάρχουν γενικά ποινικά αδικήματα. Δεν θα εισελθω σε αυτό το θέμα για να μην επηρεάσω την υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωποκτονίας, κατέληξε ο κ. Πολυβίου.

Τα 13 θύματα

Πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης

Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου

Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους

ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους

Ναύτες Χριστάκης και Μίλτος  Χριστοφόρου

Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους

Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος

Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος

Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής

Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου

Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής

Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

LIVE
LIVE

08:25 Lifestyle

GNMT:«Χτύπησα το αιδοίο μου και πόνεσα πάρα πολύ» - Ο τραυματισμός διαγωνιζόμενης- VIDEO

08:19 Κόσμος

Χάος στη Χιλή: Συνεχίζονται οι ταραχές και οι διαδηλώσεις – Στους 12 οι νεκροί

07:57 Αστυνομικά

Πήγε να ανέβει σε ταράτσα την ώρα που εργαζόταν και έπεσε από ύψος πάνω σε μεταλλικό εμπορευματοκιβώτιο

07:50 Κόσμος

Νεκροί δύο Ιρακινοί στρατιώτες από επιθέσεις τζιχαντιστών

07:47 Αστυνομικά

Ληστεία μέρα μεσημέρι στη Λεμεσό – Κτύπησε πατέρα και κόρη, τους έκλεψε και τράπηκε σε φυγή

08:50 Αθλητικά

Σε ανοδική πορεία…

07:41 Κόσμος

Συρία: Η εκεχειρία εκπνέει, ο Ερντογάν βλέπει Πούτιν και ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας

07:21 Αστυνομικά

Λεμεσός: Τραυματίστηκε αστυνομικός σε επιχείρηση πορνείας – Του επιτέθηκαν με ψαλίδι

07:20 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα για κλοπή και κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων

07:01 Κύπρος

Πορτοκαλί συναγερμός από τη Μετεωρολογική για καταιγίδα

06:55 Κόσμος

Brexit: Κατατέθηκε το πλήρες κείμενο για τη Συμφωνία Αποχώρησης

08:45 Αθλητικά

Ισχυρό… ταρακούνημα

06:47 Κύπρος

Έντονα καιρικά φαινόµενα από το µεσηµέρι και μετά

06:42 Πολιτική

H Λευκωσία καταγγέλλει στον ΟΗΕ τουρκικές παραβιάσεις

21:13 Κόσμος

Στον απόηχο της χρεοκοπίας της Thomas Cook το ΕΚ συζητά μέτρα προστασίας εργαζομένων και τουριστών

21:10 Πολιτική

Συνάντηση Αναστασιάδη – Παπαδόπουλου - Ο Πρόεδρος σφυγμομετρεί τις προθέσεις ΔΗΚΟ – VIDEO

20:57 Κύπρος

Rally Πλάτρες: Τι αναφέρει ο Πρόεδρος Συνδ. Αυτοκινήτων για το τροχαίο - Σοκαριστικό το βίντεο

08:35 Αθλητικά

24ο Ευαγγέλιο: Στο 90′ κράτησε τον Χατζηγιοβάνη!

20:50 Κύπρος

«Κάθε μέρα πίνουν ποτό και τσακώνονται μεταξύ τους» - Τι λένε οι κάτοικοι για την κατάσταση στην Παλιά Λευκωσία

20:10 Κόσμος

Τραμπ: Ουδέποτε υποσχέθηκα στους Κούρδους παραμονή Αμερικάνων στρατιωτών για 400 χρόνια

Όλη η ενημέρωση σε ένα App