Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:10 OMEGA NEWS LIVE

Τσιούτης: Πότε αναμένεται μείωση  κρουσμάτων στην Κύπρο – Η προειδοποίηση

Ακόμα κι αν υπάρξει μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι έχουμε φύγει από τον κίνδυνο κι ότι έχει ελεγχθεί η σοβαρή αυτή έξαρση, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης σημειώνοντας ότι προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας αναμένεται να έχουμε κάποια σχετική μείωση στην καταγραφή θετικών περιστατικών λόγω των αυξημένων μέτρων που εφαρμόστηκαν.
 
«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, όπως ήταν τις προηγούμενες ημέρες. Έχουμε αυξημένα περιστατικά καθημερινά, έχουμε μετάδοση μέσα στην κοινότητα, έχουμε συρροές, έχουμε πολλαπλές εστίες σε όλες τις επαρχίες, σε πάρα πολλές επιχειρήσεις και χώρους. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι αυξάνονται και στα σχολεία τα περιστατικά. Το θετικό είναι ότι προς το παρόν ο αριθμός των νοσηλευόμενων, ναι μεν αυξάνεται αλλά δεν έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και το άλλο είναι ότι παραμένει η παρατήρηση για τα δημογραφικά των θετικών περιστατικών, όπου η μεγάλη πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι και ακόμη δεν έχουμε δει να μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε ηλικιωμένους και άλλους ευπαθείς», είπε.
 
Ωστόσο, συνέχισε, με τον ρυθμό που συνεχίζεται η μετάδοση και η διασπορά με τα σταθερά αυξημένα περιστατικά δεν αποκλείεται να δούμε διασπορά του ιού και σε άλλες ομάδες πληθυσμού που είναι ευπαθείς και θα χρειαστούν ιατρική φροντίδα.
 
Ο Δρ Τσιούτης είπε ότι από απόψεως μετάδοσης στην κοινότητα θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ναι μεν σε τριψήφιους αριθμούς αλλά είναι ειδικά σταθερή τις τελευταίες ημέρες αφού δεν είδαμε περαιτέρω αύξηση, άρα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι σε κάποιο βαθμό τηρούνται κάποια μέτρα κι έχουν μειωθεί οι επαφές.
 
Από την άλλη όμως, σημείωσε, όσο έχουμε μεγάλους αριθμούς θα αυξάνεται και η αναλογία ενεργών περιστατικών ανά πληθυσμό, δηλαδή περιστατικά που είναι θετικά και μπορεί να μεταδίδουν - συνεχίζει και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε απομόνωση ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε αύξηση των νοσηλευόμενων και των ατόμων σε μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι η πιο ανησυχητική πλευρά σε αυτό που βλέπουμε σήμερα.
 
Επίσης, είπε, επειδή είδαμε κάποια κρούσματα σε κάποια γηροκομεία και σχολεία θα πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο προσεκτικοί ούτως ώστε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε και να θωρακίζουμε τις ομάδες ευπαθών ατόμων γιατί αυτά είναι τα άτομα που θα αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου και θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και τότε θα δούμε αρνητικούς δείκτες όσον αφορά στις επιπτώσεις υγείας αυτής της διασποράς.
 
Σε ερώτηση ποιος αριθμός εισαγωγών θα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, ο Καθηγητής Τσιούτης απάντησε «δεν θα έλεγα συγκεκριμένο αριθμό. Αν δούμε τα άτομα στις εντατικές να γίνονται διψήφια και δούμε να αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων που προσβάλλεται, το οποίο δείχνει ότι η μετάδοση έχει πλέον περάσει τον φραγμό που διατηρούσαμε τόσους μήνες και προστατεύαμε τους ευπαθείς, άρα η μετάδοση εκεί αρχίζει και φεύγει εκτός ελέγχου».
 
Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων εξέφρασε την ελπίδα ότι από την μια τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν δέκα ημέρες και από την άλλη η ευαισθητοποίηση του κόσμου θα οδηγήσουν προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας σε μείωση των αριθμών.
 
Εκτός από τους τριψήφιους αριθμούς που καταγράφονται, αυτό που μας ανησυχεί αυτή την στιγμή, σημείωσε, είναι τα ενεργά περιστατικά που υπάρχουν τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες. «Αυτά είναι άτομα που μεταδίδουν. Άμα δείτε την καμπύλη έχει ανησυχητική αύξηση, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που αυτή την στιγμή μεταδίδουν και οφείλουν να είναι σε απομόνωση αλλά έχουν και μεγάλο αριθμό επαφών οι οποίες ελπίζουμε ότι θα έχουν περιοριστεί. Άρα ακόμα κι αν δούμε μείωση των περιστατικών δεν σημαίνει ότι έχουμε φύγει από τον κίνδυνο, δεν σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί η σοβαρή αυτή έξαρση γιατί έχουμε πολλούς επιδημιολογικούς δείκτες που δείχνουν ένα υψηλό φορτίο νόσου αυτή τη στιγμή στην κοινότητα», πρόσθεσε.
 
Σε άλλη ερώτηση αν είμαστε στην κορύφωση της έξαρσης, είπε πως «αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, νομίζω θα χρειαστεί αρκετές ημέρες να περάσουν για να δούμε τι έκταση έχει πάρει και να δούμε πιο λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων που έχουμε για να δούμε ότι όντως είμαστε στην κορύφωση. Είναι πολύ ενωρίς για να το κρίνουμε».
 
Υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί που δεν εντοπίζονται
 
Ο Δρ Τσιούτης είπε πως υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί που παραμένει ένα θέμα αφού αποτελούν σημαντική εστία που μπορεί να διασπείρει τον ιό. «Σίγουρα υπάρχουν και περισσότεροι ασυμπτωματικοί από αυτούς που έχουμε ήδη εντοπίσει, σίγουρα υπάρχουν άτομα που έχουν ήδη εντοπιστεί και αυτοί που μπορεί να μην εντοπιστούν γιατί είναι πολλοί οι νέοι που προσβάλλονται, άρα έχουν μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικών. Αυτοί μπορούν να συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους χωρίς να το καταλαβαίνουν. Από την άλλη έχουμε τεράστιο αριθμό επαφών για κάθε θετικό περιστατικό που μπορεί να μην θυμούνται όλες τις επαφές τους για να τις κατονομάσουν και να μείνουν σε απομόνωση».
 
Όσο αυξάνεται η μετάδοση στην κοινότητα, αυξάνεται και η μετάδοση στα σχολεία
 
Όσο αυξάνεται η μετάδοση στην κοινότητα, αυξάνεται και η μετάδοση στα σχολεία, είπε ο Δρ Τσιούτης. «Αυτό το έχουμε δει και σε άλλες χώρες και σε μοντέλα. Δηλαδή, αυτά τα δύο πάνε παράλληλα οπότε όσο δεν ελέγχεται η μετάδοση στην κοινότητα θα βλέπεις και κρούσματα σε σχολεία».
 
Τόνισε ότι τα σχολεία είναι ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο πρέπει άμεσα να τεθεί ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης.
 
Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τις πηγές πληροφόρησης
 
Ο Καθηγητής ανέφερε επίσης ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και κουράζεται και από την μεγάλη ροή πληροφοριών που παίρνει αλλά και από τις αντικρουόμενες απόψεις που ακούει σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα μέτρα.
 
«Αυτό που ζητούμε από τον κόσμο να κάνει αυτή την στιγμή είναι να εμπιστευτεί τις πηγές πληροφόρησης που εμπιστευόταν μέχρι τώρα, να αντιληφθεί ότι κάποια βασικά μέτρα θα πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητα μας και να παραμείνουν εκεί γιατί δεν γνωρίζουμε την πορεία της επιδημίας ούτε την χρονική διάρκεια. Τώρα είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου χρειάζεται συνεργασία, συλλογικότητα και εμπιστοσύνη ώστε όλοι μαζί να αναλάβουμε τον ρόλο που έχουμε στον έλεγχο αυτής της έξαρσης», συμπλήρωσε.
 

LIVE
LIVE

18:58 Κύπρος

Επτά κρούσματα ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα

18:33 Agora

Ο ΣΑΕΚ ενισχύει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με 36 κλίνες

18:25 Οικονομία

Νέα παράταση στην υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου και πληρωμής οφειλόμενου Φόρου

18:14 Αστυνομικά

Ακόμη μελετούν οι ανακριτές τα ευρήματα για τον θάνατο του Στυλιανού

18:02 Κύπρος

Εδώ θα γίνουν τα rapid test του Σαββάτου - Κατάλογος

19:00 Αθλητικά

Αυτός θα παίξει δεξιά, οι υποψήφιοι για αριστερά

17:50 Ελλάδα

2013 νέα κρούσματα και 101 θάνατοι την Παρασκευή στην Ελλάδα

17:05 Κύπρος

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό και στα κατεχόμενα

17:00 Ελλάδα

Κινηματογραφική ληστεία σε θυρίδες τράπεζας στην Ελλάδα – Εκατομμύρια η λεία των δραστών

16:40 Agora

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην Βραδιά του Ερευνητή

16:39 Οικονομία

Μείωση €132 στα κόκκινα δάνεια τον Ιούλιο

19:00 Αθλητικά

Με φιλοσοφία… επιθετική

16:38 Οικονομία

Στο 2,19% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2019 στην ΕΕ, στο 0,63% στην Κύπρο

16:32 Κύπρος

Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεάσουν

16:21 Κύπρος

Έδωσε διευκρινίσεις και απάντησε σε ερωτήσεις για τα νέα μέτρα ο Καραγιάννης

15:57 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τέλος από σήμερα το τεστ για μετακινήσεις από Λεμεσό και Πάφο

15:25 Κύπρος

Σημαντική διευκρίνιση για την ημερομηνία εφαρμογής των νέων μέτρων

18:55 Αθλητικά

Νεότερο για Πέδρο και Αγκίρε!

15:19 Κύπρος

Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας για την επιστροφή μαθητών των Λυκείων Πάφου και Λεμεσού

15:09 Κύπρος

Κλείνουν τα γυμναστήρια παγκύπρια – Τι γίνεται με αγώνες και προπονήσεις

Όλη η ενημέρωση σε ένα App