Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 LIVE ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ | 17:45 SHOPPING STAR LIVE

Τώρα ξέρουν και μιλάνε όλοι για τα μαρτύρια του 14χρονου – Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις   

Της Νίκης Μιχαήλ

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα στοιχεία  που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τον «αφύσικο» θάνατο του 15χρονου αγοριού από την επαρχία Λευκωσίας, ενός παιδιού που βίωνε απίστευτη ενδοοικογενειακή βία,  ήταν θύμα κακομεταχείρισης και υποχρεωμένο να ασχολείται με τις γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες του πατέρα του, αδυνατώντας  στο τέλος της ημέρας να πηγαίνει σχολείο, όπως ο ίδιος ήθελε.

Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα μέχρι στιγμής τα οποία αναμένεται να απαντηθούν με την ολοκλήρωση των ερευνών, καθώς αυτή τη στιγμή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, έχει το φάκελο της υπόθεσης στα χέρια του και ζήτησε ενημέρωση.

Την ίδια ώρα όπως πληροφορούμαστε λειτουργοί των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών μετέβησαν το πρωί στο σχολείο όπου φοιτούσε ο 15χρονος και συνομίλησαν με άτομα του σχολείου για να ετοιμάσουν εκθέσεις.

Στα χέρια του Υπουργού ο φάκελος

Μιλώντας στον Super Sport fm,  στην ραδιοφωνική εκπομπή «Καλημέρα με Άποψη», ο Υπουργός ανέφερε: «Καθήκοντος ζήτησα και πήρα μια προκαταρκτική έκθεση την οποία έχω στα χέρια μου. Αναπόφευκτα πρέπει να γίνει διερεύνηση Το σίγουρο είναι ότι τα γεγονότα είναι καταγραμμένα και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της έρευνας»

Σύμφωνα με πληροφορίες του OMEGA το τελευταίο διάστημα η μητέρα του 15χρονου μη αντέχοντας άλλο  ζήτησε βοήθεια για να βρει άλλο σπίτι τόσο για την ίδια όσο και για τα παιδιά της. Ωστόσο, έπεσε σε τοίχο αλλά και στην άτεγκτη στάση του πατέρα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αφήνουν τελικά μάνα και παιδιά να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες με ένα πενιχρό επίδομα που δεν έφτανε ούτε για τις βασικές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης: Έφυγε «για λόγους αξιοπρέπειας» η διευθύντρια και επιστρέφουν οι μαθητές στην Αγία Μαρίνα 

Γνώριζαν και για τη μητέρα…

Η διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Άννα Παραδεισιώτου, επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η μητέρα είχε νοσηλευτεί πρόσφατα και ανέφερε ότι και στο παρελθόν για μερικούς μήνες υπήρξε μια συνεργασία με τις Υπηρεσίες μετά από παραπομπή της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας,  όπου μαζί με το σχολείο έγιναν προσπάθειες για να στηριχθεί η οικογένεια.

Η συνεργασία των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με το παιδί διακόπηκε μετά από πρωτοβουλία της οικογένειας. Ωστόσο, επιχείρησαν το 2012 να συνεργαστούν ξανά με το παιδί αλλά η οικογένεια αρνήθηκε και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία η υπηρεσία δεν μπορούσε να επέμβει χωρίς την έγκριση της οικογένειας.

Λύσεις μετά την τραγωδία…

Αν και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έλεγαν από την αρχή ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα λόγω άρνησης της οικογένειας να δεχθεί  βοήθεια, εντούτοις βρήκαν τον τρόπο στη συνέχεια να  μετακινήσουν τα άλλα δύο παιδιά από το σπίτι ώστε να  βρίσκονται υπό την προστασία και τη στήριξη των κρατικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί για διάστημα τριών ετών παρακολουθείτο από συγκεκριμένο λειτουργό του γραφείου ευημερίας.

Ωστόσο λόγω κωλύματος ο λειτουργός δεν μπορούσε να συνεχίσει να παρακολουθεί το παιδί με το πρώτο μεγάλο ερώτημα  πλέον να είναι γιατί δεν τοποθετήθηκε άλλος λειτουργός να παρακολουθεί το παιδί;  Γιατί τελικά οι υπηρεσίες αφού γνώριζαν την κατάσταση δεν προχώρησαν στα απαραίτητα μέτρα;

Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), Μαρία Κυρατζή, ανέφερε ότι αν υπάρχουν ευθύνες αυτές θα αποδοθούν τονίζοντας ότι πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, καθώς από την Παρασκευή ζητήθηκε η συλλογή δεδομένων για την υπόθεση τα οποία τέθηκαν ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας φαίνεται ότι η οικογένεια απασχολούσε τις αρχές από το 2007, καθώς στον τοπικό σταθμό στην περιοχή όπου διαμένει η οικογένεια έγιναν 40 καταχωρίσεις για διάφορα περιστατικά για τα πλείστα εκ  των οποίων ήταν ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Διαβάστε επίσης: «Μωρά μου να το πείτε – Ποιος θα μας ακούσει κυρία» - Κραυγή απόγνωσης από Κύπρια δασκάλα για τις τάξεις -καμίνι 

Ο εφιάλτης του παιδιού…

Την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες αναδεικνύουν την άθλια ζωή που ζούσε ο 15χρονος, όπως το ότι για να τον τιμωρήσει ο πατέρας του είχε σφάξει μπροστά στα μάτια του το αγαπημένο του αρνί. Αν και ο μικρός δεν είπε τίποτε εκείνη τη μέρα ξέσπασε την επόμενη μέρα στο σχολείο και το είπε σε φίλο αναφέροντας χαρακτηριστικά «είτε θα τον σκοτώσω είτε θα αυτοκτονήσω». Σε μια άλλη περίπτωση ο πατέρας είχε απειλήσει λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ότι αν ξαναπήγαινε στο σπίτι τους θα έπαιρνε το όπλο καθώς του είχε προτείνει για να βρουν σπίτι στο 15χρονο. Στο παρελθόν μάλιστα είχε γίνει καταγγελία στην Αστυνομία για  τις  συνθήκες διαβίωσης του καθώς και για το γεγονός ότι είχε εξαφανιστεί από το σπίτι με τις Αρχές να ενημερώνουν τις Υπηρεσίες μετά τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περίπτωση του 15χρονου δεν έφτασε επίσημα στο Υπουργείο Παιδείας καθώς δεν είχε να κάνει με τη σχολική και εκπαιδευτική του ζωή. Αντίθετα, το παιδί δεν είχε ποτέ δημιουργήσει πρόβλημα στο σχολείου και είχε διακριθεί για την ευγένεια και την συμπεριφορά του με την απονομή βραβείου.

Όσον αφορά την εκπαιδευτική βαθμίδα που θα ακολουθούσε αυτό το χρόνο το παιδί σύμφωνα με πληροφορίες θα φοιτούσε σε Τεχνική Σχολή, αλλά δεν υπήρχε ενημέρωση για τις συνθήκες διαβίωσης του τόσο οικονομικές όσο και οικογενειακές και το γεγονός ότι το ο 15χρονος εργαζόταν παράλληλα, στοιχεία που φανερώνουν ότι η οικογένεια ήταν αντίθετη στο να τις δοθεί κάποια βοήθεια. Συγκεκριμένα, στην εγγραφή που έκανε ο 15χρονος στην Τεχνική Σχολή στο σημείο που η αίτηση αναφέρεται σε οικογενειακά προβλήματα η απάντηση που γράφτηκε ήταν «όχι».

Πάντως οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν τις έρευνες και μάλιστα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ζητήθηκε από το σχολείο να γίνουν εκθέσεις ούτως ώστε να ενσωματωθούν στην έρευνα για το θάνατο του 15χρονου.

Η ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας…

Την ίδια ώρα θέση παίρνει και ο οργανισμός Hope for children αναφέροντας ότι η νομοθεσία σε τέτοια θέματα είναι περιοριστική και πηγάζει από παλαιωμένες αντιλήψεις που συμβαδίζουν με τις επιταγές της διεθνούς νομοθεσίας και των διεθνών αρχών προστασίας του παιδιού, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής της εν λόγω νομοθεσίας προς όφελος των παιδιών.

Η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας έλαβε μάλιστα κατάθεση από τον ίδιο τον πατέρα ο οποίος δεν παραδέχθηκε ότι καταπίεζε το παιδί του. Ωστόσο, οι ανακριτές θα λάβουν καταθέσεις και από το σχολικό περιβάλλον του 15χρονου, ενώ αναμένουν και την ιατροδικαστική έκθεση. Ο φάκελος της υπόθεσης αναμένεται μάλιστα να σταλεί και στον Γενικό Εισαγγελέα για την λήψη απόφασης του κατά πόσο προκύπτουν ευθύνες για το θάνατο του παιδιού.

LIVE
LIVE

17:29 Οικονομία

Μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια για τις ολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών

17:21 Αστυνομικά

Λευκωσία: Θείος κακοποιούσε σεξουαλικά τη 14χρονη ανιψιά του με νοητική υστέρηση – Πότε δρούσε «ανενόχλητος»

17:16 Κύπρος

Τι ψάχνουν οι πιο πολλοί κύπριοι στο διαδίκτυο

17:02 Κύπρος

Ξανά στον χορό με τις καταιγίδες από αύριο – Τι λέει η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

16:41 Κόσμος

Κοροναϊός: «Μείνε δυνατή Ουχάν» - Συγκλονιστικά βίντεο από την πόλη «φάντασμα»

17:40 Αθλητικά

Νάπολι για Γιαννούλη

16:26 Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης από το Άουσβιτς: Να μην ξαναζήσουμε τέτοια ανείπωτη τραγωδία

16:16 Ελλάδα

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣτΕ

16:05 Οικονομία

Θετικό για τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να είναι το μέτρο για πρόωρη αφυπηρέτηση στο δημόσιο τομέα

15:59 Κύπρος

Αυτά είναι τα επιδόματα και τα κριτήρια του Υπουργείου Εργασίας- VIDEO

15:56 Agora

Της ΕΚΟ το καλύτερο Εκθεσιακό Περίπτερο στο 16ο «Boyz Stuff Show»

17:35 Αθλητικά

Μπράιαντ: Ένας πιστός φαν της Μπαρτσελόνα (vid)

15:45 Κύπρος

Η απάντηση της ΚΟΠ στις αποκαλύψεις Παπασταύρου

15:39 Κόσμος

Κόμπι Μπράιαντ: Όλα τα πρόσωπα της τραγωδίας - Παιδιά τρία από τα εννέα θύματα

15:35 Κύπρος

Κενή θέση εργασίας στο Τμήμα Δημοσίων Έργων - Όλες οι πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται

15:33 Agora

Ρεάλ Μαδρίτης και Hankook μαζί έως το 2023

15:27 Lifestyle

Master Chef: Τα πρώτα πλάνα από την μεγάλη πρεμιέρα – Όσα αποκάλυψαν οι τρεις κριτές – VIDEO

17:20 Αθλητικά

Στον Απόλλωνα βλέπουν ΑΠΟΕΛ

15:21 Κύπρος

Αποσύρονται επικίνδυνα προϊόντα από την αγορά- Καλούνται οι πολίτες να τα επιστρέψουν

15:16 Κύπρος

Μάξιμος Λεοντίου: Ο 16χρονος από το Παραλίμνι που πιλοτάρει αεροπλάνα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App