Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 LIVE ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ Live | 06:20 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Χάσικος: Δεν πείθει η απαίτηση του Ελεγκτή για πειθαρχική εναντίον της Γ.Λογίστριας – Χωρίς προηγούμενο η στήριξη προς CYPRA

Μέσα από την ιστορία, τόσο του Κρατικού Σφαγείου Κοφίνου, όσο και της περιβόητης προσφοράς για τη διαχείριση των ζωικών προϊόντων την οποία ανέλαβε η θυγατρική της CYPRA LTD, CYPRA BIOENERGY LTD, είναι πέραν από εμφανές ότι υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια μία άνευ προηγουμένου στήριξη από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς την εταιρία CYPRA, ιδιοκτησίας του συζύγου της Γενικής Λογίστριας, ανέφερε στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Παρουσιάζοντας στην επιτροπή μετά τη συζήτηση τα συμπεράσματα του για την στάση που τήρησε η Γενική Λογίστρια αλλά και η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Χάσικος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει για τη σχέση της Γενικής Λογίστριας με την CYPRA. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία ασχολήθηκε με θέματα ασυμβίβαστου ή διαπλοκής χαμηλόβαθμων υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι ούτε υπηρεσιών προΐσταντο ούτε αποφασιστική αρμοδιότητα / εξουσία είχαν για λήψη αποφάσεων.

Άρα λοιπόν η εκ των υστέρων και μετά από τόσα χρόνια χθεσινή απαίτηση του Γενικού Ελεγκτή για πειθαρχική έρευνα εναντίον της Γενικής Λογίστριας δεν πείθει κανένα. Εκείνο για το οποίο ελέγχεται η Γενική Λογίστρια και για μένα ο Γενικός Ελεγκτής είναι οι συμπεριφορές τους κατά τον ουσιώδη χρόνο των προσφορών της CYPRA, αλλά και για τον ρόλο τους σε σχέση με το κλείσιμο του σφαγείου.

Για το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου, η Ελεγκτική Υπηρεσία αντί να ήταν η πρώτη η οποία, εκ της θέσεως της θα έπρεπε να βρει και/ή να υποδείξει τρόπους σωστής αξιοποίησης και διασφάλισης των εγκαταστάσεων του, περιουσία του Δημοσίου, αξίας πολλών εκατομμύριων ευρώ, είχε περισσότερη έγνοια από το να υποβάλλει «αμφιβολίες» ως προς το εάν η ενοικίαση των εγκαταστάσεων σε ένα ιδιώτη θα ήταν σε σύγκρουση με τη διαδικασία εκκαθάρισης αλλά και τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ημ. 18 Νοεμβρίου 2015 προς τον Υπ. Εσωτερικών μιλά από μόνη της. Ασφαλώς αυτή η έμμεση υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή εξυπηρετούσε τη διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης που απέκτησε το σφαγείο CYPRA. Την ίδια ώρα απέκλειε με αυτές τις υποδείξεις την αξιοποίηση της περιουσίας του Κεντρικού Σφαγείου και κατ΄ επέκταση έσοδα από το Δημόσιο με την ενοικίαση τους, αλλά κυρίως την απουσία υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα της σφαγής και διάθεσης κρεάτων.

Για την προσφορά της διαχείρισης των ζωικών προϊόντων που ανέλαβε επίσης η CYPRA, είναι πρωτοφανής και άνευ προηγουμένου η συστηματική παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δια πλειάδας επιστολών κ. Ανδρέα Χασαπόπουλου, ο οποίος «εφεύρισκε τρόπους» για το πως θα υπερπηδηθούν αδυναμίες που είχε η προσφορά της CYPRA BIOENERGY έτσι ώστε να αναλάβει την προσφορά. Ακόμη και όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός από την Αναθέτουσα Αρχή, ο κ. Α. Χασαπόπουλος επανήλθε με νέα επιστολή του για να υποδείξει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ότι θα έπρεπε να καλέσουν το μοναδικό οικονομικό φορέα που απέμεινε στη διαδικασία (χωρίς να κατονομάζει τη CYPRA) για απευθείας διαπραγμάτευση και ανάθεση του διαγωνισμού. Ο κ. Χασαπόπουλος λίγους μήνες αργότερα (Μάϊος 2015) φαίνεται να «ανταμείφθηκε» για αυτή την περίσσια σπουδή που επέδειξε με την προαγωγή του από επιτροπή στην οποία συμμετείχε η κ. Ρέα Γεωργίου, Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και σύζυγος του ιδιοκτήτη της CYPRA (ιδιάζουσα σχέση).

Τέλος, ότι αφορά τη φύλαξη του Σφαγείου, η Ελεγκτική Υπηρεσία εάν ασκούσε σωστό έλεγχο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ήταν και είναι ευθύνη του εκκαθαριστή και όχι κατά τρόπο επιπόλαιο να δηλώνουν ότι ήταν ευθύνη του ΥΠΕΣ.

Όταν μιλούμε ή αφήνουμε υπονοούμενα για «πλάτες» προς τη CYPRA και την Γενική Λογίστρια αυτές ήταν πρωτίστως «πλάτες» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αυτό είναι που φαίνεται μέσα από τα όσα κατέθεσα.

Το θέμα της εγγυητικής (επιταγής) που «ανακάλυψε» ο Γ.Ε. κάποια χρόνια μετά είναι τρανταχτή απόδειξη της «πλάτης» γι αυτό όμως αντιλαμβάνομαι θα έχετε τη μαρτυρία του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Η χθεσινή απαίτηση για πειθαρχική έρευνα εναντίον της Γενικής Λογίστριας δεν πείθει κανένα ούτε και συγχωρεί / δικαιολογεί την μέχρι χθες συμπεριφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή».

 

LIVE
LIVE

22:06 Κύπρος

Δείτε τους μαγικούς αριθμούς της κλήρωσης του Τζόκερ - ΠΙΝΑΚΑΣ

21:58 Αστυνομικά

Εξώδικα 2.000 ευρώ έκαστος σε δύο κυνηγούς για κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή

21:43 Κύπρος

Κατάθεση ψυχής από την Άντρη Ελευθερίου – Όλα όσα βίωσε

21:32 Οικονομία

Ζητούν επανεκκίνηση μαζί με το λιανικό εμπόριο οι επιχειρηματίες εστίασης και ψυχαγωγίας

21:18 Αστυνομικά

Στα χέρια της αστυνομίας μετά από καταδίωξη ο 23χρονος για τον εμπρησμό της οικίας στην Επισκοπή

23:50 Αθλητικά

Ολυμπιακός: Yπογράφει τη Δευτέρα ο Παπασταθόπουλος

21:03 Ελλάδα

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

21:00 Κύπρος

Λιανικό εμπόριο, sms, σχολεία και συναθροίσεις – Οι σκέψεις των επιδημιολόγων

20:36 Κόσμος

Νέες πληροφορίες καίνε τον Τραμπ: Δεν είχε σχέδιο διανομής του εμβολίου

20:14 Κύπρος

Καραγιάννης: Δεν νομίζω να πήγαν για άσκηση στο Τρόοδος – Ανησυχία από την κοσμοσυρροή

20:00 Ελλάδα

Αγνοείται ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου

23:45 Αθλητικά

Νόιερ: Έσπασε το ρεκόρ του Καν!

19:32 Ελλάδα

32 κρούσματα του βρετανικού στελέχους εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

19:26 Αστυνομικά

Ο ρόλος που έπαιξε όχημα ηλικιωμένων στο νέο σοβαρό τροχαίο με μοτοσικλετιστή στη Δευτερά

19:00 Κύπρος

Τρεις νεκροί την Κυριακή στην Κύπρο - Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

18:42 Κύπρος

Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα - Κατάλογος

18:32 Lifestyle

Κέιτ Μος: Από την Καραϊβική στο Παρίσι για να γιορτάσει τα γενέθλιά της

23:40 Αθλητικά

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Να περάσει ο επόμενος

18:14 Κόσμος

Αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία: Νεκροί παίκτες και ο πρόεδρος της Πάλμας

17:49 Αστυνομικά

Αρχηγός Αστυνομίας: Μετά τη χθεσινή κοσμοσυρροή άλλαξε το σχέδιο για το Τρόοδος

Όλη η ενημέρωση σε ένα App