Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 14:00 ΑΙΧΜΕΣ LIVE

Χτύπησε το καμπανάκι του τελευταίου γύρου για Βαρώσι, λέει ο Α. Δημητριάδης

Υπέρ της ομαδικής προσφυγής για το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου τάσσεται ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση, λέγοντας παράλληλα ότι «το καμπανάκι του τελευταίου γύρου έχει χτυπήσει».
 
«Είναι σημαντικό να έχουμε αμυντική γραμμή για να διασφαλίσουμε το ενδεχόμενο επιστροφής» των Βαρωσιωτών στην πόλη τους, δήλωσε ο δικηγόρος, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του, στη Λευκωσία.
 

Ο κ. Δημητριάδης παρέπεμψε στη διοργάνωση του συνεδρίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας, στις 15 Φεβρουαρίου στην περίκλειστη πόλη, στην παρουσία Τούρκων αξιωματούχων και είπε ότι η τουρκική πλευρά ανέφερε καθαρά ότι μετά τις «εκλογές» θα ανοίξει το Βαρώσι.
 
«Ειδικά για την περιφραγμένη πόλη η άποψή μου είναι ότι πρέπει ομαδικά αυτό το πράγμα να γίνει, διότι το παραλιακό μέτωπο είναι αυτό που θέλει η Τουρκία. Αν μπορούμε να τους το στερήσουμε, αυτό μας δίνει πιθανότητα καθυστέρησης ή αποτροπής του ανοίγματος της περιφραγμένης πόλης» είπε.
 
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η νομική προσπάθεια δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο οποιεσδήποτε διπλωματικές ή πολιτικές κινήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται. Βεβαίως, στο τέλος της ημέρας η λύση του Κυπριακού θα είναι πολιτική, αλλά για να κάνεις έναν συμβιβασμό πρέπει να βασίζεσαι πάνω σε καλή νομική και πραγματική βάση, είπε.
 
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για επικαιροποίηση των στοιχείων των ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο της Αμμοχώστου καθώς και την ανάγκη για επικαιροποίηση των στοιχείων των εταιρειών ιδιοκτητών στον Έφορο Εταιρειών. 
 
Είπε ακόμη ότι το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, από το ξενοδοχείο Κωνστάντια μέχρι Golden Sands, απαρτίζεται από 425 τεμάχια, με ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. «Κάνοντας μια γραμμή άμυνας για όλα αυτά τα 425 κομμάτια, για τα οποία θα υπάρχει συγκεκριμένη προσφυγή στην ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’ πιστεύω ότι δημιουργείται ανάχωμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αυτή την περιοχή» είπε.
 
Σκοπός της προσφυγής των Βαρωσιωτών, σύμφωνα με τον δικηγόρο, πρέπει να είναι η αποκατάσταση της περιουσίας και τα ενοίκια από το 1974 μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η άποψή μου ότι πρέπει να πάνε να πουλήσουν την περιουσία τους».
 
Παρέπεμψε συναφώς στις δηλώσεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε 281 αιτήσεις για περιουσίες στην Αμμόχωστο. «Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία έχει μελετήσει τις αιτήσεις, έχει ξεχωρίσει αυτές που έχουν να κάνουν με την περιφραγμένη πόλη» και θα τις διαχειριστεί ανάλογα, είπε.
 
Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε ότι για τις υποθέσεις για τις οποίες δεν θα γίνουν αιτήσεις, το τουρκικό επιχείρημα θα είναι ότι «αυτοί δεν ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην περιουσία τους» και επομένως μπορούν να δοθούν προς ανάπτυξη της περιοχής.
 
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι προσφυγές αυτές μπορούν να οργανωθούν από το Δημαρχείο Αμμοχώστου, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ.) ή και ακόμη, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμμοχώστου.
 
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στην εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιβολή χρηματικών κυρώσεων στην Τουρκία με το πάγωμα μέρους της προενταξιακής βοήθειας και διερωτήθηκε για ποιόν λόγο δεν προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο να διεκδικήσει από την προενταξιακή αυτή βοήθεια, το ποσό των €90 εκατομμυρίων που επιδικάσθηκαν εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ το 2014.
 
Η Τουρκία επιδιώκει κλείσιμο των υποθέσεων στο ΕΔΑΔ

Η δικηγόρος Παντελίτσα Ευαγόρου, μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε εξάλλου στις δύο υποθέσεις που χειρίζεται το γραφείο του κ. Δημητριάδη στο ΕΔΑΔ, αναφορικά με περιουσίες εκτοπισμένων σε Βαρώσι και Τύμπου.
 
Είπε ότι η βασική επιδίωξη της Τουρκίας σε αυτή τη φάση είναι το κλείσιμο των δύο υποθέσεων μέσω μονομερών δηλώσεων, οι οποίες θα περιορίζονται σε διαδικαστικά θέματα και κυρίως στο ζήτημα της καθυστέρησης της διεκπεραίωσης των υποθέσεων ενώπιον της ‘ΕΑΙ’ στα κατεχόμενα.
 
Η θέση των αιτητών είναι ότι ενδεχόμενο κλείσιμο των υποθέσεων δεν είναι προς το συμφέρον και την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, αφού δεν δίνεται η ευκαιρία στο ΕΔΑΔ να εξετάσει το ζήτημα της παραβίασης των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και το σημαντικό ζήτημα του ΕΒΚΑΦ στην Αμμόχωστο, είπε η κ. Ευαγόρου.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει την πρόθεσή της για στήριξη των αιτητών στην υπόθεση της K.V. Mediterranean στο Βαρώσι, αλλά δεν θα πράξει το ίδιο για την υπόθεση της Τύμπου ενώπιον του ΕΔΑΔ. Παρέπεμψε και στην υπόθεση Ιωάννου, με περιουσία στην Κώμα του Γιαλού, την οποία, όπως είπε, η Δημοκρατία εγκατέλειψε.
 
Διερωτήθηκε ακολούθως για ποιόν λόγο να υπάρχουν «δύο ειδών εκτοπισμένοι, αυτοί από την Κώμα του Γιαλού και την Τύμπου τους οποίους δεν βοηθά η Δημοκρατία και αυτοί από το Βαρώσι τους οποίους βοηθά», λέγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τον λόγο αυτού του διαχωρισμού.
 
Ερωτηθείς αν το ΕΔΑΔ θα εξετάσει στην υπόθεση της K.V. Mediterranean την ουσία του τουρκικού επιχειρήματος περί ιδιοκτησίας του ΕΒΚΑΦ στην περίκλειστη πόλη, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έστειλε ήδη ερωτήσεις στα μέρη, δύο από τις οποίες αφορούν το θέμα του ΕΒΚΑΦ.
 
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη διαδικασία της μονομερούς δήλωσης «για να ροκανίσει τον χρόνο και να προσπαθήσει να αποφύγει ακριβώς την εκδίκαση του επίμαχου σημείου για το ΕΒΚΑΦ» και κατά πόσο μπορεί να είναι ενδιαφερόμενο μέρος, είπε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί ότι το ΕΒΚΑΦ δεν αποτελεί το πιο δυνατό τους επιχείρημα.
 
Αναφορικά με την επικείμενη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, μεταξύ 3 και 5, ο κ. Δημητριάδης είπε τέλος ότι έχουν αποσταλεί επιστολές με τις οποίες ζητείται να εξαναγκαστεί η Τουρκία στην πληρωμή των επιδικασθέντων αποζημιώσεων στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη» και «Βαρνάβα». Με άλλη επιστολή αναφορικά με την υπόθεση «Ραμόν εναντίον Τουρκίας» ζητείται αναβολή μέχρι τον Ιούνιο, καθώς η υπόθεση είναι σε εξέλιξη ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

13:18 Κύπρος

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο 95% των σχολείων παγκύπρια

13:10 Κύπρος

Φωνές προσωπικού στο Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας στην Πάφο για μη στοιχειώδη μέτρα προστασίας

13:00 Κόσμος

Βρετανία: Νέα στοιχεία για θανάτους από τον κορωνοϊό στο σπίτι

12:57 Κύπρος

Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας της μεσογειακής φώκιας

12:55 Κύπρος

Συνέχιση καταβολής κρατικών ενισχύσεων για προστασία γεωργικών καλλιεργειών από αγρινά

13:15 Αθλητικά

Η Ανόρθωση δίνει το «Θεμιστόκλειο» στο κράτος

12:50 Οικονομία

Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης

12:49 Κύπρος

Ιδού οι απαντήσεις του Υπ. Εσωτερικών για τα νέα μέτρα - Κανονικά η βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση

12:48 Πολιτική

Πιο επικίνδυνες από το 74 οι σημερινές στιγμές – Το δραματικό μήνυμα του προέδρου της Βουλής

12:46 Κόσμος

Ιταλία: Μεσίστιες οι σημαίες για τα θύματα του COVID-19

12:43 Κύπρος

Μία πτήση αναχωρεί σήμερα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

13:05 Αθλητικά

«Θέλω να μείνω στο εξωτερικό, με βοήθησε η Ανόρθωση»

12:30 Κύπρος

Διενεργούμε τα περισσότερα τεστ κορωνοϊού παγκοσμίως κατ΄αναλογία πληθυσμού

12:27 Κόσμος

Πανδημία: Μεγάλος ο κίνδυνος από την ασφυξία των συστημάτων υγείας-Νέες κατεθυντήριες από ΠΟΥ

12:22 Κύπρος

Αγανακτισμένος ο Φαίδωνος με τους δημότες που δεν συμμορφώνονται στα μέτρα περιορισμού

12:17 Κύπρος

Αναστολή δόσεων και τόκων από Τράπεζα Κύπρου-Αυτή είναι η διαδικασία

12:12 Κύπρος

Με 9 γιατρούς και 15 νοσηλευτές ενισχύθηκε το Νοσοκομείο Αναφοράς

12:45 Αθλητικά

«Είναι κρίμα να ολοκληρωθεί εκτός γηπέδων»

12:04 Κύπρος

Καραγιάννης: Ξεχάστε το Πάσχα – Πότε αναμένεται η κορύφωση στην Κύπρο

11:45 Κύπρος

Μόνο τηλεφωνικώς με τους δικούς τους, εμείς είμαστε η οικογένειά τους - Διευθύντρια νοσοκομείου αναφοράς

Όλη η ενημέρωση σε ένα App