Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 13:30 ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ LIVE

Όλα στο φως για το μεγάλο σκάνδαλο του σφαγείου Cypra – Πυρ ομαδόν κατά της Λογίστριας και του Ελεγκτή

Όλα στη φορά σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου για τις διαχρονικές ευθύνες της Γενικής Λογίστριας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του εφόρου κρατικών ενισχύσεων, που οδήγησαν σκανδαλωδώς σε πλεονεκτική και δεσπόζουσα θέση το σφαγείο cypra. Τα όσα αποκαλύφθηκαν αφήνουν σοβαρά εκτεθειμένους τους θεσμούς και προκαλούν την έντονη αντιδραση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, ενώ με τις παρεμβάσεις τους τόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης όσο και Ρέα Γεωργίου δεν φαίνεται να έπεισαν.

Στο επίκεντρο η απόσυρση της εγγυητικής επιταγής ύψους 54 χιλιάδων που όφειλε να πληρώσει το σφαγείο cypra στο κράτος μετά από παρέμβαση του γενικού λογιστηρίου και το λουκέτο στο σφαγείο της Κοφίνου.

Ο Γενικός Ελεγκτής μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής  επιχείρησε να υπεραμυνθεί των ενεργειών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφήνωντας την ίδια ώρα εκτεθειμένη την γενική λογίστρια, σε σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης που αφορούσε την απόσυρση της εγγυητικής επιταγής, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αναφέρεται στην κατάθεση του λειτουργού που έλαβε τις σχετικές οδηγίες από την Ρέα Γεωργίου.

«Στις 12/9/17 του έδωσε οδηγία (η Ρέα Γεωργίου) όπως προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και πλήρη συμμόρφωση με όσα προνοεί το διάταγμα. Του ανέφερε ότι λογω της ιδιάζουσας σχέσης της με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, δεν θα ήθελε να εμπλακεί προσωπικά, ωστόσο, για όλες τις ενέργειες κρατείτο ενήμερη, και συμφωνούσε.»

«Η μόνη υπηρεσία που διαχρονικά επεσήμανε γραπτώς και κατ επανάληψη ότι ο χειρισμός των υποθέσεων της εταιρείας cypra έβλαπτε τα συμφέροντα του κράτους ήταν η Ελεγκτική Υπηρεσία.»

Με τη σειρά της η Ρέα Γεωργίου έντονα συναισθηματικά φορτισμένη, προσπάθησε να πείσει το κοινοβούλιο πως σε καμία περίπτωση δεν ευνόησε την εταιρεία του συζύγου της

«Ουδέποτε από την πλευρά μου υπήρξε η παραμκρή εύνοια. Όλες μου οι αποφάσεις είναι αξιόπιστες, παρά την αλλεπάλληλη επίθεση από τα ΜΜΕ εναντίον μου. Δέχομαι μία απίστευτα αδικαιολόγητη στοχοποίηση. Και τώρα με στοχοποιείτε με στόχο την εξόντωσή μου. Λυπάμαι πολύ.»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ CYPRA

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα γεγονότα ήταν στην δική του παρέμβαση ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις συστηματικές πρεμβάσεις του τότε λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέα Χασαπόπουλου που αποδυκνεί όπως υποστήριξε, το δίκτυο συγκάληψης και προώθησης των συμφερόντων του σφαγείου cypra.

ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΝ CYPRA

«Όταν μιλούμε ή αφήνουμε υπονούμενα για "πλάτες" προς τη CYPRA και την Γενική Λογίστρια, αυτές ήταν πρωτίστως "πλάτες" της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αυτό είναι που φαίνεται μέσα από τα όσα κατέθεσα. Το θέμα της εγγυητικής που "ανακάλυψε" ο Γενικός Ελεγκτής κάποια χρόνια μετά, είναι τρανταχτή απόδειξη της "πλάτης".»

Με τον Σωκράτη Χάσικο να αναφέρεται και στο τοίχος που έβρισκε μπροστά του κατά την περίόδο όπου προσπαθούσε η Κυβέρνηση να ενοικιάσει το σφαγείο της Κοφίνου, με στόχο να καλυφθεί το χρέος των 30 εκατομμυρίων που συσσωρέυτηκε διαχρονικά και προκειμένου να μην δημιουργηθεί το σημερινό μονωπόλιο που κατέχει το σφαγείο CYPRA.

ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Σε όλη αυτή τη πορεία είχαμε πάντα απέναντί μας τη CYPRA, την Ελεγκτική Υπηρεσία και την Αρχή Κρατικών Ενισχύσεων. Είχαμε ένα τοίχο απέναντί μας.»

Καταπέλτης κατά της Ελεγκτιής Υπηρεσία ήταν και ο διευθυντής των κτηνιατρικών Υπηρεσίων.

Ο ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ΩΡΥΕΤΟ

«Μας διατάξατε με επιστολές να σταματήσουμε την διαδικασία των προσφορών για την διαχείριση αποβλήτων χωρίς την αναθέτουσα αρχή. Απευθυνθήκαμε στην Νομική Υπηρεσία η οποία χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο. Ωρυόταν ο Χασαπόπουλος να πάρει την προσφορά ο cypra.»

Πάντως το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει μερ πειθαρχική έρευνα κατά της Ρέας Γεωργίου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων και παρέμβαση αρμοδιοτήτων

LIVE
LIVE

12:22 Ελλάδα

Πολικό ψύχος στη βόρεια Ελλάδα: -17 έδειξε το θερμόμετρο στη Φλώρινα!

12:21 Κύπρος

Πανά για χαλαρώσεις: Πρώτα να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και μετά να βγάλουμε έξω τις εισηγήσεις μας

12:16 Ελλάδα

Μητσοτάκης: Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο

12:12 Οικονομία

Σειρά εισηγήσεων στην Επ. Εσωτερικών της Βουλής από τον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων

12:10 Κόσμος

Δεν είναι η ώρα για συζήτηση διευκολύνσεων ταξιδιού με πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέει κοινοτικός αξιωματούχος

12:25 Αθλητικά

Η Δόξα την πιο «πιστή» 11άδα, τελευταίος ο ΑΠΟΕΛ

11:35 Κύπρος

Μετατρέπουν τα πυροσβεστικά σε εκχιονιστικά - Βίντεο από την απομάκρυνση του χιονιού στο Τρόοδος

11:27 Αστυνομικά

Προσοχή! Διαδικτυακή απάτη με Τραπεζικά και Πιστωτικά Ιδρύματα

11:20 Αστυνομικά

Στέρηση άδειας σε 24χρονο που πετούσε με 207 χιλιόμετρα ανά ώρα

10:50 Κόσμος

Η Κομισιόν καθορίζει βασικές δράσεις κατά της Covid-19-Ζητά επιτάχυνση εμβολιασμών

10:37 Κύπρος

Κλειστό το Ταχυδρομικό Γραφείο Λακατάμιας λόγω κρούσματος

12:15 Αθλητικά

ΑΠΟΕΛ: «Τελικός» τίτλου (ίσως) και Ευρώπης!

10:28 Κύπρος

Χιόνισε και...ζωγράφισε στο Τρόοδος - Μαγευτικές εικόνες

10:20 Κόσμος

Ευκαιρία αναθέρμανσης ευρωατλαντικών σχέσεων βλέπει η ΕΕ ενόψει αλλαγής σκυτάλης στον Λευκό Οίκο

10:15 Κόσμος

Τον αποχαρακτηρισμό του φακέλου για τη Ρωσία διέταξε πριν φύγει ο Τραμπ

10:09 Υγεία

ΠΟΥ: Σε 60 χώρες έχει εξαπλωθεί η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

10:08 Κύπρος

Καραγιάννης: Συζητήσαμε χαλαρώσεις αλλά... Ο παράγοντας που θα τις καθορίσει

12:05 Αθλητικά

«Ευρωπαϊκών προδιαγραφών ο Μπίσεσβαρ»

10:04 Ελλάδα

Πυρομανής συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη-Έκαιγε από αυτοκίνητα μέχρι σκυλιά

10:00 Κόσμος

Πανηγυρίζει ο Ροχανί για το τέλος της εποχής του «τυράννου» Τραμπ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App