Μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά στα κατεχόμενα – Έφτασε βοήθεια από το Ισραήλ (Βίντεο)

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, με τα χωριά να εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, άρχισαν ρίψεις νερού, με το πρώτος φως της ημέρας. Πτητικά μέσα απέστειλε και η Κυπριακή Δημοκρατία, συγκεκριμένα δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ανέφερε πως η φωτιά βρίσκεται εκτός ελέγχουν ωστόσο μπορεί να ελεγχτεί. «Αν δεν ελεγχτεί το πρωί, η κατάσταση θα είναι χειρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, δύο χωριά, το Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στα κατεχόμενα για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά σε κάποια σπίτια. Ο «κοινοτάρχης» στο Φλαμούδι δήλωσε, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ότι οι φλόγες ήταν μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού νοτίως.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στον κατεχόμενο Δαυλό ενώ ο τ/κ σύνδεσμος ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι εάν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής σε καταλύματα που έχουν μέλη τους.

Κατά την διάρκεια της νύχτας ο «έπαρχος» Τρικώμου είχε πει ότι και ο Άγιος Ανδρόνικος ήταν σε επιφυλακή για εκκένωση.

Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ενώ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ πήγε δύο φορές χθες, το μεσημέρι και την νύχτα στην περιοχή. Σήμερα το πρωί ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε από το μέτωπο της πυρκαγιάς πως συνολικά 7 πτητικά μέσα θα επιχειρούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Στον αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δύο αεροπλάνα της Δημοκρατίας και δύο ελικόπτερα των Βάσεων και ένα της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο «έπαρχος» Τρικώμου. Ο κ. Τατάρ, όπως και ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών» ανέφεραν στον «Μπαϊράκ» ότι το αεροπλάνο πυρόσβεσης από το Ισμαήλ βρίσκεται καθ’ οδόν.

Σύμφωνα με τον «υπουργό γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα. Κατά την διάρκεια της νύχτας η φωτιά επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι την Ακανθού και το Λευκόνοικο, όπως μετέδωσαν τ/κ ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις είτε του «έπαρχου» Τρικώμου, είτε των «κοινοταρχών». Τουρκικό ΙΗΑ παρακολουθεί από αέρος τα μέτωπα και δίδειπληροφορίες και φωτογραφίες στις αρμόδιες «αρχές» του ψευδοκράτους.

Δυστυχώς το μέτωπο έχει επεκταθεί, ανέφερε ο κ. Ογούζ λέγοντας πως δεν γνωρίζουν ακριβώς την έκταση που έχει η πυρκαγιά.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι στο έδαφος εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης του ψευδοκράτους – «πυροσβεστική», «τμήμα δασών», «πολιτική άμυνα» – συνδράμουν και μονάδες του τουρκικού στρατού, των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των «δυνάμεων ασφαλείας», κατά την έκφρασή του.

Η φωτιά μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στο κατεχόμενο Φλαμούδι και από αυτή επηρεάζονται τα χωριά: Φλαμούδι, Άρδανα, Άγιος Ανδρόνικος, Άγιος Ιάκωβος, Μάντρες και τώρα Ακανθού και Λευκόνοικο.

*Είκανα από Καιρόφιλοι Κύπρου

Έφτασε βοήθεια από το Ισραήλ μετά από αίτημα της ΚΔ

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα μεταγωγικό έστειλε την Πέμπτη η ισραηλινή Κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές πηγές. Την απόφαση έλαβαν από κοινού ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Όμερ Μπαρ-Λεβ, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα αεροσκάφη θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στη συνέχεια, σε συντονισμό με την αρχές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα προβούν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης. Όπως τόνισαν στο ΚΥΠΕ καλά πληροφορημένες ισραηλινές διπλωματικές πηγές, η απόφαση της ισραηλινής Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ανθρωπιστική και τίθεται σε εφαρμογή αποκλειστικά σε συνεργασία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πυρκαγιά θα ελεγχθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, εκτιμά ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

Την εκτίμηση ότι η μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα θα τεθεί υπό έλεγχο τις βραδινές ώρες εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ, ο οποίος επιθεώρησε την περιοχή που έχει επηρεαστεί από την φωτιά.

«Είναι νωρίς για να δηλώσουμε ότι (η πυρκαγιά) έχει τεθεί επισήμως υπό έλεγχο. Ωστόσο, ελπίζω ότι το βράδυ, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός μας [Σ.Σ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης] η πυρκαγιά θα ελεγχθεί», δήλωσε ο κ. Οκτάϊ, ο οποίος πραγματοποίησε δηλώσεις στην περιοχή όπου συνεχίζεται η προσπάθεια της κατάσβεσης, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «υπουργό αγροτικής ανάπτυξης» και τον Τούρκο «πρέσβη».

«Έχουμε επιθεωρήσει ολόκληρη την περιοχή της φωτιάς στον Πενταδάκτυλο. Οι εργασίες πρέπει να εντατικοποιηθούν. Και αυτό ήδη γίνεται αυτήν την ώρα. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ελπίζω ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί (μέχρι το βράδυ) με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει διαφορετική εξέλιξη στον άνεμο ή στις καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Ο κ. Οκτάϊ ανέφερε επίσης, ότι συνοδευόμενος από τον κ. Τατάρ πραγματοποίησε από το σημείο της πυρκαγιάς τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Σε αυτήν την επικοινωνία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τις εντολές του για την διαχείριση της πυρκαγιάς.

Ως προς την συνδρομή της Τουρκίας στην προσπάθεια της κατάσβεσης, ο κ. Οκτάϊ δήλωσε ότι «προσπαθούμε να επέμβουμε με όλα τα μέσα. Αρχικά κινητοποιήσαμε δυο αερομεταφερόμενες ομάδες. Μιλάμε για ένα ελικόπτερο που σταθμεύει εδώ. Αλλά όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα ήταν αρκετό, στείλαμε ένα δεύτερο ελικόπτερο. Σήμερα, με δυο επιπλέον αεροσκάφη ανταποκρινόμαστε στη φωτιά με 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα».

Τέλος, ο κ. Οκτάϊ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες, όσον αφορά τα αίτια μιας πυρκαγιάς, «δολιοφθορά ή ο ανθρώπινος παράγοντας». «Ως κράτος, καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να αποτρέψουμε το σαμποτάζ τόσο στην Τουρκία όσο και εδώ. Όσον αφορά την πρόληψη της ανθρώπινης αμέλειας, όλοι φέρουμε καθήκον. Ένα ολόκληρο δάσος, οι πνεύμονες μας δεν πρέπει να επιτρέπεται να καίγονται» είπε.

Σημειώνεται ότι πριν από τον κ. Οκτάϊ σε σύντομη δήλωση προέβη και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πυρκαγιά, εκτός απροόπτου, θα έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.


LIVE: ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ 01:30 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ;