Συνταγογραφήσεις: Εντός Οκτωβρίου πρόταση νόμου για χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ετοιμαστεί πρόταση νόμου για τη ρύθμιση της χρήσης ηλεκτρονικής εφαρμογής ούτως ώστε οι ασθενείς να μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους, και να έχουν γρηγορότερη και άμεση πρόσβαση στις ιατρικές πράξεις αλλά και στις συνταγές φαρμάκων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκου Χατζηγιάννη, αλλά και του ιδίου προσωπικά, έχουν εγγράψει και συζητήσει ως αυτεπάγγελτο θέμα στην Επιτροπή Υγείας την ανάγκη ρύθμισης της δυνατότητας συνταγογράφησης από ιατρούς προς ασθενείς του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) μέσω εγκεκριμένων ιατρικών εφαρμογών παρακολούθησης της υγείας, τα λεγόμενα apps.

«Είναι με μεγάλη χαρά που έχουμε δει όλους τους αρμοδίους φορείς να επικροτούν την πρωτοβουλία αυτή και για αυτό τον σκοπό εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του Οκτώβρη, θα έχουμε ετοιμάσει την πρόταση νόμου,» είπε ο κ. Δίπλαρος.

Αυτό είπε θα δώσει την ευκαιρία σε ασθενείς να μπορούν να επικοινωνούν μέσα από μια εφαρμογή που θα έχουν στο κινητό τους με τον γιατρό τους, να παρακολουθούν τα θέματα που άπτονται της υγείας τους και να έχουν γρηγορότερη και άμεση πρόσβαση στις ιατρικές πράξεις αλλά και στις συνταγές.

Το χαρακτήρισε ως «μια πρωτοποριακή ενέργεια», προσθέτοντας ότι αυτή η εφαρμογή εφαρμόζεται ήδη στη Γερμάνια και θα ξεκινήσει και στη Γαλλία.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι σκοπός της ρύθμισης είναι να μπορούν να γίνονται συνταγογραφήσεις μέσω τέτοιων εφαρμογών, και ότι αυτό θα βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς, κυρίως όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις καθώς θα έχουν την ευκαιρία, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, να παίρνουν μέσα από μια μόνιμη επικοινωνία μαζί με τον γιατρό τους, την συμβουλή που χρειάζονται.

Για παράδειγμα είπε, ένας ασθενής με διαβήτη, που θα πρέπει να έχει συχνές, τακτές και συνεχόμενες μετρήσεις είτε της οξυγόνωσης του, είτε της πίεσης του, αυτές οι εφαρμογές που κάνουν τέτοιες και άλλες μετρήσεις, οι οποίες είναι στη διάθεση του συστήματος, θα μπορούν μέσω της εφαρμογής να τις έχει στη διάθεσή του και ο γιατρός του για να μπορεί να παρακολουθεί από πρώτο χέρι την πορεία της ασθένειας.  

Ο κ. Χατζήγιαννης εξήγησε ότι αυτές οι μετρήσεις θα μπορούν να γίνονται είτε μέσω έξυπνων ρολογιών ή άλλων συσκευών, εγκεκριμένων από Ευρωπαϊκούς φορείς.

Ο κ. Δίπλαρος είπε επίσης ότι είναι «με τα λύπης» έχουν ακούσει στη συνεδρία ότι τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό «να έχουμε τον λεγόμενο ιατρικό ηλεκτρικό φάκελο, ενώ υπάρχει η ψήφιση της νομοθεσίας.»

Είπε ότι άκουσαν από το αρμόδιο τμήμα ότι είναι υποστελεχωμένο. Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, είναι η θέση του αλλά και του κ. Χατζήγιαννη, ότι τάχιστα θα πρέπει να προχωρήσουν με την εν λόγω πρόταση νόμου «γιατί δυστυχώς δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο.»

Πρόσθεσε ότι είχαν θετική ανταπόκριση από πλευράς Υπουργείου Υγείας, και θετική άποψη από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι οποίοι αναμένουν να ετοιμαστεί η πρόταση νόμου, να τους αποσταλεί για να καταθέσεουν τις εισηγήσεις τους ενώπιον της Επιτροπής Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ


LIVE: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ;
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ 04:30 SHOPPING STAR