Δρ Καραγιάννης: Πόσο ανησυχούν οι νέες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην Κύπρο

Σε χαμηλά επίπεδα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, οι νοσηλείες αλλά και οι διασωληνώσεις λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο OmegaLive το μέλος της συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δεν θα υπάρξουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις διακοπές των Χριστουγέννων.
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι πριν από δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. «Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η αύξηση ήταν σχεδόν μηδαμινή, επομένως αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, διότι αυτή τη στιγμή ή θα αυξηθούν τα κρούσματα είτε θα μείνουμε σταθεροί στα ίδια επίπεδα. Επομένως, για να βοηθήσουμε την κατάσταση πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας», τόνισε.
«Επειδή έχουμε να κάνουμε με την Όμικρον θα μπορούσαμε τις επόμενες εβδομάδες να τις περάσουμε χωρίς περιοριστικά μέτρα», συμπλήρωσε.
Μεταλλάξεις – Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν
«Όσον αφορά τις μεταλλάξεις περιμένουμε τις νέες ταυτοποιήσεις από το Υπουργείο, ώστε να βεβαιωθούμε αν η υποπαραλλαγή της όμικρον BQ.1, η οποία ανιχνεύτηκε προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, άρχισε να επελαύνει», συμπλήρωσε ο δρ. Καραγιάννης. Μάλιστα, ανέφερε ότι βάση του αριθμού των κρουσμάτων οι νέες παραλλαγές δεν έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Πως μπορούμε να διαχωρίσουμε την εποχική γρίπη από την Covid – 19
Ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί ο κορωνοϊός από τη γρίπη σε ότι αφορά στα συμπτώματα, επομένως, χρειάζεται συμβουλή στους ασθενείς από τους προσωπικούς γιατρούς. Όπως είπε, υπάρχει και η δυνατότητα εύκολα και γρήγορα με ένα γρήγορο test (self test), με την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων να αναγνωρίσουμε αν είναι κορωνοϊός ή όχι.
Γρίπη και εμβολιασμοί
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας έχουν γίνει μέχρι στιγμής 75.000 εμβολιασμοί. Υπενθυμίζεται ότι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης, δεδομένου ότι τα συμπτώματά της συμπίπτουν με αυτά του κορωνοϊού (COVID-19).
Καλούνται τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ή εποπτεύουν άτομα, όπως επικοινωνήσουν έγκαιρα με τους Προσωπικούς Ιατρούς τους ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία του εμβολιασμού τους.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται στις πιο κάτω ευάλωτες ομάδες και ομάδες αυξημένου κινδύνου και παρέχεται δωρεάν σε:
-Άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω,
-Παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 15 ετών συμπεριλαμβανομένων,
-Άτομα άνω των 15 ετών που παρουσιάζουν έναν ή/και περισσότερους από τους πιο κάτω επιβαρυντικούς παράγοντες:
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες,
-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές,
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή ανοσοκατασταλτικής/ ανοσοτροποποιητικής θεραπείας),
-Μεταμόσχευση οργάνων,
-Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες),
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα,
-Νοσογόνος Παχυσαρκία (μεταβολικό σύνδρομο) με δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40 kg/m2,
-Χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια,
-Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα.
-Εγκύους ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες,
-Παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.