Με πλακάτ έξω από τα νοσοκομεία οι κυβερνητικοί ιατροί: «Τέρμα στις υποσχέσεις, θέλουμε πράξεις» (Εικόνες / Βίντεο)

Με πλακάτ και συνθήματα έξω από τα νοσοκομεία οι κυβερνητικοί ιατροί, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη (11/05) 24ωρη από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής (12/05) με αντικείμενο την ασφαλιστική κάλυψη των γιατρών.
Το OMEGAlive εξασφάλισε φωτογραφίες από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου, ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί από το πρωί.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Αυτούσιες οι δηλώσεις του Προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα:
Σκοπός είναι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Τα συνθήματα είναι απλά. Τέρμα οι υποσχέσεις, επιτέλους θέλουμε πράξεις. Δεν μπορούν μέσω διαβεβαιώσεων από αέρος, εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, να θεωρεί ο ΟΚΥπΥ ότι ένα θέμα το οποίο έπρεπε να είχε επιλύσει εδώ και τέσσερα χρόνια, ότι μέσω διαβεβαιώσεων και καταγραφές επιστολών άλλων φορέων – που τονίζω ότι δεν τις έχουμε δει – να θεωρεί ότι έχει επιλύσει αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνω, οι παρατάσεις για την επαγγελματική μας ασφάλιση δεν μπορούν να έχουν μέρος, θέση, και επιμένουμε στα αυτονόητα.
Ο ΟΚΥπΥ έχει χαρακτηρίσει αχρείαστη την απεργία.
Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από τον ΟΚΥπΥ να δηλώσει. Να μας πει τι δήλωναν για το συγκεκριμένο θέμα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο που αναδείχθηκε. Και τότε ήταν αχρείαστες όλες… υποσχέθηκαν πολλά. Όταν δεν μπορείς να εκπληρώσεις κάτι και το υπόσχεσαι κατ’ επανάληψη, νομίζω έχεις ευθύνες. Αχρείαστα έχουν πει πολλά πράγματα. Να υπενθυμίσω χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 8-9 γιατρούς στο ΤΑΕΠ της Πάφου πριν ένα μήνα, που αναγκάστηκε η ίδια η κυρία Υπουργός να πάει στο ΤΑΕΠ για να δώσει λύσεις, να προσπαθήσει τουλάχιστον να εξεύρει. Τότε ο ΟΚΥπΥ πάλι δήλωνε, ξέρετε λίγο πολύ δεν είναι αλήθεια. Όλα αυτά πάντα είναι αχρείαστα. Όχι, χρειάζονται. Χρειάζονται δυστυχώς γιατί κάποιοι ενώ κάποιους έχει αποφασίσει η Πολιτεία να τους δώσει προς διαχείριση τα δημόσια νοσηλευτήρια, εδώ και τέσσερα χρόνια, δυστυχώς, τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι αυτά που έπρεπε να είναι. Να υπενθυμίσω τις διαπιστώσεις της ίδιας της Υπουργού Υγείας; Δεν είμαι μόνο εγώ που τα δηλώνω ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, τα δηλώνει ο πολιτικός προϊστάμενος του τομέα της υγείας. Πήγε σε πόσα ΤΑΕΠ και οι χαρακτηρισμοί καθόλου ευεργετικοί ή καλοί είναι για την κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Σίγουρα αντιλαμβάνεστε ότι ως ΔΣ έχουμε επεξεργαστεί περαιτέρω μέτρα. Θα πρέπει εδώ να πω και ένα ευχαριστώ στα μέλη μας. Κατά τις τοπικές μας επισκέψεις, οι εισηγήσεις και απόψεις που λάβαμε από τα μέλη μας δεν είναι ότι μας εκπλήσσουν, αλλά αποδεικνύει το ενδιαφέρον ότι, μπορεί να μην βγαίνει ο κάθε γιατρός να φωνάζει, αλλά το βιώνει ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί. Οι εισηγήσεις είναι πολλές. Τα μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι ιδιαίτερα πολλά. Είναι απλό. Το αυτονόητο, δηλαδή η επαγγελματική ασφάλιση την οποίαν καθορίζει και απαιτεί ο νόμος, δυστυχώς δεν εφαρμόζεται από τον ΟΚΥπΥ. Την ίδια στιγμή είναι σε δυο επίπεδα. Το αντιλαμβανόμαστε. Για τους δημόσιους υπαλλήλους, που για εμάς είναι οι μόνιμοι και οι αορίστου, υπάρχει συγκεκριμένη επιστολή από τον ίδιο τον τέως Υπουργό. 30 Μαΐου 2019, δυο μέρες πριν την έναρξη του ΓεΣΥ που λέει ότι μόνιμοι δημόσιοι και αορίστου δημόσιοι είναι κρατικοί υπάλληλοι και άρα η επαγγελματική τους ασφάλιση συνεχίζει. Ρωτούμε, τι έχει προκύψει και η Νομική Υπηρεσία πλέον βάζει χρονικό περιθώριο ύπαρξης αυτής της επαγγελματικής ασφάλισης; Ότι έχει τελειώσει, μας έδωσε παράταση μέχρι τον Μάρτιο και τώρα μας δίνει μια ακόμα παράταση, λέει, μέχρι τον Δεκέμβριο με μια υπεξαίρεση, ότι είναι μόνο γι αυτούς που έχουν αποσπαστεί, δηλαδή μόνο για τους μόνιμους. Καλά οι 260 συνάδελφοι αορίστου που υπάγονται στο Υπουργείο, τι γίνεται με αυτούς; Την ίδια ώρα λέει ο ΟΚΥπΥ ότι ξέρετε έχουμε διαβεβαίωση ότι καλύπτονται όλοι με εγγύηση κυβερνητική. Ρωτήσαμε. Οι υπάλληλοι 220 γιατροί περίπου, που έχουν συμβόλαια με τον ΟΚΥπΥ οι οποίοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε μόνιμοι, ούτε αορίστου – εδώ τους αορίστους δεν θέλουν καν να τους καλύψουν και τους μόνιμους τους βάζει χρονικό περιθώριο – άρα ποια η εγγύηση ότι αυτό που απλώς λέγεται θα εφαρμοστεί. Έχουν το δικαίωμα με δημόσια χρήμα να δώσουν εγγύηση για έναν ο οποίος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος; Είναι εύλογα τα ερωτήματα, μπορούσαν κάλλιστα να τα απαντήσουν, γιατί η πρώτη επιστολή που έφυγε και προειδοποιούσε έχει ημερομηνία 31 Μαρτίου. Ολόκληρο 1 μήνα δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν στοχευμένα στα ερωτήματα μας. Τους προτείναμε και συγκεκριμένες λύσεις. Δυστυχώς, δεν πήραμε καμία απάντηση και τρέχαμε χθες με μια κούρσα 100 μέτρων το μεσημέρι. Μας πήρε η Υπουργός να ανταλλάξουμε απόψεις και η ώρα 16.00 ο νεοδιορισθέν Πρόεδρος του ΔΣ μαζί με τον εκτελεστικό, να προτείνει ακύρωση, αναστολή. Μα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θα πρέπει σε ένα έγγραφο όλα να αποτυπωθούν, τι προνοείται για να ξέρουμε κι εμείς αν θα τα διεκδικήσουμε με έναν άλλο τρόπο. Υπενθυμίζω, η υποχρέωση του κράτους να ασφαλίζει κυβερνητικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών, εξάγεται μέσα από το ίδιο το σύνταγμα. Μας έχουν αποσπάσει με όλα τα δικαιώματα μας χωρίς να μας ρωτήσουν. Αυτό είναι ένας τύπος, μορφή δημοκρατίας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα η απόσπαση χωρίς να ρωτάς τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Τι έχει προκύψει τώρα και το δικαίωμα δήθεν που δεν έχουμε απωλέσει, ξαφνικά καταργείται;
Τα νοσοκομεία από μια καθημερινή εργάσιμη μέρα έχουν μετατραπεί όπως σε ένα Σάββατο, μια Κυριακή ή μια αργία. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Ο εφημερεύων σε μια αργία ή ένα Σ/Κ προσέρχεται για να καλύψει τους νοσηλευόμενους ασθενείς και επείγοντα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν στα ΤΑΕΠ ή ενδονοσοκομειακά. Τα ΤΑΕΠ εξυπηρετούν το 1 – 2 – 3 (?). Το 4-5 ως είθισται και ως κατ’ επανάληψη λέγετε από όλους, βέβαια όταν μας συμφέρει αυτό το λέμε, θα έπρεπε να πηγαίνουν στους προσωπικούς γιατρούς. Από εκεί και πέρα σίγουρα κανένας δεν θα κινδυνεύσει. Τώρα που μιλούμε γνωρίζουμε ότι επείγον περιστατικό χειρουργείται. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ναι επάγγελμα αλλά είναι και λειτούργημα. Κάποιοι άλλοι πρέπει να σκεφτούν με τις πράξεις τους ή με αυτά που δεν έχουν κάνει, που μόνο με υποσχέσεις, πού έχουν φέρει τα δημόσια νοσηλευτήρια στο τέλος της ημέρας και τι επιπτώσεις έχει αυτό στους ασθενείς.
Δείτε το βίντεο, μαζί με όλα όσα μας μετέφερε η συνάδελφος, Κωνσταντίνα Δημητρίου: