«Φωτιά» οι λογαριασμοί του ρεύματος λόγω της εκτόξευσης του κόστους για ρύπους

Στα ύψη εκτοξεύθηκε το κόστος αγοράς αερίων του θερμοκηπίου επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο και άλλο τους καταναλωτές.
Το κόστος των ρύπων μετακυλίεται στους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, με τους καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν την τιμή των δικαιωμάτων για τις εκπομπές των ρύπων, ως αποτέλεσμα των τριών ρυπογόνων ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της ΑΗΚ.
Μιλώντας στο ΟΜΕGA o Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε την ανάγκη μείωσης των ρύπων μέσω της έλευσης του Φυσικού Αερίου και τη στροφή προς την πράσινη μετάβαση.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου δήλωσε ότι «η μη έγκαιρη έλευση Φυσικού Αερίου επιβαρύνει τους λογαριασμούς και γι αυτό το λόγο η άμεση συγκέντρωση και προσπάθεια μάς είναι να φέρουμε το Φυσικό Αέριο. Δεν είναι μόνο σκοπός αυτός αλλά και να ενισχύσουμε πράσινη παραγωγή που θα μειώσουμε τους ρύπους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2023 η ΑΗΚ θα καταβάλει ποσό 300 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπομπή 3 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, αφού η τιμή τους ανέρχεται στα 95 ευρώ τον τόνο με αυξητική τάση. Τους τελευταίους δύο μήνες αυξήθηκε το κόστος των δικαιωμάτων αερίων θερμοκηπίου στα 7,8 σεντ την κιλοβατώρα από 5,8 σεντ.
Πέρσι οι ρύποι στοίχισαν στην ΑΗΚ συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ, αφού οι τιμές τους κυμάνθηκαν από 64-99 ευρώ. Το 2021 το κόστος ανήλθε στα 165 εκατομμύρια ευρώ.
Η Χριστίνα Παπαδοπούλου Εκπρόσωπος Τύπου ΑΗΚ ανέφερε ότι «το κόστος των καυσίμων και η αγορά δικαιωμάτων, η ΑΗΚ δεν μπορεί να την ελέγξει. Οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων θα μειωθούν κατά 25-30% με την έλευση και χρήση Φυσικού Αερίου. Γι αυτό και η ΑΗΚ έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις μονάδες παραγωγής της στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού όταν το έχουμε να είναι στην διάθεσή μας».
Εξηγώντας πως δεν ευθύνεται η ΑΗΚ για την τιμή των ρύπων αφού ο υπολογισμός για την χρέωση γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας χρηματιστηρίου αγοράς των δικαιωμάτων και η χρέωση γίνεται μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών.
Μέχρι την 1.1.2020 για την Κύπρο ορισμενα δικαιώματα παραχωρούνταν δωρεάν με φθίνουσα πορεία, ενώ από τότε όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζονται να τα αγοράζουν.
Δείτε το ρεπορτάζ: