Το who is who των τριών διεκδικητών του Αρχιεπισκοπικού θρόνου

Αν και όλα δείχνουν ως ακλόνητο φαβορί τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, τρεις συνολικά είναι οι ιεράρχες που διεκδικούν σήμερα Σάββατο 24 Δεκεμβρίου τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Το who is who των τριών διεκδικητών
Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, γεννήθηκε στην Αθηαίνου στις 25 Μαΐου το 1949. Το 1967, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, σπούδασε και Θεολογία κατά τα έτη 1976 – 1980. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία τόσο στη Χημεία, αλλά και στη Θεολογία.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1984, χειροτονήθηκε Διάκονος υπό τον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α. Το 1994, ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου.
Παράλληλα εργάστηκε ως καθηγητής Χημείας σε σχολείο της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη και ως Βοηθός Διευθυντής.
Με αφορμή τη σύλληψη και κακοποίηση του από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δια της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 απόφασης του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.
Στις 24 Απριλίου 1996, εξελέγη Χωροεπίσκοπος Αρσινόης στην Ιερά Σύνοδο και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί από τη συνελθούσα εκλογική συνέλευση Μητροπολίτης Πάφου και την επόμενη μέρα εγκαθιδρύθηκε στην έδρα. Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθόδοξες Διασκέψεις και σε διαλόγους με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.
Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, μέλος εξαμελούς οικογένειας, γεννήθηκε στον Στρόβολο το 1971, από εκτοπισμένους γονείς. Τελειώνοντας το Λύκειο Ακροπόλεως, κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά και ακολούθως, το 1990 εγγράφεται στην Ιερατική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας». Την ίδια χρονιά εντάσσεται ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Κύκκου και υπηρετεί σε διάφορα διακονήματα.
Το 1992 ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου Νικηφόρος, τον έστειλε στη Ρωσία για Θεολογικές σπουδές. Το 1993, χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Κύκκου και το 1997, αποπεράτωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Μόσχας με βαθμό Άριστα. Το 1998, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη Μόσχα με θέμα τον «Βίο και τα έργα του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου». Στη συνέχεια μετέβη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκτός από την αναγνώριση του πτυχίου του για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, άρχισε και παρακολούθησε με επιτυχία για δύο χρόνια δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Εκκλησιαστική Αρχαιολογία. Το 2000 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α’. Στη συνέχεια με παρότρυνση του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου, επέστρεψε στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας όπου εγγράφηκε ως υποψήφιος διδάκτορας Θεολογίας και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Η ιστορία και το θεολογικό περιεχόμενο της Κολλυβαδικής έριδας στο Άγιο Όρος».
Μετά από επιτυχή υπεράσπιση της διατριβής του το 2003, ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας από το Επιστημονικό συμβούλιο της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας. Ακολούθως ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος τον έστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου παρακολούθησε με επιτυχία ειδικό πρόγραμμα, με θέμα την προσφορά της Εκκλησίας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε το γραφείο του Επισκόπου του, με την καθοδήγηση του οποίου προΐστατο του τμήματος άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και πνευματικής υποστήριξης της Ιεράς Μονής Κύκκου. Με αυτή του την ιδιότητα επισκέφθηκε και οργάνωσε επί τόπου προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήγηκαν από πολέμους, πείνα ή θεομηνίες. Από το 2005 υπηρετεί, ως εκτελεστικός πρόεδρος του Γραφείου Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Την 9η Ιουνίου 2007 εξελέγη με ψήφο κλήρου και λαού Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος την 11η Ιουνίου 2007 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό.
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
O Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 08/02/1959. Το 1973 εισήχθη στην Iερά Μητρόπολη Πάφου και το 1976 μετά την αποφοίτηση του από το Α’ Γυμνάσιο Πάφου χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α’. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1980, μετά το πέρας των σπουδών του, εισήλθε στο Άγιο Όρος και κατετάγη στις τάξεις των εκεί ασκούμενων και συγκεκριμένα στην Νέα Σκήτη.
Το 1982 έλαβε το Μέγα σχήμα του Μοναχού και τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και το επόμενο έτος χειροθετήθηκε Πνευματικός. Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου της οποίας εξελέγη προϊστάμενος και ακολούθως αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους . Για την περίοδο 1991-92 εξελέγη Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους. Το 1992 μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και με την ευλογία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου επέστρεψε στην Κύπρο και δημιούργησε προσωρινά Αδελφότητα στη Μονή των Ιερέων στην Πάφο. Την 4η Νοεμβρίου 1993 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.
Την 11η Φεβρουαρίου 1999 εξελέγη με ψήφο κλήρου και λαού Μητροπολίτης Λεμεσού, χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο την 14η Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα.