«Ξυπνούν» τα φίδια και κόβουν βόλτες – Ποιο φέρει δηλητήριο και τι να προσέχουμε (Εικόνες)

Ξεκίνησαν να «ξυπνούν» τα φίδια και να κάνουν την εμφάνιση τους σε περιοχές της Κύπρου. Ήδη ο ιδιοκτήτης του Ερπετολογικού Κέντρου Κύπρου, Γιάννης Αγγελή ανταποκρίθηκε σε τέσσερα περιστατικά σε κατοικίες τα οποία αφορούσαν τον εντοπισμό μιας οχιάς και μαυρόφιδων.
Όπως ανέφερε στο OMEGAlive, λόγω του γεγονότος πως ο καιρός ήταν άσταστος αυτόν το χειμώνα, τα φίδια σε αρκετές περιοχές δεν έπεσαν σε χειμερία νάρκη με αποτέλεσμα με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες να αρχίσουν να κυκλοφορούν.
Στην Κύπρο υπάρχουν οκτώ είδη φιδιών. Απ’ αυτά η οχιά (φίνα) είναι το δηλητηριώδες και επικίνδυνο φίδι.
Η φίνα με το λατινικό όνομα Macrovipera lebetina αποτελεί ένα από τα 320 διαφορετικά είδη οχιάς και το μοναδικό αντιπρόσωπο της οικογένειας στην Κύπρο. Μπορούμε να την ξεχωρίσουμε από το τριγωνικό της κεφάλι ενώ έχει ανοιχτόχρωμο χρωματισμό και άτονα κηλιδωτά σχέδια στην ράχη
Το δηλητήριο της είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο αφού προκαλεί καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ προκαλεί παράλυση και καταστροφή των ιστών στο σημείο δαγκώματος. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν επιτίθεται εκτός εάν νιώσει απειλή.
Τα υπόλοιπα είδη φιδιών στην Κύπρο τα οποία θεωρούνται ακίνδυνα είναι ο Ανήλιος, το μαυρόφιδο, η Σαΐττα, το νερόφιδο, ο Δρόπυς, ο Ξυλόδροπης και το μαυρόφιδο του Τρόοδους.
Βίντεο με Δρόπυ
Τι να προσέξουμε
Ο κ. Αγγελή συμβουλεύει τους πολίτες να αρχίσουν νωρίς τις αποψιλώσεις, το καθάρισμα της αυλής του σπιτιού και να υπάρχει καλός εξωτερικός φωτισμός. «Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί το βράδυ ενώ όσοι περπατούν σε χόρτα θα ήταν καλό να κρατούν μια βέργα».
Τα φίδια όπως αναφέρει ο κ. Αγγελή αυτή την περίοδο κυκλοφορούν περισσότερο στα προάστια των πόλεων όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές.
Σε περίπτωση δαγκώματος από οχιά, «δεν δένουμε, δεν σκίζουμε, δεν ρουφάμε και μεταβαίνουμε άμεσα στο νοσοκομείο για αντιοφικό ορό».
Το δηλητήριο δρα από δύο έως 8 ώρες άρα υπάρχει χρόνος αντιμετώπισης. Να σημειωθεί πως τα τελευταια 15 χρονια δεν πεθανε κανένας στην Κύπρο από δάγκωμα φίνας. Τονίζεται ότι όποιος βρει στην κατοικία του φίδι, να διατηρήσει απόσταση ασφαλείας μέχρι ένα μέτρο. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Γιάννη Αγγελή στο Ερπετολογικό Κέντρο Κύπρου.
Τονίζεται ότι απαγορεύεται η θανάτωση των φιδιών καθώς αποτελούν προστατευόμενο είδος.
*Κεντρική Φωτογραφία: Xάρης Νικολάου /Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου