Πολιτική


LIVE- Τετ α τετ των ηγετών – Σε εξέλιξη το άτυπο δείπνο
 LIVE- Τετ α τετ των ηγετών – Σε εξέλιξη το άτυπο δείπνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δείπνο των ηγετών, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του αεροδρομίου Λευκωσίας και αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των δυο μετά από εννέα ολόκληρους μήνες.

  • O Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συσκεφτεί με τους συνεργάτες του και ακολούθως θα προβεί σε δηλώσεις. 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το δείπνο των ανάμεσα στους δυο ηγέτες . Με μια λιτή δήλωση η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κάνει λόγο για μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση ανάμεσα στους δυο ηγέτες.


  • Για μια 1 ώρα και 30 λεπτά τα είπαν κατ ιδίαν οι δύο ηγέτες ενώ αυτή την ώρα άρχισε το δείπνο στην παρουσία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. 

  • Tα Ηνωμένα Έθνη δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να δοθεί το πράσινο φως για διορισμό προσωρινού  συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι δύο ηγέτες ενδέχεται να δώσουν τη συγκατάθεση τους για διάνοιξη των οδοφραγμάτων της Δερύνειας κα της Λεύκας.
  • Στις 6.53 αναχώρησε  από το Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρετώντας τους  δημοσιογράφους για το δείπνο με το Μουσταφά Ακκιντζί.


Βιντεο από την άφιξη του Προέδρου

Την ίδια ώρα μέλη του Unite Cyprus Now συγκεντρώθηκαν αναμένοντας τους δυο ηγέτες όπου με πανό ζητούν λύση του Κυπριακού στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα  στους δυο ηγέτες.  

un1-00Gch.jpg

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο ΤvOne και στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα»  Πρόδρομος Προδρόμου,  σημείωσε  πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδίωξε  αυτή τη συνάντηση  για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και από την Τουρκοκυπριακή πλευρά η βούληση για την επανέναρξη του διάλογου, τονίζοντας πως η ελπίδα είναι οι δύο ηγέτες να μην μείνουν σε αυτή τη συνάντηση.

Όσον αφορά τους στόχους της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το αποψινό δείπνο ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι ο στόχος είναι να επαναρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι δεν θέλουμε ατέρμονες διαπραγματεύσεις.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών  υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρες ενώ θύμισε τη δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, για την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη του διαλόγου.  Όπως είπε ο κ. Προδρόμου η Τουρκία τέθηκε ενώπιον  των ευθυνών από τα  συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όχι μόνο για τους ενεργειακούς  σχεδιασμούς  αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού.

Η ατζέντα Ακιντζί

Σε τρία σημεία θα επιμένει η τ/κ πλευρά στο δείπνο της 16 Απριλίου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ανώτατη διπλωματική πηγή στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA) αναφέροντας ότι θέλουν να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη στάση του στο θέμα του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων, στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντάνα και η έκβαση της αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει προσωρινό απεσταλμένο του στο νησί.