Υγεία, Κύπρος


Λόγω έλλειψης μαιών το Υπουργείο Υγείας αναστέλλει τη λειτουργία 17 κλινικών
Λόγω έλλειψης μαιών το Υπουργείο Υγείας αναστέλλει τη λειτουργία 17 κλινικών

Λουκέτο βάζει το υπουργείο υγείας σε 17 ιδιωτικές κλινικές παγκυπρίως λόγω της έλλειψης μαιών. Όπως καταγγέλλουν επηρεαζόμενοι  γιατροί, όσες φορές και να προσέλαβαν μαίες, το κράτος, και συγκεκριμένα το υπουργείο υγείας, τις εργοδοτέι ακολούθως στο δημόσιο, ενώ όσες φορές αποτάθηκαν στο γραφείο εξευρέσεως εργασίας για βοήθεια, έλαβαν αρνητική απάντηση διότι δεν υπάρχουν μαίες. 

Της Νικολ Κουναφή

Με επιστολή της την οποία  εξασφάλισε το ΤvOne, η διευθύντρια των ιατρικών υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, γνωστοποιεί  στους κλινικάρχες την απόφαση για έκδοση  διατάγματος αναστολής άδειας συγκεκριμένων νοσηλευτηρίων. 
Υποδεικνύουν δε, πως αποτάθηκαν συνολικά οκτώ φορές στο ανώτατο δικαστήριο το οποίο όμως ανέβαλε την υπόθεση, ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό υγείας, λαμβάνοντας ως απάντηση, ότι θα τους δεκτεί εφόσον τους αναιρεθεί η άδεια.

Kαταγγέλλουν ταυτόχρονα, πως άνθρωποι με 18 χρόνια υπηρεσία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά αφού δεν έχουν πτυχίο μαιευτικής, ζητώντας από το υπουργείο να τους αναγνωρίσει αυτά τα χρόνια υπηρεσίας τους. 

Το υπουργείο υγείας απαντά και αναφέρει πως από το 2003   δινόταν συνεχώς παράταση από τη βουλή, όμως από την 1η του χρόνου δεν δόθηκε άλλη παράταση, με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να εφαρμοστεί και να ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Υποδεικνύει δε, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Πάφος και η Αμμόχωστος, ενώ κάποιες κλινικές έχουν ήδη προσλάβει τον αριθμό μαιών που χρειάζεται για να τις στελεχώσουν, με αποτέλεσμα το υπουργείο να ανασταλεί το συγκεκριμένο διάταγμα για κλείσιμο τους.