Οικονομία, Κύπρος


«Μάχη βασιλείων» μεταξύ ΚΤΚ και ΕΠΑ καθυστερούν εναρμονιστικό νομοσχέδιο
«Μάχη βασιλείων» μεταξύ ΚΤΚ και ΕΠΑ καθυστερούν εναρμονιστικό νομοσχέδιο

Σε μάχη μεταξύ «βασιλείων» απέδωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου την διετή καθυστέρηση στην θέσπιση σε νόμο δύο εναρμονιστικών νομοσχεδίων που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, σχετικά με τον έλεγχο των διατραπεζικών προμηθειών για πράξεις πληρωμών με κάρτες. 

Το πρώτο νομοσχέδιο φέρει τίτλο «ο περί διατραπεζικών προμηθειών για πράξεις πληρωμών με κάρτες νόμος του 2018» και το δεύτερο «ο περί της σύστασης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως (τροποποιητικός) νόμος του 2018. Και τα δύο σκοπεύουν να ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία άρθρων του του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, τα οποία Άρθρα απαιτούν από τα κράτη μέλη τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων. 

Ωστόσο παρόλο ότι ο κοινοτικός κανονισμός εγκρίθηκε το 2015, εντούτοις δεν θεσπίστηκε ακόμη στο εθνικό δίκαιο, επειδή η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού δεν συμφώνησαν σε θέματα κατανομής αρμοδιοτήτων. 

«Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2015 που είχαμε τις πρώτες συναντήσεις για να συζητήσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για μία συναινετική λύση. Το πρόβλημα είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει η κάθε εποπτική αρχή», ανέφερε η Λούση Μούσκου Ηροδότου εκ μέρους του Υπουργείο Οικονομικών ενώπιον της επιτροπής. 

Εξήγησε ότι η διαφωνία προέκυψε σε τρία άρθρα του νομοσχεδίου (3,4,5 και 7) «για τα οποία το Υπουργείο, αφού εξάντλησε τον διάλογο, πέραν του κανονικού κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση, όπου δεν ορίζει αρμοδιότητα σε κάθε αρχή, ορίζει τι θα κάνει η κάθε αρχή». 

«Ως ΥΠΟΙΚ λέω ότι δεν μπορώ να μπω σε άλλη διαβούλευση με τις δύο αρχές», πρόσθεσε. 

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δήλωσε πως τίθεται θέμα προθεσμίας για θέσπιση του νόμου, αφού ο κανονισμός είναι άμεσα εφαρμοστέος. «Συζητούμε εν έτει 2018 επειδή οι δύο αρχές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Η καθυστέρηση συμπαρασύρει τη Δημοκρατία ως κράτος μέλος με όλες τις ενδεχόμενες συνέπειες», τόνισε. 

Τα κράτη μέλη όφειλαν να ορίσουν τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον Κανονισμό μέχρι τις 9 Ιουνίου 2016.

Η Κεντρική Τράπεζα, δια εκπροσώπου της επεσήμανε πως δεν πρέπει να της ανατεθούν αρμοδιότητες που έχουν να κάνει με τον ανταγωνισμό, κάτι που εκπρόσωπος της ΕΠΑ απέρριψε, λέγοντας ότι η ΕΠΑ έχει την αποκλειστική ευθύνη για θέματα ανταγωνισμού στην δημοκρατία.

ΤΟ ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να επιλύσει το θέμα με την συνομολόγηση ενός μνημονίου για καθορισμό των αρμοδιοτήτων των δύο ανεξάρτητων αρχών. 

«Δεν θα δεχθώ να μετατραπεί η επιτροπή σε μάχη βασιλείων», δήλωσε ενοχλημένος ο Αβέρωφ Νεοφύτου και συμπλήρωσε: Δεν θα διακινδυνέψουμε να πληρώνουμε ποινές γιατί εδώ και 3 χρόνια ο καθένας βλέπει μόνον το βασίλειό του. Είναι κρίμα, δύο χρόνια διαβουλεύσεις, από το 2015 είμαστε στο 2018, και δεν μάθαμε να διαβουλευόμαστε και να βρίσκουμε με συναίνεση κάποιες λύσεις». 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι δεν ικανοποιεί η απάντηση του ΥΠΟΙΚ για υπογραφή μνημονίου μεταξύ της ΚΤΚ και της ΕΠΑ. «Φοβούμαστε ότι στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής», είπε. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε κατά πόσον η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το περιεχόμενου του μνημονίου. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, διερωτήθηκε αν τίθεται θέμα αλλαγής του κειμένου των νομοσχεδίων, ενώ ο εκ μέρους της Αλληλεγγύης ο Μιχάλης Γιωγάλλας είπε πως αν καθοριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο αρχών παύει η ανάγκη σύναψης μνημονίου. 

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο ορίζει την ΚΤ, την επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και την υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου εμπορίου, ως τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση και εφαρμογή του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού και του νόμου. 

Παράλληλα, προσδίδει σε αυτές τις αρχές εξουσία να απαιτούν και να λαμβάνουν πληροφορίες και στοιχεία από εποπτευόμενους, να εκτελούν ελέγχους και έρευνες, να παρακολουθούν την επιβολή και συμμόρφωση των εποπτευόμενων με τον εν λόγω κανονισμό και νόμο και να επιβάλλουν διοικητικά μέτρα και κυρώσεις για παράβαση του κανονισμού και του νόμου. 

Όπως αναφέρθηκε, οι αρμόδιες αρχές έχουν την εξουσία να επιβάλλουν για κάθε παράβαση του νόμου και των κανονισμών σειρά διοικητικών μέτρων και κυρώσεων που αφορούν μεταξύ άλλων και πρόστιμο μέχρι €85 χιλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ