Οικονομία


Με μηνύματα που ικανοποιούν τη Λευκωσία παρουσιάστηκε στο Προεδρικό ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΕΧΧΟΝΜΟΒΙL
Με μηνύματα που ικανοποιούν τη Λευκωσία παρουσιάστηκε στο Προεδρικό ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΕΧΧΟΝΜΟΒΙL

Παρά το θόρυβο που επιμένει να προκαλεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας κυβερνήσεις και εταιρείες, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil συνεχίζει ακάθεκτος με τους ενεργειακούς του σχεδιασμούς στα κυπριακά ύδατα. Αυτό διεμήνυσε ο δεύτερος τη τάξη στην Exxon, από την Κύπρο, όπου έφτασε με απευθείας πτήση με ιδιωτικό τζετ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Της Χριστίνας Μαύρου

Ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε ο αξιωματούχος της ExxonMobil για τις τουρκικές απειλές. Αυτές δεν αφορούν την εταιρεία μας, είπε χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα που έστειλε ο Νιλ Τσάπμαν για το ερευνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η εταιρεία στο οικόπεδο 10, σκορπούν  χαμόγελα στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, αν και ξεκαθάρισε πως προτεραιότητά τη δεδομένη στιγμή είναι το οικόπεδο 10,  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάθεσης ενδιαφέροντος για το οικόπεδο7.

ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Με ένα 24ωρο καθυστέρηση, η Άγκυρα έσπευσε να τρίξει τα δόντια σε κυπριακή δημοκρατία και εταιρείες για το οικόπεδο 7, μέρος του οποίου αμφισβητεί υποστηρίζοντας ότι εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική μεσόγειο.

Βάζει ξανά μπροστά τους τουρκοκυπρίους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιμένει να αγνοεί το αναφαίρετο, όπως λέει, δικαίωμα τους στο φυσικό πλούτο του νησιού.

Η Τουρκία, συνεχίζει, δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει γεωτρήσεις στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της χωρίς άδεια. 

Καλεί, δε, τις εταιρείες που τυχόν καταθέσουν ενδιαφέρον για το οικόπεδο 7, να συμπεριφερθούν με σύνεση και να κινηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της περιοχής.

Η Κυβέρνηση δεν μπαίνει σε διαδικασία απάντησης των τουρκικών προκλήσεων, διαμηνύοντας δια του εκπροσώπου της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί.


Top News