Οικονομία


Μεγάλη μέρα για τον στόχο «Καλυψώ» εν μέσω τουρκικών αμφισβητήσεων
Μεγάλη μέρα για τον στόχο «Καλυψώ» εν μέσω τουρκικών αμφισβητήσεων

Σήμερα τα σπουδαία για την «Καλυψώ»  καθώς θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ιταλο-γαλλικής κοινοπραξίας Eni Total στο οικόπεδο 6.

Αποτελέσματα που προ λίγων ημερών είχαν χαρακτηρισθεί ως ενθαρρυντικά, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ταμιευτήρας του κοιτάσματος ενδεχομένως να κρύβει διπλάσιες ποσότητες φυσικού αερίου από το Αφροδίτη.

Από την πλευρά της η Άγκυρα  δεν σταματά την άσκηση πιέσεων  στη Δημοκρατία, μέσω των κυβερνήσεων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε επιτακτικά το θέμα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ιταλίας, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη.

Υπενθυμίζουμε ότι η  Τουρκία αμφισβητεί το 20% της συνολικής έκτασης των οικοπέδων 4-5-6-7 και 1. Οτιδήποτε πέραν αυτών, η Άγκυρα διατείνεται ότι ανήκει στην Αίγυπτο, αφού δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Καϊρου στη δήλωση Τσαβούσοβλου πως η συμφωνία οριοθέτησης που υπέγραψαν το 2013 Κύπρος και Αίγυπτος είναι άκυρη και πως καμία εταιρεία δεν μπορεί να διενεργεί παράνομα έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.