Οικονομία, Πολιτική


Μετά την «Καλυψώ σειρά παίρνει η «Σουπιά»
Μετά την «Καλυψώ σειρά παίρνει η «Σουπιά»

Χαμόγελα και αισιοδοξία έφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία η ανακάλυψη στο στόχο «Καλυψώ» με το Saipem 12,000 να σαλπάρει για το οικόπεδο τρία και το στόχο «Σουπιά»

Το γεωτρύπανο Saipem 12000 αναμένεται να φθάσει στον στόχο «Σουπιά» νωρίς το βράδυ.

Μιλώντας χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TVONE, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ανακοινώθηκε ανακάλυψη κοιτάσματος με εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου τονίζοντας  ότι οι προσδοκίες ως προς το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ είναι μεγάλες και αυτό επιβεβαιώνει το γεωλογικό μοντέλο του Ζορ πάνω στο οποίο βασίστηκε και ο τρίτος γύρος αδειοδότησης, είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Κληθείς να σχολιάσει για το πότε θα έχουμε πλήρη εικόνα της ποσότητας ο Υπουργός σημείωσε ότι «θα χρειαστούν γεωφυσικές μελέτες οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα από την κοινοπραξία και θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες».

Πάντως η επόμενη εταιρεία που θα βάλει τρυπάνι, αυτή τη φορά στο οικόπεδο 10, είναι η αμερικανική ExxonMobil. Ο Αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη καταρτίσει τα πλάνα του, με την πρώτη γεώτρηση να τοποθετείται περί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του TvOne, ο στόχος Δελφίνος βρίσκεται στο μέσο του οικοπέδου 10, το οποίο θεωρείται πολλά υποσχόμενο, ενώ ο δεύτερος ο οποίος έχει ονομαστεί Ανθέα βρίσκεται στο στάδιο του καθορισμού.