Κύπρος


Μικρή φώκια εμφανίστηκε στο λιμάνι Πάφου - SOS από το Τμήμα Αλιείας
Μικρή φώκια εμφανίστηκε στο λιμάνι Πάφου - SOS από το Τμήμα Αλιείας

Υπάρχει άμεση ανάγκη να εντοπιστεί η μικρή φώκια, που εμφανίστηκε χθες στο λιμάνι της Πάφου, καθώς σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της. 

Σε ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι φώκια-μωρό, λιγότερο από 8 εβδομάδων σε ηλικία και θα έπρεπε να βρίσκεται με τη μητέρα του στον χώρο όπου έχει γεννηθεί. 

Αντιθέτως, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει εντοπιστεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά, πιθανόν λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατεί στην περιοχή αυτή την περίοδο, και, ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. 

«Το ζώο αυτό αν δεν μπορέσει να βρει τη μητέρα του ή να επιστρέψει στον χώρο του, τότε θα μείνει νηστικό με αποτέλεσμα και την ανάπτυξη βακτηρίων, λόγω έλλειψης μητρικού γάλακτος» συμπληρώνεται. 

Σύμφωνα εξάλλου με το ΤΑΘΕ, οι νεογέννητες φώκιες έχουν μήκος περίπου 1-1,5 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 kg. Το σκούρο καφέ έως μαύρο τρίχωμά τους έχει μήκος 1-1,5 εκατοστό και αντικαθίσταται μετά από 6-8 εβδομάδες από το χαρακτηριστικό τρίχωμα των ενήλικων ζώων. 

«Από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε, το μωρό αυτό δεν πέρασε ακόμη το στάδιο αυτό της αλλαγής του τριχώματός του» προστίθεται. 

Το Τμήμα Αλιείας λέει εξάλλου ότι αν και φαίνεται να γνωρίζει να κολυμπά, εντούτοις η φώκια είναι ακόμη εξαρτημένη από τη μητέρα της για την τροφή της, εφόσον δεν μπορεί να τραφεί μόνη της. Η περίοδος γαλουχίας του πρέπει να διαρκέσει για ακόμη περίπου 2 μήνες, συμπληρώνεται. 

Το ΤΑΘΕ απευθύνει έκκληση στο κοινό όπως άμεσα επικοινωνήσει με το Τμήμα σε περίπτωση εντοπισμού του, είτε μέσα στη θάλασσα είτε σε κάποια παραλία που μπορεί να έχει καταφύγει για να ξεκουραστεί, στα τηλέφωνα 22807841 ή 99489641 ή με email στο [email protected] 

Σημειώνεται τέλος πως η Μεσογειακή Φώκια είναι το πιο σπάνιο είδος από τα 33 είδη φωκιών που υπάρχουν στον κόσμο και θεωρείται το νούμερο ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός της στη Μεσόγειο ανέρχεται γύρω στα 600 άτομα, από τα οποία τα μισά ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο εκτιμάται πως υπάρχουν γύρω στα 7 - 10 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top News