Πολιτική


Μίλησε για πενταμερή ο Ακιντζί στις Βρυξέλλες (Βίντεο)
Μίλησε για πενταμερή ο Ακιντζί στις Βρυξέλλες (Βίντεο)

«Ο Ιανουάριος θα είναι σημαντικός μήνας για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπου έχει καθοριστεί η ημερομηνία της Πενταμερής διάσκεψης», ανάφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες.

Ο κύριος Ακιντζί κατά την συνέντευξή του, στο BRT, έθεσε το λογικό και ρεαλιστικό όραμα για τον Τουρκοκυπριακό λαό, λέγοντας πως «επιδιώκουμε μια πολιτική η οποία επανατοποθετεί τη σημασία των Τουρκοκύπριων σε επίπεδο ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας».

Πρόσθεσε ότι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς διαφυλάσσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά λαμβάνει υπόψη και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς.

Για την τεχνική και την οικονομική υποστήριξη για λύση του Κυπριακού, ο Μουσταφά Ακιντζί, σημείωσε ότι θα συζητηθούν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμα ζητήματα τα οποία απασχολούνται κατά τις συναντήσεις των δύο πλευρών αλλά και με ξένους αξιωματούχους.

Στην συνέντευξη του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αξιολόγησε τις επαφές του στις Βρυξέλλες και υπενθύμισε ότι είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες δύο μήνες μετά την εκλογή του ως ηγέτης και ενάμισι μήνα μετά είχε αρχίσει τις διαπραγματεύσεις.

«Εάν όλα πάνε καλά, στην πενταμερή διάσκεψη, το Κυπριακό πρόβλημα θα διαμορφωθεί. Στην επόμενη φάση μετά την διάσκεψη, τους πρώτους μήνες του 2017, θα προχωρήσει η συγγραφή του συντάγματος και τον ομοσπονδιακών νόμων και θα καθοριστούν διάφορα τεχνικά ζητήματα σε σχέση με την εφαρμογή της λύσης», δήλωσε ο κύριος Ακιντζί, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό θα δοθεί επαρκής χρόνος στις δυο κοινότητες, για να προετοιμαστούν για δημοψήφισμα. Τοποθέτησε εξάλλου το δημοψήφισμα στα μέσα του 2017.  

Κατά την διάρκεια των επαφών του, στις Βρυξέλλες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. 


Επιμέλεια: Έλενα Αντωνίου 

Top News