Αστυνομικά


Μίζες σε ωτορινολαρυγγολόγους – Στο εδώλιο μία ντουζίνα κατηγορούμενοι
Μίζες σε ωτορινολαρυγγολόγους – Στο εδώλιο μία ντουζίνα κατηγορούμενοι

Καταχωρήθηκε ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η δεύτερη υπόθεση με τις μίζες σε ωτορινολαρυγγολόγους του δημοσίου. Η υπόθεση είναι ορισμένη ενώπιον του δικαστηρίου στις 13 Μαρτίου 2019. Οι κατηγορούμενοι είναι οκτώ ωτορινολαρυγγολόγοι του δημοσίου, αρκετοί από τους οποίους αφυπηρετήσαντες, καθώς επίσης και τέσσερα πρόσωπα τα οποία έχουν σχέση με την εταιρεία στην οποία ανήκει το ακουολογικό κέντρο, από το οποίο προήλθαν οι δωροδοκίες. Κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και ή ίδια η εταιρεία ως νομικό πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης: Σε έξαρση μέχρι και το τέλος του μήνα η γρίπη

Στην πρώτη υπόθεση είχαν καταδικαστεί το 2017 σε ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες τρεις ωτορινολαρυγγολόγοι του δημοσίου, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης από το Κακουργιοδικείο. Τα αδικήματα για τους γιατρούς αφορούσαν δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δωροληψία από δημόσιο αξιωματούχο, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, καθώς και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι δωροδοκούντες

Η καταδίκη των κατηγορουμένων στην πρώτη υπόθεση επιτεύχθηκε με βάση κυρίως την μαρτυρία του ιδιοκτήτη και της λογίστριας του ακουολογικού κέντρου οι οποίοι έδιναν τις μίζες κυρίως με επιταγές, ανάλογα με πόσους πελάτες τους απέστελλαν . Οι δωροδοκούντες λόγω της μαρτυρίας που έδωσαν έτυχαν του ευεργετήματος της μη δίωξης. Εκ των υστέρων ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν πει όλη την αλήθεια, αφού αποδείχθηκε ότι μίζες έδιναν και σε πολλούς άλλους ωτορινολαρυγγολόγους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, κάνοντας

επιλεκτικές καταγγελίες για δικούς τους λόγους. Λόγω αυτής της στάσης που τήρησαν οι δωροδοκούντες βρέθηκαν τώρα και οι ίδιοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η πρώτη υπόθεση με τις μίζες είχε εκδικαστεί από το Κακουργιοδικείο, κάτι που αναμένεται να γίνει και για την δεύτερη υπόθεση. Οι ωτορινολαρυγγολόγοι του δημοσίου αναμένεται επίσης ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κάτι που είχε γίνει και στην πρώτη περίπτωση.

Διαβάστε επίσης: Τι θα φέρει μαζί του το νέο χαμηλό βαρομετρικό της Τετάρτης

Τα νέα στοιχεία για την δεύτερη υπόθεση δωροδοκίας, που προέκυψαν μετά και από φορολογική έρευνα της εταιρείας του ακουολογικού κέντρου, είχαν αποσταλεί από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε οδηγίες για την διερεύνηση της υπόθεσης, την οποία ανέλαβε το ΤΑΕ αρχηγείου Αστυνομίας. Από την μελέτη του φακέλου ο Γενικός Εισαγγελέας κατέληξε ότι για την δεύτερη υπόθεση με τις μίζες των ωτορινολαρυγγολόγων, δεν μπορούσαν να εξαιρεθούν αυτή την φορά από την ποινικοί δίωξη, όσοι δωροδόκησαν τους γιατρούς. Οι μέτοχοι της εταιρείας φέρονται να εξέδιδαν επιταγές σε

ωτορινολαρυγγολόγους του δημοσίου, οι οποίοι τους παρέπεμπαν άτομα με προβλήματα ακοής, στο ακουολογικό τους Κέντρο για αγορά ακουστικών ή τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν διώκονται  

Επιταγές- μίζες είχαν εκδοθεί από την εταιρεία και σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών ωτορινολαρυγγολόγων, ο αριθμός των οποίων μπορεί να ξεπερνά και τους 30, ωστόσο επειδή δεν είναι του δημοσίου κρίνεται ότι δεν διαπράττουν ποινικό αδίκημα. Ανοικτό παραμένει το κατά πόσο οι ιδιώτες γιατροί που έπαιρναν μίζες θα μπορούσαν να διωχθούν πειθαρχικά.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ