Μίζες, σκάνδαλα και ανοχή

Στις 24 του περασμένου μηνός η στήλη υπενθύμιζε το εύστοχο άρθρο που ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού δημοσίευσε το 2016 για να καυτηριάσει την «ανοχή των σκανδάλων και των στρεβλώσεων σε όλα τα επίπεδα, που συνέβαλαν στο να θεριέψει η οικονομική κρίση και να μας πλακώσει». Ο κ. Φυλακτού αναφερόταν στα προνόμια των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης καταγγέλλοντας ότι «δέκα και πλέον εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται στη Μέση Εκπαίδευση, κάθε χρόνο, υπό τη μορφή απαλλαγών». Όπως εξηγούσε, «παραχωρούνται δώδεκα και πλέον χιλιάδες διδακτικές ώρες και για τις απαλλαγές αυτές διορίζονται πεντακόσιοι και πλέον καθηγητές, κάθε χρόνο».

Με εμφανή αγωνία ο κ. Φυλακτού έγραφε πως «οι ανυποψίαστοι πολίτες αυτού του κράτους από το 2011 μέχρι σήμερα βίωσαν, ολοκληρωτικές κοινωνικές, οικονομικές και άλλες ανατροπές εξαιτίας της ανοχής των σκανδάλων και των στρεβλώσεων σε όλα τα επίπεδα» και αναρωτιόταν αν «θα συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια και να σφραγίζουμε ερμητικά τα αυτιά μας σε σκάνδαλα και στρεβλώσεις». Σκάνδαλα και στρεβλώσεις που ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ χαρακτήριζε ως «μίζες εκατομμυρίων που οδηγούν την Εκπαίδευση στη μιζέρια».

Ο λόγος που η στήλη υπενθύμιζε τότε το άρθρο του ηγέτη της ΠΟΕΔ, ήταν γιατί την ημέρα εκείνη οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών είχαν συμφωνήσει στο προεδρικό με την κυβέρνηση, τη διατήρηση, στην πραγματικότητα, των στρεβλώσεων της παραχώρησης χιλιάδων διδακτικών ωρών στους καθηγητές που στο μεταξύ επεκτάθηκε στους δασκάλους. Αλλά και γιατί οι στρεβλώσεις και οι μίζες επεκτάθηκαν και στις συντάξεις, με την παραχώρηση στους δασκάλους του δικαιώματος της αφυπηρέτησης από τα 58 χρόνια τους χωρίς το πέναλτι που άλλοι εργαζόμενοι επωμίζονται από τα 63 τους. 

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθάρισε σε προχθεσινές δηλώσεις του πως δεν πρόκειται ο ΔΗΣΥ να αποδεχτεί όλοι οι εργαζόμενοι που αφυπηρετούν στα 63 τους να πληρώνουν εφ’ όρου ζωής πέναλτι 12% και αν αφυπηρετήσουν στα 58 τους να πληρώνουν πέναλτι  42%, αλλά ο δάσκαλος να φεύγει στα 58 του, χωρίς πέναλτι.  

Αλλά η ηγεσία της ΠΟΕΔ αντέδρασε ως μαινόμενος ταύρος. «Να γνωρίζουν καλά στον ΔΗΣΥ πως το κόμμα τους είναι κόκκινο πανί για όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ. Της ΠΟΕΔ που ως πρόσφατα δεν ανεχόταν τις μίζες, τα σκάνδαλα και τις στρεβλώσεις. 

Top News