Πολιτική


Νέα σελίδα στις σχέσεις Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας  - ΒΙΝΤΕΟ
Νέα σελίδα στις σχέσεις Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας  - ΒΙΝΤΕΟ

Της Χριστίνας Μαύρου

Νέα σελίδα στις σχέσεις Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας. Λευκωσία και Ριάντ ανοίγουν διάπλατα δίαυλο συνεργασίας σε σειρά τομέων όπως ενέργεια, οικονομία, ασφάλεια, αερομεταφορές.

Βασιλιάς Αλ Σαούντ και Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισφραγίζουν την αναβαθμισμένη σχέση των δύο πλευρών, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας, από εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας.

Έντονο το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε στον τομέα της ενέργειας, με τη Σαουδική Αραβία να εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε επενδύσεις και πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά υποδομές.

Πρώτο απτό βήμα συνεργασίας, οι υπογραφές τριών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών. Υπεγράφη συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής φορολογίας και την παρεμπόδιση τη φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα, εκτελεστικό πρόγραμμα στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξει υπογραφή και δεύτερης συμφωνίας  και μνημόνιο συναντίληψης  αναφορικά με πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Επί τάπητος οι περιφερειακές εξελίξεις, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο εγχείρημα ενίσχυσης των σχέσεων της ευρωπαϊκής ένωσης και χωρών του Κόλπου, θέματα ασφάλειας  και καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τη σημασία που αποδίδει στην επίσκεψη στο Ριάντ, τόνισε εξάλλου ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στη διάρκεια ειδικής τελετής απονομής του μεταλλίου εξαίρετης προσφοράς στον επίτιμο πρόξενο της κυπριακής δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα το πρωί, εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με τον δεύτερο να τονίζει πως  οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Κύπρου έχουν γίνει πιο στενές υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη.


Top News