Οικονομία


Νέα σχέδια από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης για νέα ζευγάρια και φοιτητές
Νέα σχέδια από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης για νέα ζευγάρια και φοιτητές

Τρία νέα σχέδια προτίθεται να εξαγγείλει ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης τα οποία αφορούν νέα ζευγάρια , φοιτητές καθώς επίσης και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Τα σχέδια

  • Το πρώτο αφορά νεαρά ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν κατοικία, με επιτόκιο 2% για τα πρώτα 5 χρόνια και μετά 2,70%.
  •  Το δεύτερο θα αφορά φοιτητές που θα πάνε για σπουδές φέτος και του χρόνου, με επιτόκιο 1,80% τα πρώτα πέντε χρόνια και ακολούθως 2,80%.
  • Το τρίτο σχέδιο αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες και θα έχει επιτόκιο 1,90%.

Αποκτά νέο τεχνολογικό σύστημα ο οργανισμός

Όπως ανέφερε ενώπιον της Βουλής, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σταύρος Αγρότης, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σημαντικά κονδύλια που αφορούν κεφαλαιουχικές δαπάνες για απόκτηση δικού του τεχνολογικού συστήματος μετά την απορρόφηση της Συνεργατικής Εταιρείας Μηχανογραφήσεως (ΣΕΜ) από το Συνεργατισμό. Ο ΟΧΣ έχει ήδη μπει στη διαδικασία επιλογής συμβούλων για αυτό το σκοπό και σε μερικές εβδομάδες θα είναι έτοιμο το έγγραφο των προσφορών, για να γίνει η επιλογή του συστήματος μέχρι τα μέσα του 2018 και το σύστημα να λειτουργήσει 1/1/2019.

Το νέο σύστημα, είπε, θα επιτρέψει στον Οργανισμό να πολλαπλασιάσει τις εργασίες του και μόλις μπορέσει «να αναπνεύσει» από τα ΜΕΔ, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα κέρδη του για να καταστεί πιο φθηνός στο δανεισμό και να εκτελεί την αποστολή του, που είναι η χρηματοδότηση οικογενειών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Τα τελευταία χρόνια, εξήγησε, με υπόδειξη των εποπτικών αρχών ολόκληρο το κέρδος του Οργανισμού έχει χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη προβλέψεων.

Σταθερά τα ΜΕΔ του οργανισμού

Την ίδια ώρα τα ΜΕΔ του Οργανισμού από το τέλος 2014 παραμένουν σταθερά στα €300 εκ. και ανέρχονται στο 46,5% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου του. Το ποσοστό κάλυψης ήταν το 2017 στο 30,5%, έχοντας αυξηθεί σημαντικά από 11% το 2014.

Ο κ. Αγρότης σημείωσε ότι η μείωση των ΜΕΔ στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα όσον αφορά τα οικιστικά δάνεια είναι περίπου μηδαμινή όπως και στην περίπτωση του ΟΧΣ.

Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός είναι φερέγγυος καθώς η κεφαλαιουχική του επάρκεια βρίσκεται στο 19,38% έναντι της απαίτησης της ΚΤ, για 16,5%.

Top News