Πολιτική


Νέο Υπουργικό Συμβούλιο - Ποιοι μένουν και ποιοι έρχονται
Νέο Υπουργικό Συμβούλιο - Ποιοι μένουν και ποιοι έρχονται

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης, με τη λίστα να περιέχει γνωστά ονόματα, αλλά και «άγνωστα».

Εκτός κυβερνητικού σχήματος για την επόμενη πενταετία μένουν οι: Ιωάννης Κασουλίδης, Γιώργος Παμπορίδης, Νίκος Κουγιάλης, Μάριος Δημητριάδης, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Βίκτωρας Παπαδόπουλος. 

Οι νέοι.. 

Από την 1η Μαρτίου το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει και επίσημα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queens College του City University of New York, ενώ ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο New York University και στην Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Την 1η Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και από τις 11 Απριλίου 2014 ασκούσε παράλληλα, καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

nikoschristodoulidesdg.jpg


Γυναίκα αναλαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών..

Το Υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει η Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (LLM in European Union Law) στο Πανεπιστήμιο του Leicester.

Εργάστηκε ως ασκούμενη δικηγόρος και απέκτησε άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Τo 2007 διορίστηκε Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και το 2013 Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων.collage11.jpg

Γυναίκα και στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας..

Γυναίκα αναλαμβάνει και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου, η Νατάσα Πηλείδου θα αναλάβει τα ηνία του Υφυπουργείου.

Η νέα υφυπουργός Ναυτιλίας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με πτυχίο πρώτης τάξης με διάκριση στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία και είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Μέχρι την 31η Μαρτίου είναι η Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία. Μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

det-pilidi-natasa-cipa-620.jpg

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ο νέος Υπουργός Υγείας..

Στο Υπουργείο Υγείας μετακομίζει από την 1η Μαρτίου ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, έπειτα από την απόφαση του Γιώργου Παμπορίδη να αποχωρήσει.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι γιος του γνωστού ορθοπεδικού και πρώην προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Νίκου Ιωάννου. Είναι απόφοιτος του English School και σπούδασε λογιστική και μάρκετινγκ στο Manchester School of Management.

ypourgos-ygeias.JPG

Αλλάζει και ο Υπουργός Παιδείας..

Τα ηνία του Υπουργείου Παιδείας αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου ο Κώστας Χαμπιαούρης.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης προέρχεται από το χώρος της εκπαίδευσης, καθώς ήταν Ανώτατος Λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, ενώ εργάζεται στη Δημοτική Εκπαίδευση για 32 χρόνια. Από το 2015, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας». 

yp-paideias.JPG

Αλλάζει και ο Υπουργός Άμυνας..

Την πόρτα του Υπουργείου Άμυνας θα περάσει και επίσημα την 1η Μαρτίου ο Σάββας Αγγελίδης, αφού θα είναι ο νέος Υπουργός Άμυνας. 

Ασκεί την Δικηγορία από το 1997 συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ποινικού, αστικού και εταιρικού δικαίου, αστική ευθύνη εργοδότη και διεκδίκηση μεγάλων αποζημιώσεων που αφορούν ιατρική αμέλεια καθώς επίσης μέρος σε διαιτησίες. Πρώτευσε στις εξετάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για απόκτηση άδειας άσκησης Δικηγορίας.  Καθηγητής Ποινικού δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στο Frederick University.

aggelidis.PNG

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο Πρόδρομος Προδρόμου

Τη θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου ο Εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου. 

Διατέλεσε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗ.ΣΥ. 1996 - 2004, της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, 2004 - 2006 και του ΔΗ.ΣΥ. 2013-2016. Από το 2013 μέχρι και σήμερα είναι εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ.

prodromos.jpg

Αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπος η Κλέλια Βασιλείου

Στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου διορίζεται η Κλέλια Βασιλείου.

Γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στο χωριό Πελένδρι. Αποφοίτησε από το Απεήτειο Λύκειο Αγρού. Κατέχει πτυχίο από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε από διάφορες θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ σήμερα  είναι η Διευθύντρια Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους.

klelia.JPG

Στη θέση του Μιχάλη Σοφοκλέους ο Πέτρος Δημητρίου..

Tη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο Πέτρος Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1985 στη Λάρνακα, ενώ από το 1989 διαμένει στη Λεμεσό. Γονείς του ο Φίλιππος Δημητρίου και η Άννα Κωστρίκκη. Αδέλφια του ο Κωνσταντίνος και η Φλωρεντία.

Αποφοίτησε από Λύκειο Αγίου Νικολάου (κατεύθυνση Θετικών Επιστημών), του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος (Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο) την σχολική χρονιά 2003-2004.

Τον Ιούλιο του 2012 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ τον Ιούλιο του 2016 έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ). Από το 2016 μέχρι και σήμερα είναι εκτελεστικός διευθυντής του Privilege Education Center. Από το 2014 μέχρι και σήμερα συμμετέχει στο Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

petros.JPG

Οι παλιοί..

Στη θέση του ο Γιώργος Λακκοτρύπης

Στη θέση του παραμένει ο Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς είναι κρίσιμη περίοδος για τα ενεργειακά της Κύπρου και δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική (BSc) στο Πανεπιστήμιο Keele του Ηνωμένου Βασιλείου (1988-1991). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο του Colorado των ΗΠΑ, με υποτροφία Fulbright (1993-1995).

Το 2003 ήταν ο πρώτος υπάλληλος που προσέλαβε η Microsoft στην Κύπρο, με αποστολή την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της εταιρείας στη χώρα. To 2008 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου Microsoft Κύπρου και Μάλτας, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 ανελίχθηκε σε Διευθυντή Δημοσίου Τομέα Microsoft Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης υπηρετεί ως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού από την 1η Μαρτίου 2013. 

-Bej7u.jpg

Στη θέση του και ο Ιωνάς Νικολάου..

Στη θέση του παραμένει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως, Ιωνάς Νικολάου. 

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1989 έως το 2013.

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και επανεξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 και της 22ας Μαΐου 2011. Τον Μάρτιο 2013 διορίστηκε ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη μέχρι και σήμερα. 

doc20150123-1221455-iwnas-nikolaoy.jpg

Παραμένει στο θώκο του Υπουργείου Εργασίας η Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η γυναικεία παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίζεται, καθώς η Ζέτα Αιμιλιανίδου παραμένει στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ευημερίας. 

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έχει αποκτήσει πτυχίο νομικών σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος διπλώματος “Marketing Management” του Cyprus Institute of Marketing. Έχει πετύχει στις εξετάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος από το 1978.

Στις 3 Απριλίου 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θέση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα.

zeta-5-2.jpg


Στο Υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο Χάρης Γεωργιάδης 

Ο Χάρης Γεωργιάδης παραμένει στο Υπουργείο Οικονομικών, παρά τα όσα ακούστηκαν. Είναι ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 3 Απριλίου 2013. Κατά η διάρκεια της πρώτης του θητείας στο Υπουργείο Οικονομικών, είχε την κύρια ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της Κυπριακής οικονομίας.

Συμμετέχει στο Eurogroup και στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-15 και είναι μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επιλέχθηκε από το περιοδικό POLITICO ως ένας από τους 28 ευρωπαίους πολιτικούς με επιρροή για το 2016. Μετέχει στην ομάδα νέων ηγετών για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

-Z8K7C.jpg

Στην Κυβέρνηση συνεχίζει και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης συνεχίζει να είναι Υπουργός Εσωτερικών και αυτή την πενταετία. Ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την απόφαση του Σωκράτη Χάσικου να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, ενώ προηγουμένως ήταν Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ και ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο - στην Πολιτική Οικονομία (MSc Political Economy of Transition in Europe) από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School of Economics).

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανέλαβε  καθήκοντα  Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι την 1 Μαρτίου 2013 που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Κατά τη θητεία του, του ανατέθηκε και η πολιτική εποπτεία της Διοικητικής και Αναπτυξιακής Μεταρρύθμισης.

Στις 11 Μαΐου 2017 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Εσωτερικών.

-LjZSN.jpg

 Στο Υπουργείο Γεωργίας μετακομίζει ο Κώστας Καδής, έπειτα από την απόφαση του Νίκου Κουγιάλη να μη συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό για την ερχόμενη πενταετία.

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Παιδείας φοίτησε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο του το 1991 και το διδακτορικό του με άριστα, το 1995. Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2008, υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας της Κύπρου, στην Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Το 2008 διορίστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, Προέδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, στα πλαίσια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος.

Τον Μάρτιο του 2014 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, θέση την οποία κατέχει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018. 

-T3EdB.jpg

Στη θέση του παραμένει και ο Βασίλης Πάλμας

Ο Βασίλης Πάλμας συνεχίζει να είναι Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και για την ερχόμενη πενταετία. Τη θέση ανέλαβε στις 11 Μαΐου 2017, όταν ο τότε Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέλαβε χρέη Υπουργού Εσωτερικών. 

palmas.jpg


Top News