Πολιτική


Ο άνθρωπος που απέρριψε το ΑΚΕΛ για τα μάτια του Γιώργου Λιλλήκα
Ο άνθρωπος που απέρριψε το ΑΚΕΛ για τα μάτια του Γιώργου Λιλλήκα

Του Σταύρου Αντωνίου 

O Γιώργος Λάρκος γεννήθηκε στην Πάφο τον Ιούνιο του 1984, έχοντας καταγωγή από γονείς πρόσφυγες της επαρχίας Αμμοχώστου (Λύση και Βαρώσι).

Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του στην Πάφο και είναι πρόεδρος της Συμμαχίας Νέων. Είναι απόφοιτος της Διπλωματικής Ακαδημίας του Λονδίνου με πτυχίο στις Διπλωματικές Σπουδές και του Πανεπιστημίου του Σάντερλαντ με πτυχίο στην Πολιτική με Ευρωπαϊκές Σπουδές.

lillikas4.jpg
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Νέων, Γιώργος Λάρκου.

Πως είναι να συμμετέχεις στο επιτελείο κάποιου υποψήφιου προέδρου;

Πρωτόγνωρη εμπειρία! Είχα την τύχη να είμαι από την αρχή κοντά και πραγματικά είναι κάτι που με ενθουσιάζει. 

Η συνεργασία με τον Γιώργο Λιλλήκα είναι εύκολη υπόθεση; Για παράδειγμα ακούγεται η άποψη σου κατά τη λήψη των όποιων αποφάσεων;

Η συνεργασία με τον Γιώργο Λιλλήκα είναι άψογη. Είναι θεωρώ ο πιο προσβάσιμος πολιτικός αρχηγός και υποψήφιος. Ο κάθε πολίτης μπορεί να συναντηθεί μαζί του για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί. Είναι ριζοσπάστης, με αρκετά πρωτοποριακές ιδέες και προτάσεις. Είναι απίστευτα δημοκράτης που λύνει τα πάντα με διάλογο.

Το μεγαλύτερο προσόν του είναι πως ακούει. Ξέρει πολύ καλά τι θέλει και αυτό κάνει εύκολη την εργασία όλων των συνεργατών του.

Προσωπικά θεωρώ τον Γιώργο Λιλλήκα πολιτικό μου πατέρα. 

Γιατί Γιώργο Λιλλήκα και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το πιο σημαντικό κατ’ εμένα προσόν του Γιώργου Λιλλήκα. Είναι αυτοδημιούργητος.

Είναι δραστήριος, ειλικρινής, ευέλικτος στις αλλαγές των διεθνών δεδομένων, πάντα ενημερωμένος για την πολιτική και την οικονομία, αφού αφιερώνει πολύ χρόνο στη μελέτη, σύγχρονος στις απόψεις του με ευρείς ορίζοντες σκέψης και με μεγάλη ταυτόχρονα εμπειρία στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.

Διαθέτει ορθή κρίση και διορατικότητα καθώς είπε όχι στο σχέδιο Ανάν το 2004, σχέδιο λύσης που θα διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα μας καθιστούσε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στον ίδιο μας τον τόπο και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένεκα των ρατσιστικών και αντιδημοκρατικών προνοιών του.  Και έρμαιο βέβαια, της Τουρκίας και των επεκτατικών της βλέψεων.

Είναι ο Υπουργός Εξωτερικών που το 2006 πάγωσε εννέα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας. Για πρώτη και μοναδική φορά έως σήμερα, η Κύπρος κατάφερε να συνδέσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στάση της έναντι της Κύπρου. Διαφώνησε με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια το 2007 και έκρινε ότι πρέπει να στηρίξει τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο για δεύτερη θητεία. Κατέθεσε ενώπιον του λαού την άποψη του και παραιτήθηκε για λόγους αρχής, από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, επιλέγοντας το δρόμο του ήθους από τη σιγουριά της «καρέκλας» και του βολέματος.

Απορρίπτει σθεναρά  τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, λύση αναχρονιστική και  μοντέλο ανύπαρκτο στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει παρουσιάσει πρώτος, το 2015, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες ολοκληρωμένη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε για τον τόπο μας μία λύση δίκαιη για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δημοκρατική, που δε θα βασίζεται σε φυλετικά και ρατσιστικά κριτήρια και ποσοστώσεις. Μία λύση που θα ανατρέπει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία λύση σύγχρονη και συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, μία λύση που θα διασφαλίζει την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

Επίσης είναι ο πολιτικός που παρουσίασε ολοκληρωμένη στρατηγική για το πως μπορούμε να περάσουμε από την οικονομία του πετρελαίου στην οικονομία του φυσικού αερίου.

Ανακήρυξε την Κυπριακή ΑΟΖ και διοργάνωσε τις πρώτες έρευνες. Έτσι σήμερα η Κύπρος είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο, όχι μόνο προς οικονομικό όφελος αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ισορροπίας στην περιοχή.

Με λογική σύνθεσης και όχι κομματικής διαίρεσης, έξω από το κατεστημένο, με προτάσεις για την πατρίδα και τους ανθρώπους της, με σύμμαχο τους πολίτες και όχι τα κόμματα, στις προεδρικές εκλογές του 2013 έλαβε το 25% των ψήφων του κυπριακού λαού. 

Αντιτάχθηκε με σθένος στο μνημόνιο και στην πολιτική λιτότητας και πρόσφερε στις κρίσιμες εκείνες για τον τόπο στιγμές εναλλακτικές λύσεις στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, για να μη γίνει κούρεμα καταθέσεων, γιατί γνώριζε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που αυτό θα επέφερε στον τόπο μας. Δυστυχώς οι προτάσεις του δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα η Κύπρος να βιώνει μέχρι και σήμερα πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, με το 1/3 περίπου του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θέσεων του που σκοπεύουν στην οχύρωση της Δημοκρατίας και τη διεύρυνση των επιλογών των πολιτών, τις οποίες κατέθεσε και ως προτάσεις νόμου με την ιδιότητα του ως βουλευτής από το 2016 είναι:

To «Ανακλητό». Αν σήμερα οι πολίτες πιστεύουν ότι ένας πολιτικός τους ξεγέλασε, δεν έχουν τρόπο να τον ανακαλέσουν πριν τη λήξη της θητείας του. Η πρόταση Νόμου για το ανακλητό, δίνει την εξουσία πίσω στο λαό.

H οριζόντια ψηφοφορία. Στη Βουλή οι καλύτεροι! Ο πολίτης θα ψηφίζει το κόμμα της επιλογής του, αλλά θα μπορεί και να επιλεγεί τους καλύτερους αντιπροσώπους του από το σύνολο των υποψηφίων.

Είναι ο άνθρωπος που μιλούν οι πράξεις του και όχι τα λόγια. Είναι ένας αυθεντικός πολιτικός και άνθρωπος που μόνο κέρδος μπορεί να προσφέρει στον τόπο.

lillikas.jpg


Πως σε αντιμετωπίζουν οι φίλοι και οι γνωστοί τώρα που σε βλέπουν δίπλα στον Γιώργο Λιλλήκα;

Ήμουν άτομο που πάντοτε τοποθετούμουν στον κεντροαριστερό χώρο. Πριν μου προτείνει ο Γιώργος να κατέλθω ως αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής με τη Συμμαχία Πολιτών στην Επαρχία Αμμοχώστου, τον Μάριο του 2016, ήμουν άτομο το οποίο στήριζα ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

Στην αρχή ξαφνιάστηκαν κάποιοι θετικά και κάποιοι αρνητικά. Δεν περίμεναν να κάνω αυτή την στροφή. Αρκετοί μου έλεγαν πως τέτοια κίνηση θα με έβλαπτε και επαγγελματικά αλλά θεωρώ πως οι εποχές άλλαξαν. Η νέα γενιά δεν μπαίνει σε τέτοιους προβληματισμούς και καταφέρνει να διαχωρίζει τα επαγγελματικά από την πολιτική.

Ποια είναι η αντίδραση των πολιτών που συναντάτε στις περιοδείες σας; Ποια είναι τα παράπονα και τα αιτήματα τους;

Ο κόσμος είναι πολύ δεκτικός και μας υποδέχεται πάντα με χαμόγελο. Υπάρχει ενθουσιασμός προς το πρόσωπο του Γιώργου Λιλλήκα. Δεν περιμένουν πως είναι τόσο ανοικτός και πρόθυμος να συζητήσει κάθε θέμα που απασχολεί τους πολίτες.

Τα παράπονα του κόσμου είναι αυτά που γνωρίζουμε όλοι. Η ανεργία, το οικονομικό και τα καθημερινής φύσεως προβλήματα, το κυπριακό και οι εξελίξεις του.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Υπάρχει απαξίωση σε καθετί σχετικό με την πολιτική. Ο κόσμος εξισώνει τα πάντα, έχοντας μια αρνητική προσέγγιση και με το δίκαιο τους.

Αυτό που προσπαθούμε με πολύ δυσκολία είναι να αποδείξουμε στον κόσμο πως δεν είναι όλοι ίδιοι.

Εντύπωση όμως μας προκαλεί η προσέγγιση των νέων ανθρώπων για διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Η δύναμη της νέας γενιάς είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που νομίζουμε και κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν μαζί τους μόνο μαθαίνεις. Είναι εκπληκτικό πως οι νέοι μπορούν να δώσουν λύσεις, αλλά και προτάσεις όταν τους αντιμετωπίσεις με σεβασμό και τους δείξεις πως οι προθέσεις σου είναι ειλικρινείς.  

Ποιο ήταν το πιο παράλογο αίτημα που δέχτηκες από πολίτη;

Κανένα αίτημα δεν είναι παράλογο όταν προέρχεται μέσα από την ανάγκη των πολιτών. Προσπαθούμε να βοηθούμε τόσο σαν νεολαία όσο και σαν επιτελείο μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η λέξη «βοήθεια» είναι παρεξηγημένη όταν προέρχεται από άτομα που ασχολούνται με την πολιτική, γιατί ο κόσμος το συνδέει με το ρουσφέτι. Προσωπικά αλλά και συλλογικά στη Συμμαχία Πολιτών πάντοτε λέμε όχι στο κομματικό βόλεμα.

Άλλωστε ήμασταν οι πρώτοι που ταχθήκαμε υπέρ της απαγόρευσης των κομματικών παρεμβάσεων στους διορισμούς στην ΕΔΥ, ΕΕΥ, ΔΣ των ημικρατικών Οργανισμών. Εμείς δεν  αποστείλαμε ονόματα για συμπερίληψη τους στα Διοικητικά Συμβούλια. 

Υπήρξαν στιγμές που μετάνιωσες για την απόφαση σου να εμπλακείς στον προεκλογικό αγώνα;

Σε καμία περίπτωση. Αυτό που είπα και στον ίδιο τον Γιώργο Λιλλήκα από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκα στη Συμμαχία Πολιτών ήταν ξεκάθαρο. Ήρθα για να παραμείνω.

Ο προεκλογικός αγώνας είναι πρόκληση για μένα. Μπορώ να εκφράσω όλα όσα πιστεύω μου μέσα από την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα.

Υπάρχουν προβλήματα που θεωρώ πως ο Γιώργος Λιλλήκας έχει την εμπειρία, τις γνώσεις και την ευελιξία να τα επιλύσει.

Είναι άνθρωπος που βίωσε δυσκολίες στα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες τόσο των νέων όσο και της κοινωνίας.

Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος. Η υποψηφιότητα μας είναι καθαρή και έντιμη.

lillikas2.jpg


Ποιο μήνυμα θα ήθελες στείλεις σε όλους εκείνους που απεχθάνονται την πολιτική και τηρούν στάση αποχής στις εκλογές;

H δύναμη των πολιτών και το μόνο όπλο τους είναι η ψήφος. Η αποχή ευνοεί μόνο το κατεστημένο της διαπλοκής και της ατιμωρησίας, την πολιτική και τους εκφραστές του, αυτούς που δυστυχώς ορίζουν μέχρι στιγμής το παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον.  Η απουσία με την αποχή γίνεται απλά η δύναμη τους, ότι δηλαδή χρειάζονται για να επανεκλεγούν.

Η αποχή δεν είναι τιμωρία, γιατί το εκλογικό σύστημα την καταγράφει μεν, αλλά σίγουρα δεν καθορίζει το αποτέλεσμα. Μόνο όσοι θα ψηφίσουν αποτελούν το 100% του συνόλου που θα εκλέξει Πρόεδρο. Η πλειοψηφία των λίγων μπορεί λοιπόν να εκλέξει Πρόεδρο. Συνεπώς η αποχή δεν βοηθά. 

Top News