Breaking News

Scitec, Κύπρος


Ο διευθυντής του Αστεροσχολείου μιλάει για τα επόμενα βήματα
Ο διευθυντής του Αστεροσχολείου μιλάει για τα επόμενα βήματα

Ο διευθυντής του Αστεροσχολείου, Γιώργος Τζίβας, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την πρόοδο που σημειώνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της Αστρονομίας και μιλάει στο TVONEnews για τα έργα και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και για την χαρά που προσφέρει ειδικότερα στους νέους η ενασχόληση με το Διάστημα. Καλεί μάλιστα το κοινό να προσέλθει στο Βοτανικό Κήπο Τροόδους στις 12 Αυγούστου για να απολαύσει τα πεφταστέρια και αποκαλύπτει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Αστεροσχολείου…

Του Σταύρου Αντωνίου

Τι ακριβώς είναι το Αστεροσχολείο;

Είναι μια άλλη διάσταση της Παιδείας, όπου μέσα από την γνώση και την παρατήρηση της Αστρονομίας μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας.

Να μου δώσεις ένα παράδειγμα;

Η Αστρονομία είναι μια πανάρχαια επιστήμη που καθόλου συμπτωματικά όσοι την ανέπτυξαν φώτισαν τον πολιτισμό τους όπως οι Έλληνες, οι Πέρσες και οι Αιγύπτιοι. Η Αστρονομία ως επιστήμη δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αστρολογία με την οποία δεν έχει καμιά σχέση. Από το 2004 κάνουμε εκπαιδευτική αστρονομία σε όλα τα σχολεία της Κύπρου. Από το κινητό πλανητάριο πέρασαν χιλιάδες μαθητές. Αν ρωτήσεις ένα παιδί του δημοτικού, ξέρει τόσα πολλά για το σύμπαν που ένας ενήλικας τα αγνοεί σχεδόν όλα.

asterosxoleio1.jpg


Τι είναι αυτό που προσελκύει τόσους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά ώστε να στρέφονται στην Αστρονομία;

Ο θαυμασμός για τον κόσμο, τη δημιουργία. Οι απορίες αμέτρητες που γεννιούνται μόνο με το να προσπαθήσεις να κατανοήσεις το αχανές και το άπειρο. Και το άγνωστο μαγεύει. Είναι μαγνήτης! Ευτυχώς τα παιδιά μας στην Κύπρο είναι πανέτοιμα να γίνουν μικροί εξερευνητές! Γλίτωσαν από τα στερεότυπα της πολιτικής μας καθυστέρησης. Και το καλύτερο; Τραβάνε και τους γονείς τους στο πεδίο αυτό!

Ποιες είναι οι υποδομές και σε ποια σημεία της Κύπρου υπάρχουν;

Για δεκατέσσερα χρόνια επισκεπτόμασταν εμείς τα σχολεία. Τώρα ήρθε η ώρα να στεγαστούμε σε εγκαταστάσεις που θα αναβαθμίζουν το όλο εγχείρημα. Πρέπει να σου πω ότι υπήρξαν και πολλές δυσκολίες αυτά τα χρόνια. Επικράτησε όμως η απαίτηση των παιδιών και γιατί όχι και το πείσμα το δικό μας. Θα ήμουν άδικος και απερίσκεπτος αν δεν ανέφερα και τη διαχρονική στήριξη όλων των υπουργών Παιδείας από το 2003 μέχρι σήμερα.

Λοιπόν στην Κρατική Έκθεση θα στεγάζεται το πρώτο Αστεροσχολείο της Μέσης Ανατολής! Οι υποδομές είναι έτοιμες και τα έργα θα τελειώσουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Στόχος να ξεκινήσουμε μαζί με τη νέα σχολική χρονιά.

asterosxoleio7.jpg

Ποια η χρησιμότητα του Αστεροσχολείου για την κοινωνία και τον απλό πολίτη;

Πολλαπλά είναι τα οφέλη. Το κατάλαβα καλά για μια ακόμα φορά στις 27 Ιουλίου φέτος όταν καλέσαμε τον κόσμο στην Κρατική Έκθεση για το «ματωμένο φεγγάρι». Πλησιάσαμε τα χίλια άτομα... Μεγάλοι και μικροί έδειξαν μια πρωτοφανή συμπεριφορά. Ευπρεπείς όλοι! Στέκονταν στην ουρά για ώρες σαν Ιάπωνες για φτάσουν στο τηλεσκόπιο. Καμιά υστερία, καμιά ιαχή! Και πάρα πολλοί έμπαιναν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσχολείου, αναζητώντας ενημέρωση και τρόπους συμμετοχής. Έπρεπε να ήσουνα εκεί να έβλεπες πόσα παιδιά έκαναν μάθημα στους γονείς τους! Με την νέα χρονιά σχεδιάζουμε έναν παγκύπριο διαγωνισμό αστρονομίας σε όλα τα σχολεία και για όλα τα επίπεδα.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα του.

Μόνο το επιφώνημα «ουάου» που αφήνουν μόλις σκοτεινιάσει στο πλανητάριο είναι αρκετό για να σκεφτείς τις προοπτικές που γεννά η απορία τους για το τι αναμένουν να γνωρίσουν.

Θα μπορούσε η Κύπρος να αποκτήσει τους δικούς της διαστημικούς οργανισμούς και να παίξει κάποιο ρόλο σε διεθνές επίπεδο;

Έχουμε πάρα πολλούς στην Κύπρο που λατρεύουν την Αστρονομία. Και τα τελευταία χρόνια οργανώνονται. Θα τους αναφέρω όλους γιατί το όραμα είναι κοινό. Είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας, ο CSEO Οργανισμός για την Εξερεύνηση του Διαστήματος, το Αστεροσκοπείο 1010 στην παλιά Λευκωσία, το House of Science στη Λεμεσό και το Πλανητάριο Κίτιον στην Λάρνακα. Και τα φροντιστήρια Φάκα τα οποία ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια αυτήν την προσπάθεια. Αξίζει να πούμε πως πολλές ιδιωτικές σχολές άρχισαν να ιδρύουν astroclub!

asterosxoleio4.jpg

Ποια άλλα διαστημικά προγράμματα ή/και στρατηγική θα μπορούσε να εφαρμόσει η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τις δυνατότητες της;

Δεν χάνω ευκαιρία και πάντοτε θα το λέω. Ο τέως υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης είδε πολύ μακριά. Με δική του οργάνωση και προετοιμασία κατάφερε κι έβαλε την Κυπριακή Δημοκρατία ως συνδεδεμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος γνωστού ως ESA, που είναι ο αντίστοιχος της NASA.

Η ένταξή μας μάς φέρνει πίσω 1.200.000 ευρώ το χρόνο. Λεφτά που διατίθενται για έρευνα για Κύπριους ερευνητές στον ραγδαία αναπτυσσόμενο διαστημικό τεχνολογικό κόσμο.

Με το Αστεροσκοπείο Τροόδους τι γίνεται και ποια η σχέση σας;

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους είναι ένα έργο το οποίο έλειπε από την Κύπρο. Άλλες χώρες έχουν αστεροσκοπεία από τον 19ο αιώνα! Ναι καλά ακούσατε...

Το Αστεροσχολείο ιδρύθηκε και αποτελεί "προθάλαμο εκπαίδευσης" για το Αστεροσκοπείο Τροόδους, το οποίο είμαστε σίγουροι πως θα αποτελέσει ένα στολίδι για την Κύπρο και το Τρόοδος. Θα μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες μαθητών από σχολεία, ομάδες τουριστών, που τέτοια ηλιοφάνεια δεν βρίσκουν στις χώρες τους και φυσικά όλους τους Κύπριους πολίτες που θα μπορούν να επισκέπτονται το Αστεροσκοπείο και ως σημείο ψυχαγωγικής εκδρομής και γνώσης. Στα σχέδια λαμβάνονται υπόψη όλες οι προδιαγραφές για να μπορούν κι ερευνητές από όλο τον κόσμο να διεξάγουν τις έρευνές τους.

Πότε θα δούμε να ξεκινούν τα έργα;

Έχει βγει ήδη η πολεοδομική άδεια και ίσως αυτήν την στιγμή να είναι έτοιμη και η οικοδομική. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και μέσα στο φθινόπωρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βάλει τον θεμέλιο λίθο. Αμέσως μετά η Κοινότητα Αγριδιών μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους θα αρχίσουν την κατασκευή.

asteroskopeiotroodos.jpg

Την Κυριακή έχουμε τη βροχή από τις Περσείδες πάλι. Τι οργανώνεται στον Βοτανικό Κήπο Τροόδους;

Θα το κάνουμε θεσμό! Για τρίτη συνεχή χρονιά θα υποδεχτούμε τις Περσείδες από τον Βοτανικό Κήπο Τροόδους. Είμαστε ευγνώμονες στο Τμήμα Δασών που κάθε χρόνο μας παραχωρεί τον χώρο και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Το ίδιο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που θέτει από το 2016 υπό την αιγίδα του την συναρπαστική αυτή βραδιά και πάντα βρίσκει το χρόνο να παραστεί.

Πόσα χρόνια σε τραβάει το όλο θέμα; Τι σε ωθεί να μην τα παρατάς;

Ο Νηλ Άρμστρογκ με το που πάτησε στη Σελήνη αναφώνησε το πασίγνωστο: "ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα". Μου... έκατσε στον ψυχικό δίσκο αυτή η φράση... Έκτοτε με καθορίζει για τα μικρά βήματα μπροστά που πρέπει να κάνει ο καθένας μας στη ζωή του. Διαφορετικά δεν βρίσκω νόημα. Βέβαια σε κάποια στιγμή ήρθε και ο Πλάτων και σφράγισε τη σκέψη της αιώνιας αναζήτησης. "Η αστρονομία, λέει, αναγκάζει την ψυχή να δει προς τα πάνω και μας οδηγεί από αυτόν το κόσμο σε έναν άλλο". Δείτε το Contact και το Interstellar και θα με θυμηθείτε...

asterosxoleio6.jpg
asterosxoleio5.jpg