Ο θάνατος της Εννιάχρονης στη Λάρνακα και η ευθύνη του συστήματος
Ο θάνατος της Εννιάχρονης στη Λάρνακα και η ευθύνη του συστήματος

Συγκλονισμένη συνεχίζει η Κυπριακή κοινή γνώμη να παρακολουθεί τις εξελίξεις της οικογενειακής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Άγιο Ιωάννη στη Λάρνακα, αφήνοντας πίσω της ένα εννιάχρονο αγγελούδι νεκρό,  ένα 13χρονο παιδί στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, αλλά και την Κυπριακή κοινωνία με ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πως φθάσαμε σε αυτή την τραγωδία;

Τα δεδομένα της τραγωδίας στάθηκαν η αφορμή για μια ακόμη φορά κατόπιν εορτής να ξεκινήσει η αναζήτηση ευθυνών με τον 13χρονο να είναι τελικά  και αυτός θύμα του συστήματος.

Πλέον από εδώ και πέρα οι αρμόδιοι φορείς θα δουν και τι μέλλει γενέσθαι κυρίως με το 13χρονο παιδί.

ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 

Η τραγική ιστορία της Λάρνακας φέρνει εκ νέου στο φως τις παθογένειες ενός συστήματος που νοσεί αλλά και τα ημήμετρα που κατά καιρούς παίρνονται με του ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια ώρα η Ανώτερη ψυχολόγος του Υπουργείου Παιδείας τόνισε την ανάγκη για τροποποίηση κάποιων νομοθεσιών.

Για να μπορεί ο ψυχολόγος να βοηθήσει το παιδί χρειάζεται και η υπογραφή και των δυο γονέων αλλιώς η αξιολόγηση δεν μπορεί να προχωρήσει χρειάζονται να γίνουν τροποποιήσεις σε νομοθεσίες. 

Ένα από τα ζητήματα που  βγήκαν στην επιφάνεια μετά την τραγωδία ήταν και ο κακός συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όσον αφορά τον 13χρονο  από χθες μεταφέρθηκε με διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο  στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, την ίδια ώρα που το νομοσχέδιο για τους ανήλικους παραβάτες  βρίσκεται στα συρτάρια της νομικής υπηρεσίας εδώ και 4 χρόνια.