Καλή Ζωή


Οι κίνδυνοι της χειμερινής οδήγησης- Συμβουλές
Οι κίνδυνοι της χειμερινής οδήγησης- Συμβουλές

Η χειμερινή οδήγηση είναι μια από τις δυσκολότερες αποστολές για τον οδηγό. Στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στον αυτοκινητόδρομο προκαλούνται τις νυχτερινές ώρες με βροχή, χιόνι ή πάγο, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά των θανατηφόρων ατυχημάτων σε κατοικημένες περιοχές. Η υπερβολική ταχύτητα για τις δεδομένες συνθήκες είναι ο σημαντικότερος παράγοντας σε όλα τα χειμερινά ατυχήματα και κάτι που αφορά κυρίως νέους, αρχάριους οδηγούς.

Οι ευρωπαϊκές μελέτες καταδεικνύουν τον κίνδυνο:

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και σε μέρη όπου επικρατεί σκοτάδι. Η έλλειψη οργάνωσης είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι νέοι οδηγοί εμπλέκονται σε ατύχημα. Υπάρχει δηλαδή ανεπάρκεια γνώσεων ή οι γνώσεις που έχουν οι οδηγοί/αναβάτες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο αριθμός των θανάτων πεζών στην Ευρώπη αυξάνεται ανάμεσα στους μήνες Οκτώβριο και Μάρτιο, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Συμβουλές:

* Καθαρίστε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου, ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα και να είστε καλύτερα ορατοί από τους άλλους, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα.

* Μην τρέχετε, ελαττώστε ταχύτητα. Όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος ή ολισθηρός, το κάθε δευτερόλεπτο μετρά. Όταν ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος και πλησιάζετε σε μεγάλες λίμνες με νερό, οδηγείτε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και υψηλές στροφές στον κινητήρα. Όταν, δε, βγείτε από εκεί, δοκιμάστε αν πιάνουν τα φρένα σας.

* Οδηγείτε με μια ταχύτητα κάτω, χρησιμοποιώντας μια χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο έχετε καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και σε ολισθηρούς δρόμους. Αν, από την άλλη, κολλήσετε στον πάγο, μια επάνω ταχύτητα μπορεί να βοηθήσει να ξεκολλήσετε.

* Οι πιο ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και στο τιμόνι βοηθούν να μη χάσετε τον έλεγχο του οχήματος. Μην πανικοβάλλεστε: αν χάσετε το έλεγχο στον πάγο, το χιόνι ή σε βρεγμένο δρόμο, διορθώστε απαλά με το τιμόνι. Αν η ουρά του αυτοκινήτου γλιστρήσει προς τα αριστερά, στρίψτε προς τα αριστερά αποφεύγοντας το απότομο φρενάρισμα.

Πηγή: enikos.gr

Top News