Κόσμος, Πολιτική


Οι πρέσβεις Ισραήλ και Παλαιστίνης αποκλειστικά στο TVONE για το αιματοκύλισμα - ΒΙΝΤΕΟ
Οι πρέσβεις Ισραήλ και Παλαιστίνης αποκλειστικά στο TVONE για το αιματοκύλισμα - ΒΙΝΤΕΟ

Του Θανάση Αθανασίου

Διχασμένο το ΣΑ των ΗΕ, η διεθνής κοινότητα έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, το κάθε στρατόπεδο τάσσεται υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς την ώρα που η κατάσταση στη Γάζα παραμένει τεταμένη. 64 νεκροί και περίπου 2,500 τραυματίες, ο μέχρι στιγμής απολογισμός της νέας πράξης του δράματος στη Γάζα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αποταθήκαμε στους πρέσβεις του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στην Κύπρο με στόχο να ρίξουμε περισσότερο φώς στην ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση, να ακούσουμε τις θέσεις τους την ώρα που η εκτόνωση της κρίσης θεωρείται πιο επιβεβλημένη από ποτέ καθώς η ευρύτερη περιοχή μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Το Ισραήλ δείχνει τη Χαμάς ως τον μοναδικό υπεύθυνο για το μακελειό στην περιοχή. Η Παλαιστίνη υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι επρόκειτο για ένα μαζικό συλλαλητήριο για να δείξουν οι Παλαιστίνιοι ότι δεν ξεχνούν το δικαίωμα της επιστροφής.

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα διεύρυναν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών καταφέρνοντας άλλο ένα πλήγμα στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις. Το μεν Ισραήλ ζητεί άσκηση πίεσης πάνω στη Χαμάς ενώ η Παλαιστίνη ζητεί από την πλευρά της στήριξη και καλεί την ΕΕ να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών διαμηνύοντας ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες.