Breaking News
«Οι πυρκαγιές» μιας εξουσίας.....

Υπάρχει η  απαίτηση πολλές φορές από τον πολίτη να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και σωστά πάνω σε θέματα που αφορούν τον ίδιο και τα κοινά.

Να συμπεριφέρεται τίμια και να έχει κατά νου το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών που διέπουν ένα κράτος δικαίου.

Ποιο είναι όμως το κράτος δικαίου ;

Ένα κράτος που λειτουργεί άψογα με νόμους και κανονισμούς οι οποίοι εγκρίνονται και εφαρμόζονται μετά από πολλή σκέψη και μετά από πολλή μελέτη και γνώση του αντικειμένου.

Ένα κράτος που μπορεί να εκσυγχρονίζει τους νόμους και να παίρνει τα μηνύματα των καιρών!

Το Νιόβρη του 2015 ο κλάδος των υπαλλήλων του τμήματος δασών διαμαρτυρήθηκε έξω από τη βουλή για τη μείωση θέσεων στο τμήμα και κατάργηση κάποιων άλλων.

Τότε το Υπουργείο Γεωργίας διερωτήθηκε γιατί το Υπουργείο Οικονομικών έκανε αυτή τη κίνηση χωρίς καν να υπάρξει οποιαδήποτε μελέτη…

Ακολούθησε μια  γραφειοκρατική διαδικασία με το κάθε αθκιασερό της βουλής και των υπουργείων για το πώς και γιατί…..

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 16….

Πριν καλά-καλά νοιώσουμε τις ψηλές θερμοκρασίες, είχαμε το αποτέλεσμα της επιπολαιότητας της ανευθυνότητας και του εγωκεντρισμού μιας εξουσίας που δεν ξέρει που κρατούν τα τέσσερα της….

Βέβαια δεν παραγνωρίζουμε και το γεγονός της συμπεριφοράς του κάθε ανόητου και απερίσκεπτου που προκάλεσε τη πυρκαγιά!

Δύο άνθρωποι όμως έφυγαν από τη ζωή άδικα στη προσπάθεια να κατασβέσουν τη μεγαλύτερη πυρκαγιά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Δεκαπέντε χιλιόμετρα δάσους και άγριας βλάστησης κατακάηκαν.

Υπήρξε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στη χλωρίδα και πανίδα που θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια να επανέλθουν.

Η εξουσία έδρασε ακριβώς ως εξής… «προστάτευσε το δέντρο και έχασε το δάσος»!!

Έκανε την λεγόμενη οικονομία της …έδωσε απλόχερα στους υπουργούς και στους βουλευτές γιατί… ίντα εν τα πολλά που πιάννουν…τα πλάσματα !

Εδώ σύμφωνα με τον Ελεγκτή της Δημοκρατίας αυξήθηκε εν μία νυκτί από το Υπουργείο Εσωτερικών και χωρίς μάλιστα να εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ,ο μισθός γενικού διευθυντή ημικρατικού οργανισμού!

Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι μετά τη καταστροφή η εξουσία δακρύζει και κτυπιέται και αρχίζει να μιλά περί αρωγής στους πληγέντες και σ αυτά τα παιδιά που έμεινα ορφανά γιατί οι πατεράδες τους, επαγγελματίες των 1200 ευρώ το μήνα χάθηκαν άδικα!

Σίγουρα οποιαδήποτε βοήθεια είναι σημαντική …

Δεν είναι όμως αυτή που θα αναπληρώσει το κενό του συζύγου και πατέρα…

Η όποια εξουσία δεν ξοφλά μ αυτό τον τρόπο .

Η όποια εξουσία έχει καθήκον να σκέφτεται πριν πράττει…

Η εξουσία πρέπει να δώσει προς τη κοινωνία δείγματα σοφής προσέγγισης πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση ανθρώπων ,και με τη διαχείριση ευαίσθητων τομέων όπως αυτόν του περιβάλλοντος αλλά και άλλων.

Είναι καιρός να δημιουργήσει κουλτούρα κοινών οραμάτων με γνώμονα το κοινό συμφέρον της κοινωνίας. Πρέπει η εξουσία να εκπαιδευτεί και να εκπαιδεύσει τη κοινωνία.

Αργότερα έχουμε καιρό και για μαγκιές…..