Κόσμος


Οι σταθμοί στην ιστορία του Σκοπιανού - Tο Χρονικό μέχρι τη συμφωνία ΦΩΤΟΣ
Οι σταθμοί στην ιστορία του Σκοπιανού - Tο Χρονικό μέχρι τη συμφωνία ΦΩΤΟΣ

Μετά  από αρκετές προσπάθειες βγήκε «άσπρος καπνός» για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ να καταλήγουν σε συμφωνία.

Επιμέλεια: Στέλιος Χαραλάμπους 

Οι δύο Πρωθυπουργοί κατέληξαν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija, Republic of North Macedonia) με το κείμενο της συμφωνίας να υπογράφεται το Σαββατοκύριακο σε ειδική εκδήλωση στις Πρέσπες.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε επισήμως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια ιστορική ευκαιρία.

«Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, "συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Από την πλευρά του ο  κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι το όνομα της χώρας του θα είναι 

"Σέβερνα Μακεντόνια" (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), μετά και τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.  Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «ιστορική λύση», που διαφυλάττει τη «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα», ενώ διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.  

Έτσι άρχισαν όλα

Όλα άρχισαν το 1991, τον Σεπτέμβριο, με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τη Γιουγκοσλαβία. 

Στόχος η απόσχιση από τη γιουγκοσλαβική χώρα και στο δημοψήφισμα με το  65% του λαού να τάσσεται υπέρ και να ζητά ανεξαρτησία.

upl5a4f77eccbd71.jpg

Οι προσπάθειες

Το 1991,υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή γίνεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα όπου αυτό που συμφωνείται μια ονομασία χωρίς τη λέξη «Μακεδονία» ή τα παράγωγά της.

Το Δεκέμβριο του 1992  πρώτη στο τραπέζι πέφτει η  πρόταση Πινέιρο με το περίφημο Νοβαματσεντόνια (Νέα Μακεδονία) μια πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή . Μάλιστα είναι  αυτή που φέρνει τη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ακολουθεί το σχέδιο των διαμεσολαβητών το 1993 με τους Βανς και Οουεν να προτείνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία». Ούτε όμως αυτή η λύση βρίσκει ευήκοα ώτα αφού την απορρίπτει η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκτρατία της Μακεδονίας

sk11.jpg

Τα χρόνια περνούν και ενώ στο παρασκήνιο γίνονται κάποιες προσπάθειες ωστόσο δεν έχουν τύχη και παραμένει το αδιέξοδο.

Το 2005 με  διαμεσολαβητή τον Μάθιου Νίμιτς πέφτει  νέα πρόταση στο τραπέζι και αυτή είναι η ονομασία «Republika Makedonija-Skopje». Απορρίπτεται και αυτή από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Με το όλο ζήτημα σε τέλμα η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό  τον Κώστα Καραμανλή πηγαίνει το 2008 στο Βουκουρέστι και ασκεί βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.Από εκεί και πέρα όλα παγώνουν όσον αφορά τις προσπάθειες να βρεθεί λύση, μέχρι και την 12η Ιουνίου 2018 όπου Τσίπρας και Ζάεφ κατέληξαν σε συμφωνία.