​Οι τουρκικές απειλές

Απειλούσαν και για την ένταξη επί Γλαύκου Κληρίδη

Η Άγκυρα προαναγγέλλει ότι θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και (…) περιγράφει το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης, κατηγορεί τη Λευκωσία ξανά «για μονομερή δράση, η οποία στρέφεται κατά των συνιδιοκτητών του νησιού Τουρκοκυπρίων». Η Τουρκία απευθύνει, επίσης, προειδοποίηση προς τις τρίτες χώρες ή εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή και προαναγγέλλει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα ανοιχτά του ψευδοκράτους.

Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι προφανείς. Όταν, η αμερικανική Exxon Mobil, που σε συνεργασία την Qatar Petroleum θα επιχειρούν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο η Τουρκία δεν διεκδικεί αλλά πιστώνει στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, ως αντίποινα θα προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις ΝΑ της Κύπρου, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και ΝΔ της Κύπρου εκ μέρους της ιδίας. Θα επέμβει ανενόχλητη στην κυπριακή ΑΟΖ η οποία οριοθετήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία  και τις γειτονικές της χώρες.

Οι τουρκικές απειλές συνιστούν πρόκληση και η προβλεπόμενη επέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ, αφόρητη πρόκληση. Καθηκόντως η Κύπρος θα καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις – επεμβάσεις και δυνατόν να λάβει υποστηρικτικά ψηφίσματα και γραπτές επιταγές χωρίς αντίκρισμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ. Κανείς δεν θα προσφέρει κάτι περισσότερο, ούτε και αυτές οι εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα και Βρετανία.

Το ζητούμενο δεν είναι να καταγγελθούν οι τουρκικές απειλές και οι ενδεχόμενες παραβιάσεις. Το ζητούμενο είναι να ληφθούν υπόψη στους πολιτικούς και στρατηγικούς σχεδιασμούς μας. Να πολιτευτούμε υπολογίζοντας τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ωμές τουρκικές απειλές. Πριν από το 2002, η ίδια ισχυρή και θρασεία Τουρκία απειλούσε ότι η «αντίδρασή της θα είναι άνευ ορίων» σε περίπτωση που η ΕΕ εντάξει την Κύπρο στους κόλπους της πριν από τη λύση του κυπριακού. Επρόκειτο για ωμή απειλή πολέμου. Ο Γλαύκος Κληρίδης πέτυχε να εντάξει την Κύπρο στην Ευρώπη, πριν από τη λύση του κυπριακού, χωρίς η Τουρκία να αντιδράσει. Όχι γιατί απέχτησε η Κύπρος στρατιωτική ισχύ που η Τουρκία την έχασε, αλλά γιατί πολιτεύτηκε με σωφροσύνη, τόλμη και αποφασιστικότητα στο κυπριακό. Είναι αρκετό να θυμίσουμε πως ο Γλαύκος Κληρίδης είχε καλέσει την τουρκοκυπριακή  κοινότητα να μετάσχει  στη Διαπραγματευτική Ομάδα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σήμερα η Τουρκία μας απειλεί γιατί διαπραγματευόμαστε τον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας παραγνωρίζοντας τους Τουρκοκύπριους.  

Top News