Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 LIVE ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ | 09:00 ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ LIVE

Πισωγύρισμα η αλλαγή του νόμου των εκποιήσεων λέει ο CEO της Ελληνικής

Τον κώδωνα του κινδύνου για την προωθούμενη τροποποίηση του νόμου των εκποιήσεων έκρουσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση έγκρισης των τροποποιήσεων θα πισωγυρίσουν την οικονομία.
 
Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του έτους, ο κ. Μάτσης υπενθύμισε τα θετικά σχόλια των οίκων αξιολόγησης, της ΕΚΤ και των δανειστών μας για την βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) το περασμένο καλοκαίρι, βελτιώσεις που ήταν ευεργετικές για όλο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
 
«Οι κινήσεις που γίνονται να πάμε πίσω (στο παλαιότερο καθεστώς) δίνουν εργαλεία στους δανειολήπτες να καθυστερούν τις εκποιήσεις, θα πάρουν πίσω το τραπεζικό σύστημα, θα πάρουν πίσω την οικονομία, θα έχουν ως αποτέλεσμα να αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Μάτσης, προσθέτοντας πως τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε και ενδεχομένως αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες αφού μια αλλαγή στο πλαίσιο εγγυήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα τη επιδείνωση της αποτίμησης της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους.
 
«Αν περάσουν οι τροποποιήσεις στον νόμο που εισηγούνται οι διάφοροι βουλευτές τότε θα πληγούν οι τράπεζες», είπε, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη έγκριση των νομοθετικών αλλαγών θα επιδεινώσει την παραχώρηση νέων δανείων.
 
«Αν περάσουν αυτά που θέλουν να περάσουν δεν θα ξαναδώσουμε στεγαστικό δάνειο ή θα δίνουμε μόνο με εξασφάλιση ρευστών», είπε και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει «πως το οραματίστηκαν, δεν γνωρίζω αν είναι κινήσεις τακτικής αλλά πρέπει να σοβαρευτούμε».
 
Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει ένα ισοζύγιο μεταξύ προστασίας του δανειολήπτη και της τράπεζας στο νόμο, ο κ. Μάτσης είπε ότι ενδεχομένως αυτό μπορεί να γίνει, σημειώνοντας πως η τράπεζα δεν ενεργεί κακόβουλα.
 
«Δεν εκποιούμε κακόβουλα, το αντίθετο είναι ευσυνείδητοι, αλλά πρέπει να προστατέψουμε και τον καταθέτη», είπε.
 
Δεν άνοιξε χαρτιά για πώληση ΜΕΔ

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη πώληση πακέτου ΜΕΔ, ο κ. Μάτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό, διευκρινίζοντας πως η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μείωσης των ΜΕΔ κάτω του 20% δεν εξαρτάται από μια πώληση πακέτου κόκκινων δανείων. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση των ΜΕΔ κάτω του 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου ισοδυναμεί με €305 εκατομμύρια.
 
Η τράπεζα ανακοίνωσε πως προτίθεται να διορίσει διεθνείς συμβούλους, περιλαμβανομένων επενδυτικών τραπεζών και χρηματοοικονομικών επενδυτών, «για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης ΜΕΧ με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς της στόχους».
 
«Εξετάζουμε τρόπους να προχωρήσουμε σε ταχύτερη μείωση (των ΜΕΔ)», είπε ο κ. Μάτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
Σημείωσε πως η τράπεζα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το παράθυρο που έχει ανοίξει με διεθνείς επενδυτές σε ΜΕΔ, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια προσδοκία γύρω από αυτό το θέμα.
 
Λέγοντας ότι οι επιλογές είναι μια ταχύτερη μείωση μέσω πώλησης είτε σταδιακή οργανική μείωση, ο κ. Μάτσης σημείωσε πως «υπάρχει πίεση αλλά δεν είναι αφόρητη ότι πρέπει να πουλήσουμε φέτος».
 
«Το ρίσκο στον ισολογισμό μας δεν είναι τόσο μεγάλο. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε €700 καθαρή αξία ΜΕΔ, ενώ η αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων είναι €1,2 δις», είπε.

Εξάλλου τόσο ο κ. Μάτσης όσο και ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας Λαρς Κρέιμερ είπε πως η μικρή επιδείνωση στα ΜΕΔ οφείλεται στην επιδείνωση των κόκκινων δανείων που αποκτήθηκαν από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και όχι στα ΜΕΔ της Ελληνικής. Σημείωσε πως δεν υπάρχει απόφαση τα ΜΕΔ της ΣΚΤ να υπαχθούν στη διαχείριση της APS.
 
Διοχέτευση ρευστότητας σε ομόλογα
 
Παράλληλα, στο πλαίσιο εξέτασης επιλογών διοχέτευσης της ρευστότητας, που αγγίζει τα €4,6 δις, ο κ. Μάτσης είπε πως πέραν των νέων δανείων τον τελευταίο μήνα επενδύθηκαν €600 εκ σε ομόλογα του εξωτερικού.
 
«Θέλουμε να την επενδύσουμε σε ρευστές επενδύσεις», είπε.
 
Για τα κυπριακά κρατικά ομόλογα, ο κ. Μάτσης είπε πως αν και δεν υπάρχει δέσμευση να διατηρηθούν στα βιβλία της τράπεζας, εντούτοις είναι δύσκολο να πωληθούν αφού είναι εγχώριου δικαίου, διαθέτουν μέση διάρκεια λήξης 2,5 έτη, ενώ δίνουν και επιτοκιακά έσοδα.
 
Δεν προβλέπεται εγγύς μέλλον σχέδιο εθελούσιας
 

Τέλος, ο κ. Μάτσης ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει καλέσει την ΕΤΥΚ για διάλογο για το θέμα των προσαυξήσεων αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.
 
Είπε ότι η τράπεζα πιστεύει στην παραχώρηση αυξήσεων αλλά στη βάση της παραγωγικότητας.
Απατώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσης είπε πως δεν υπάρχει στο εγγύς μέλλον σχεδιασμός για εκπόνηση σχεδίου εθελούσιας εξόδου. «Στο εγγύς μέλλον δεν υπάρχει VRS. Δεν έχουμε επιπλέον προσωπικό», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

08:25 Lifestyle

GNMT:«Χτύπησα το αιδοίο μου και πόνεσα πάρα πολύ» - Ο τραυματισμός διαγωνιζόμενης- VIDEO

08:19 Κόσμος

Χάος στη Χιλή: Συνεχίζονται οι ταραχές και οι διαδηλώσεις – Στους 12 οι νεκροί

07:57 Αστυνομικά

Πήγε να ανέβει σε ταράτσα την ώρα που εργαζόταν και έπεσε από ύψος πάνω σε μεταλλικό εμπορευματοκιβώτιο

07:50 Κόσμος

Νεκροί δύο Ιρακινοί στρατιώτες από επιθέσεις τζιχαντιστών

07:47 Αστυνομικά

Ληστεία μέρα μεσημέρι στη Λεμεσό – Κτύπησε πατέρα και κόρη, τους έκλεψε και τράπηκε σε φυγή

08:45 Αθλητικά

Ισχυρό… ταρακούνημα

07:41 Κόσμος

Συρία: Η εκεχειρία εκπνέει, ο Ερντογάν βλέπει Πούτιν και ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας

07:21 Αστυνομικά

Λεμεσός: Τραυματίστηκε αστυνομικός σε επιχείρηση πορνείας – Του επιτέθηκαν με ψαλίδι

07:20 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα για κλοπή και κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων

07:01 Κύπρος

Πορτοκαλί συναγερμός από τη Μετεωρολογική για καταιγίδα

06:55 Κόσμος

Brexit: Κατατέθηκε το πλήρες κείμενο για τη Συμφωνία Αποχώρησης

08:35 Αθλητικά

24ο Ευαγγέλιο: Στο 90′ κράτησε τον Χατζηγιοβάνη!

06:47 Κύπρος

Έντονα καιρικά φαινόµενα από το µεσηµέρι και μετά

06:42 Πολιτική

H Λευκωσία καταγγέλλει στον ΟΗΕ τουρκικές παραβιάσεις

21:13 Κόσμος

Στον απόηχο της χρεοκοπίας της Thomas Cook το ΕΚ συζητά μέτρα προστασίας εργαζομένων και τουριστών

21:10 Πολιτική

Συνάντηση Αναστασιάδη – Παπαδόπουλου - Ο Πρόεδρος σφυγμομετρεί τις προθέσεις ΔΗΚΟ – VIDEO

20:57 Κύπρος

Rally Πλάτρες: Τι αναφέρει ο Πρόεδρος Συνδ. Αυτοκινήτων για το τροχαίο - Σοκαριστικό το βίντεο

08:25 Αθλητικά

«Ο Ολυμπιακός, θα έχει τύχη μόνο αν…»

20:50 Κύπρος

«Κάθε μέρα πίνουν ποτό και τσακώνονται μεταξύ τους» - Τι λένε οι κάτοικοι για την κατάσταση στην Παλιά Λευκωσία

20:10 Κόσμος

Τραμπ: Ουδέποτε υποσχέθηκα στους Κούρδους παραμονή Αμερικάνων στρατιωτών για 400 χρόνια

Όλη η ενημέρωση σε ένα App