Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 LIVE OMEGA NEWS | 21:05 ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ LIVE

Πισωγύρισμα η αλλαγή του νόμου των εκποιήσεων λέει ο CEO της Ελληνικής

Τον κώδωνα του κινδύνου για την προωθούμενη τροποποίηση του νόμου των εκποιήσεων έκρουσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση έγκρισης των τροποποιήσεων θα πισωγυρίσουν την οικονομία.
 
Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του έτους, ο κ. Μάτσης υπενθύμισε τα θετικά σχόλια των οίκων αξιολόγησης, της ΕΚΤ και των δανειστών μας για την βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) το περασμένο καλοκαίρι, βελτιώσεις που ήταν ευεργετικές για όλο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
 
«Οι κινήσεις που γίνονται να πάμε πίσω (στο παλαιότερο καθεστώς) δίνουν εργαλεία στους δανειολήπτες να καθυστερούν τις εκποιήσεις, θα πάρουν πίσω το τραπεζικό σύστημα, θα πάρουν πίσω την οικονομία, θα έχουν ως αποτέλεσμα να αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Μάτσης, προσθέτοντας πως τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε και ενδεχομένως αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες αφού μια αλλαγή στο πλαίσιο εγγυήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα τη επιδείνωση της αποτίμησης της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους.
 
«Αν περάσουν οι τροποποιήσεις στον νόμο που εισηγούνται οι διάφοροι βουλευτές τότε θα πληγούν οι τράπεζες», είπε, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη έγκριση των νομοθετικών αλλαγών θα επιδεινώσει την παραχώρηση νέων δανείων.
 
«Αν περάσουν αυτά που θέλουν να περάσουν δεν θα ξαναδώσουμε στεγαστικό δάνειο ή θα δίνουμε μόνο με εξασφάλιση ρευστών», είπε και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει «πως το οραματίστηκαν, δεν γνωρίζω αν είναι κινήσεις τακτικής αλλά πρέπει να σοβαρευτούμε».
 
Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει ένα ισοζύγιο μεταξύ προστασίας του δανειολήπτη και της τράπεζας στο νόμο, ο κ. Μάτσης είπε ότι ενδεχομένως αυτό μπορεί να γίνει, σημειώνοντας πως η τράπεζα δεν ενεργεί κακόβουλα.
 
«Δεν εκποιούμε κακόβουλα, το αντίθετο είναι ευσυνείδητοι, αλλά πρέπει να προστατέψουμε και τον καταθέτη», είπε.
 
Δεν άνοιξε χαρτιά για πώληση ΜΕΔ

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη πώληση πακέτου ΜΕΔ, ο κ. Μάτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό, διευκρινίζοντας πως η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μείωσης των ΜΕΔ κάτω του 20% δεν εξαρτάται από μια πώληση πακέτου κόκκινων δανείων. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση των ΜΕΔ κάτω του 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου ισοδυναμεί με €305 εκατομμύρια.
 
Η τράπεζα ανακοίνωσε πως προτίθεται να διορίσει διεθνείς συμβούλους, περιλαμβανομένων επενδυτικών τραπεζών και χρηματοοικονομικών επενδυτών, «για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης ΜΕΧ με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς της στόχους».
 
«Εξετάζουμε τρόπους να προχωρήσουμε σε ταχύτερη μείωση (των ΜΕΔ)», είπε ο κ. Μάτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
Σημείωσε πως η τράπεζα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το παράθυρο που έχει ανοίξει με διεθνείς επενδυτές σε ΜΕΔ, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια προσδοκία γύρω από αυτό το θέμα.
 
Λέγοντας ότι οι επιλογές είναι μια ταχύτερη μείωση μέσω πώλησης είτε σταδιακή οργανική μείωση, ο κ. Μάτσης σημείωσε πως «υπάρχει πίεση αλλά δεν είναι αφόρητη ότι πρέπει να πουλήσουμε φέτος».
 
«Το ρίσκο στον ισολογισμό μας δεν είναι τόσο μεγάλο. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε €700 καθαρή αξία ΜΕΔ, ενώ η αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων είναι €1,2 δις», είπε.

Εξάλλου τόσο ο κ. Μάτσης όσο και ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας Λαρς Κρέιμερ είπε πως η μικρή επιδείνωση στα ΜΕΔ οφείλεται στην επιδείνωση των κόκκινων δανείων που αποκτήθηκαν από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και όχι στα ΜΕΔ της Ελληνικής. Σημείωσε πως δεν υπάρχει απόφαση τα ΜΕΔ της ΣΚΤ να υπαχθούν στη διαχείριση της APS.
 
Διοχέτευση ρευστότητας σε ομόλογα
 
Παράλληλα, στο πλαίσιο εξέτασης επιλογών διοχέτευσης της ρευστότητας, που αγγίζει τα €4,6 δις, ο κ. Μάτσης είπε πως πέραν των νέων δανείων τον τελευταίο μήνα επενδύθηκαν €600 εκ σε ομόλογα του εξωτερικού.
 
«Θέλουμε να την επενδύσουμε σε ρευστές επενδύσεις», είπε.
 
Για τα κυπριακά κρατικά ομόλογα, ο κ. Μάτσης είπε πως αν και δεν υπάρχει δέσμευση να διατηρηθούν στα βιβλία της τράπεζας, εντούτοις είναι δύσκολο να πωληθούν αφού είναι εγχώριου δικαίου, διαθέτουν μέση διάρκεια λήξης 2,5 έτη, ενώ δίνουν και επιτοκιακά έσοδα.
 
Δεν προβλέπεται εγγύς μέλλον σχέδιο εθελούσιας
 

Τέλος, ο κ. Μάτσης ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει καλέσει την ΕΤΥΚ για διάλογο για το θέμα των προσαυξήσεων αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.
 
Είπε ότι η τράπεζα πιστεύει στην παραχώρηση αυξήσεων αλλά στη βάση της παραγωγικότητας.
Απατώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσης είπε πως δεν υπάρχει στο εγγύς μέλλον σχεδιασμός για εκπόνηση σχεδίου εθελούσιας εξόδου. «Στο εγγύς μέλλον δεν υπάρχει VRS. Δεν έχουμε επιπλέον προσωπικό», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

19:48 Ελλάδα

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ραφήνα

19:23 Πολιτική

Κοινή πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για το Μεταναστευτικό

19:07 Κύπρος

Ιερό της Ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε στη Γεροσκήπου

18:08 Πολιτική

Ο Ερντογάν «εμφανίστηκε» και συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον

17:50 Lifestyle

Το παράπονο για την Κύπρο του Χαράλαμπου από το Masterchef – «Δεν ευνοεί κανέναν πέραν από τους εξασφαλισμένους της λεφτάδες»

20:20 Αθλητικά

ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ: Η άφιξη του ΑΠΟΕΛ

17:26 Κύπρος

Επιμένει ο καύσωνας – Αναμένεται και άλλη άνοδος της θερμοκρασίας

17:12 Πολιτική

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Αναστασιάδη στον Ακιντζί

17:06 Ελλάδα

Φωτιά στη Ραφήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά το Μάτι - Συναγερμός στην Πυροσβεστική (Βίντεο)

16:53 Agora

Η ΕΚΟ έμπρακτα, δίπλα στα παιδιά και το Ίδρυμα Ελπίδα

16:48 Κύπρος

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αγορά

20:05 Αθλητικά

Με Χαλένιους στην κορυφή

16:30 Πολιτική

Κάνουν επίδειξη με στρατιωτικά drones στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι (βίντεο)

15:59 Πολιτική

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις τουρκικές δηλώσεις

15:42 Αστυνομικά

Διπλό Φονικό: Ποινή στο Λ. Σολωμού επιβάλλει αύριο το δικαστήριο

15:21 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διαρρήξεις κτιρίων και κλοπές

15:16 Κύπρος

Κανένα πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού, που σχετίζεται με το Γιαβούζ, διαβεβαίωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

20:05 Αθλητικά

Με Χαλένιους στην κορυφή

14:57 Κύπρος

Πρόταση για συμμετοχή ειδικών γιατρών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ

14:40 Αστυνομικά

Ολοκληρώθηκε η απολογία των κατηγορουμένων στην υπόθεση ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App