Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 LIVE OMEGA NEWS | 21:05 ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ LIVE

Βρέθηκε η χρυσή τομή για την αυτονόμηση της Βουλής και καταρτισμό προϋπολογισμού

Με την προσθήκη πρόνοιας για τήρηση των δημοσιονομικών ορίων του κράτους, επιτεύχθηκε συμφωνία για την αυτονόμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων στον καταρτισμό του προϋπολογισμού της.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος και την αυτονόμηση της Βουλής ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί στην προηγούμενη Ολομέλεια, αλλά η συζήτηση είχε αναβληθεί.

Στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, κατατέθηκε αναθεωρημένο κείμενο αναφορικά με την προσθήκη της παραγράφου 7 στο άρθρο 167 του Συντάγματος.

Η αναθεωρημένη διάταξη προνοεί ότι «παρά τις διατάξεις του άρθρου 1 ο προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων συνιστά προϋπολογισμό διακριτό του προϋπολογισμού της Δημοκρατίας, ο οποίος συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και τηρουμένων των εκάστοτε καθοριζομένων ανώτατων ορίων δαπανών και εγκρίνεται από τη Βουλή δια αποφάσεως λαμβανομένης κατά την προβλεπόμενη διαδικασία και ακολούθως άνευ μεταβολής καταχωρίζεται στον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας για το οικονομικό έτος στο οποίο τούτος αφορά με τη δημοσίευση του δε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας καθίσταται κατά πάντα εκτελεστός. Πέραν της προσθήκης του άρθρου 8».

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε συμφωνεί με τη νέα διατύπωση με την επιφύλαξη ότι η Νομική Υπηρεσία, ως σύμβουλος του κράτους, θα δώσει τη σύμφωνο γνώμη της.

«Με αυτή την προσθήκη θεωρώ ότι με την επιφύλαξη της νομοτεχνικής επιβεβαίωσης ότι η Βουλή αποκτά τη δυνατότητα …να καταρτίζει το δικό της προϋπολογισμό», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικές οροφές.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποστείλει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού τον εκάστοτε Σεπτέμβριο με το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Βουλή να περιέχεται απλά ένας αριθμός και η Βουλή να συμπληρώσει τα κενά, τα οποία να ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, με πρωτοβουλία του οποίου προωθείται η αυτονόμηση του σώματος, υπογράμμισε τη ανάγκη όπως η τροποποίηση του συντάγματος να μη συγκρούεται με το άλλο άρθρο του Συντάγματος, δηλαδή το άρθρο 80 το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται.

Εξάλλου, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε πως κατατέθηκε σήμερα μια συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται να υιοθετείται, η οποία διατηρεί την αυτονομία του Κοινοβουλίου στον καταρτισμό του προϋπολογισμού του ως μια από τις τρεις εξουσίες και την ίδια ώρα σημειώνει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι γενικότερες δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους μας και αυτό είναι για μια ούτως ή άλλα αυτονόητο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

20:30 Πολιτική

Κ. Εκπρόσωπος: Η Λουτ ευχήθηκε «καλή επιτυχία», στον Πρόεδρο για συνάντηση με Ακιντζί

19:48 Ελλάδα

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ραφήνα

19:23 Πολιτική

Κοινή πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για το Μεταναστευτικό

19:07 Κύπρος

Ιερό της Ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε στη Γεροσκήπου

18:08 Πολιτική

Ο Ερντογάν «εμφανίστηκε» και συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον

20:50 Αθλητικά

ΒΙΝΤΕΟ από το ζέσταμα

17:50 Lifestyle

Το παράπονο για την Κύπρο του Χαράλαμπου από το Masterchef – «Δεν ευνοεί κανέναν πέραν από τους εξασφαλισμένους της λεφτάδες»

17:26 Κύπρος

Επιμένει ο καύσωνας – Αναμένεται και άλλη άνοδος της θερμοκρασίας

17:12 Πολιτική

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Αναστασιάδη στον Ακιντζί

17:06 Ελλάδα

Φωτιά στη Ραφήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά το Μάτι - Συναγερμός στην Πυροσβεστική (Βίντεο)

16:53 Agora

Η ΕΚΟ έμπρακτα, δίπλα στα παιδιά και το Ίδρυμα Ελπίδα

20:40 Αθλητικά

ΕΠΙΣΗΜΟ: «Πράσινος» και ο Χεν Εζρά

16:48 Κύπρος

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αγορά

16:30 Πολιτική

Κάνουν επίδειξη με στρατιωτικά drones στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι (βίντεο)

15:59 Πολιτική

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις τουρκικές δηλώσεις

15:42 Αστυνομικά

Διπλό Φονικό: Ποινή στο Λ. Σολωμού επιβάλλει αύριο το δικαστήριο

15:21 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διαρρήξεις κτιρίων και κλοπές

20:35 Αθλητικά

ΜΕ 267!

15:16 Κύπρος

Κανένα πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού, που σχετίζεται με το Γιαβούζ, διαβεβαίωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

14:57 Κύπρος

Πρόταση για συμμετοχή ειδικών γιατρών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App