Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 LIVE OMEGA NEWS | 21:05 ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ LIVE

ECOFIN: Έκτακτα μέτρα για εκτέλεση και χρηματοδότηση του προϋπολογισμού ΕΕ σε Brexit χωρίς συμφωνία

Το Συμβούλιο ECOFIN (οι 28 Υπουργοί Οικονομικών), που συνεδριάζει από το πρωί στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε "μέτρα έκτακτης ανάγκης" σχετικά με την εκτέλεση και τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019 σε περίπτωση ενός "Brexit χωρίς συμφωνία".

Σύμφωνα με τους 28, "στόχος των μέτρων είναι να μετριαστεί ο αντίκτυπος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία για τη χρηματοδότηση ενός ευρέος φάσματος τομέων, όπως η έρευνα και η γεωργία". Τα μέτρα θα επιτρέψουν στην ΕΕ να συνεχίσει να πραγματοποιεί πληρωμές προς τους δικαιούχους του ΗΒ για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης, εφόσον το ΗΒ συνεχίζει να καταβάλλει τη συμφωνηθείσα συνεισφορά του στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του για το εν λόγω πλαίσιο έκτακτης ανάγκης στις 17 Απριλίου 2019.

Το ECOFIN υπενθυμίζει ότι βάσει του συμφωνηθέντος πλαισίου έκτακτης ανάγκης, το ΗΒ θα πρέπει να επιβεβαιώσει γραπτώς ότι θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019, όπως έχει εγκριθεί. Θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί τους αναγκαίους λογιστικούς και άλλους ελέγχους για τα προγράμματα και τις δράσεις της ΕΕ, και να πραγματοποιήσει την πρώτη πληρωμή στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο μετά την αποχώρησή του. Μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2019 του ΗΒ και των οντοτήτων του ΗΒ.

Το Συμβούλιο διευκρινίζει στην  απόφασή του ότι "δεδομένου ότι το ΗΒ καταβάλλει τη συνεισφορά του για ολόκληρο το 2019, το ΗΒ και οι οντότητες του ΗΒ θα είναι επίσης επιλέξιμες το 2019 για τους σκοπούς των προϋποθέσεων που καθορίζονται για προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, προσκλήσεις υποβολής προσφορών, διαγωνισμούς και κάθε άλλη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, πλην ειδικών περιπτώσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την απώλεια της συμμετοχής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων".

Επιπλέον, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δικαιούχων στα Κράτη Μέλη της ΕΕ όπου η επιλεξιμότητά τους εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΗΒ στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές νομικές συμβάσεις και αποφάσεις έχουν υπογραφεί ή εγκριθεί πριν από την αποχώρηση του ΗΒ. Το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης θα πάψει να ισχύει εάν το ΗΒ διακόψει τις πληρωμές ή εάν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές ελλείψεις κατά την εκτέλεση των λογιστικών και άλλων ελέγχων.

Δεν προδικάζει μια συμφωνία που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία για οικονομική διευθέτηση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, η οποία θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των αμοιβαίων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή του ΗΒ στην ΕΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

19:48 Ελλάδα

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ραφήνα

19:23 Πολιτική

Κοινή πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για το Μεταναστευτικό

19:07 Κύπρος

Ιερό της Ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε στη Γεροσκήπου

18:08 Πολιτική

Ο Ερντογάν «εμφανίστηκε» και συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον

17:50 Lifestyle

Το παράπονο για την Κύπρο του Χαράλαμπου από το Masterchef – «Δεν ευνοεί κανέναν πέραν από τους εξασφαλισμένους της λεφτάδες»

20:20 Αθλητικά

ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ: Η άφιξη του ΑΠΟΕΛ

17:26 Κύπρος

Επιμένει ο καύσωνας – Αναμένεται και άλλη άνοδος της θερμοκρασίας

17:12 Πολιτική

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Αναστασιάδη στον Ακιντζί

17:06 Ελλάδα

Φωτιά στη Ραφήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά το Μάτι - Συναγερμός στην Πυροσβεστική (Βίντεο)

16:53 Agora

Η ΕΚΟ έμπρακτα, δίπλα στα παιδιά και το Ίδρυμα Ελπίδα

16:48 Κύπρος

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αγορά

20:05 Αθλητικά

Με Χαλένιους στην κορυφή

16:30 Πολιτική

Κάνουν επίδειξη με στρατιωτικά drones στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι (βίντεο)

15:59 Πολιτική

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις τουρκικές δηλώσεις

15:42 Αστυνομικά

Διπλό Φονικό: Ποινή στο Λ. Σολωμού επιβάλλει αύριο το δικαστήριο

15:21 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διαρρήξεις κτιρίων και κλοπές

15:16 Κύπρος

Κανένα πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού, που σχετίζεται με το Γιαβούζ, διαβεβαίωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

20:05 Αθλητικά

Με Χαλένιους στην κορυφή

14:57 Κύπρος

Πρόταση για συμμετοχή ειδικών γιατρών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ

14:40 Αστυνομικά

Ολοκληρώθηκε η απολογία των κατηγορουμένων στην υπόθεση ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App